El president d'Havas Group España, Alfonso Rodés Vilà, entra en el negoci de la il·luminació decorativa, o sigui, en la producció i comercialització de llums de disseny. En companyia del seu futur gendre, l'emprenedor Carlos Pierre Trias de Bes –per cert, cosí del fundador de Glovo-, i del seu amic empresari Alfonso Vilá Recolons ha constituït la societat ParachilnaStudio, que recentment es va adjudicar la unitat de producció de Parachilna, un taller de llums de la Colònia Güell (Baix Llobregat) que estava a punt de la desaparició. Ara es proposen rellançar aquesta marca.

L'antiga Parachilna va entrar en concurs de creditors i, posteriorment, en liquidació. El seu últim president abans de la fallida va ser Friedrich Eiber, empresari d'origen austríac dedicat al comerç d'aparells d'il·luminació. Un jutjat mercantil de Saragossa, ciutat en la qual tenia la seva seu social, va adjudicar la unitat de producció a ParachilnaStudio, una societat constituïda el juny passat en la qual apareixen com a administradors Alfonso Vilá (president), Alfonso Rodés (conseller) i Carlos Pierre (conseller i secretari).

En aquest consell coincideixen empresaris de la vella i de la nova economia però tots amb cognoms il·lustres. I, a més, mantenen llaços familiars. Alfonso Rodés ha incorporat Carlos Pierre, parella de la seva filla Glòria, empresària de la restauració que està al capdavant de la cadena Enlagloria; i al seu amic i, alhora, parent llunyà Alfonso Vilá, especialista a reflotar empreses en crisi.

Carlos Pierre és el cofundador i president de Badi (Badiapp Technologies), una aplicació per llogar habitacions. En aquest consell coincideix amb el seu cosí Óscar Pierre, així com amb els inversors Dídac Lee (Galdana Ventures) i Javier Rubió (Barlon Capital).

Alfonso Vilá va començar la seva trajectòria en el grup familiar Vilá Marsans, fundat pel seu pare, José Vilá Marsans, i durant anys va exercir de director general de Bic a Espanya. Ara està centrat en el sector immobiliari i financer.

Encara hi ha més llaços familiars a Parachilna que expliquen l'aterratge d'Alfonso Rodés en un negoci d'aparells d'il·luminació. Un dels fundadors de la marca i accionista en els seus inicis, Román Riera, és el seu cunyat. Els Riera són una nissaga que s'ha dedicat a la il·luminació decorativa des de fa gairebé un segle.

Fonts de l'empresa reconeixen a ON ECONOMIA que els llaços familiars i la tradició van pesar molt en la decisió dels nous administradors d'implicar-se en la salvació de la marca.

El 1932, Antonio Riera Clariana va fundar un taller de metal·listeria en el carrer Madrazo de Barcelona anomenat Metal Artes. En la dècada dels quaranta, es va especialitzar en la fabricació de llums amb el nom de Metalarte, però no va ser fins als setanta quan aquesta firma es va convertir en un referent de la il·luminació decorativa. Produïa llums d'autor. Diversos premis nacionals de disseny van treballar en els seus models. El 2013, Román Riera, descendent del fundador, es va separar de Metalarte per crear Parachilna amb altres socis. Van mantenir l'aposta pel disseny en la il·luminació. No obstant això, la pandèmia i, posteriorment, la crisi de les matèries primeres va conduir aquesta empresa al concurs de creditors.

En aquesta nova etapa, Parachilna mantindrà les instal·lacions que ha ocupat fins ara en una antiga fàbrica de la Colònia Güell, en el municipi de Santa Coloma de Cervelló, segons precisen fonts de l'empresa. Dels 13 empleats que tenia en el moment de la presentació del concurs només en queden cinc en l'actualitat.

Continuaran produint i comercialitzant llums de disseny. Més endavant es plantegen elaborar altres elements decoratius per a la llar. Tot apunta que també treballaran per a un dels actuals socis, Carlos Pierre, en un dels seus nous negocis: després de la pandèmia, s'encarrega de la gestió i recondicionament d'edificis propietat de family office. Precisament, per a aquestes feines de reforma necessita solucions de decoració i il·luminació imaginatives.