El saló Alimentària & Hostelco, que se celebrarà entre el 18 i el 21 de març al recinte de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat de Fira de Barcelona, espera superar els més de 100.000 visitants professionals i batrà un rècord d'expositors forans, amb 3.200, prop d'un 30 % més que l'any passat.
Encara que el saló es presentarà oficialment al març, els seus organitzadors han ofert ja aquest dijous molts detalls sobre la pròxima edició d'aquest saló, un dels més importants que acull Barcelona i que té caràcter bianual.
En la presentació de l'esdeveniment, el director general d'Alimentària Exhibitions, Toni Valls, ha ressaltat que Alimentària & Hostelco acollirà en aquesta edició a expositors de 65 països, amb especial pes d'empreses d'Itàlia, França, Alemanya o el Regne Unit, i que també es recuperarà després de la pandèmia al mercat asiàtic, amb expositors i visitants de la Xina, Tailàndia o el Japó.
S'espera un 25 % de visitants internacionals
Valls també ha dit que en aquesta edició espera superar la barrera dels 100.000 visitants professionals i que confia que un 25 % d'ells siguin internacionals. El certamen, organitzat per Alimentària Exhibitions, una societat de Fira de Barcelona, ha preparat aquest any més de 350 sessions, entre ponències, taules rodones, congressos i demostracions -amb especial focus en el canal hostaler- en les quals participaran uns 700 experts de primer nivell.
En aquesta edició, els expositors ocuparan uns 100.000 metres quadrats nets i set pavellons, la pràctica totalitat del recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona.
"Posicionament únic" en clau internacional
El director general d'Alimentària Exhibitions, Toni Valls, ha ressaltat que la unió d'Alimentària, que aglutina la indústria alimentària, i d'Hostelco, que agrupa l'hostalera, ofereixen a aquest saló un "posicionament únic" en clau internacional.
Per la seva banda, Antoni Llorens, que va ser nomenat president d'Alimentària a final del 2022, ha ressaltat el llegat que deixa José Luis Bonet en la seva etapa al capdavant d'Alimentària.
El president d'Hostelco, Pere Taberner, per la seva banda, ha destacat que el canal Horeca aporta el 7 % del PIB espanyol, uns 2 milions de llocs de treball.
La consultora, investigadora i analista de tendències al canal Horeca Eva Ballarín ha assegurat que un dels reptes del sector és com "fer més sexi aquest sector", s'ha preguntat què ha passat amb els 80.000 cambrers que no han tornat al sector després de la pandèmia, i ha cridat el sector a "posar-se les piles" perquè l'hostaleria espanyola segueixi mantenint el seu estàndard de servei i qualitat.
Com en altres edicions, The Alimentària Hub tornarà a ser el centre d'innovació i negoci del saló i reunirà més de 200 experts en gestió, emprenedoria i màrqueting.
El xef Ferran Adrià i el nutricionista Carlos Ríos seran algunes de les personalitats que participaran en sessions de The Alimentària Hub, on s'exposaran els 300 productes més innovadors del saló.
A més, la patronal FIAB celebrarà una jornada centrada en la innovació que abordarà assumptes com l'aplicació de la intel·ligència artificial en el desenvolupament de nous productes.
El canal Horeca guanya protagonisme en el saló
En la pròxima edició d'Alimentària & Hostelco es donarà un especial protagonisme al canal Horeca, és a dir, al format per a hotels, restaurants i cafeteries.
De fet, dels 3.200 expositors l'organització n'espera uns 600 relacionats amb el canal Horeca.
També s'estrenaran The Horeca Hub; Coffee, Bakery & Pastry Taste & Talks i Restauració en Col·lectivitats Meeting Point, tres àrees de divulgació de continguts dirigits als sectors de la restauració, l'anomenat food service i l'hostaleria.
The Horeca Hub abordarà continguts clau per al sector com la digitalització, l'atracció i retenció del talent així com el delivery, és a dir, el repartiment de menjar a domicili.
El nou espai albergarà més de 150 iniciatives i hi haurà exhibicions culinàries a càrrec de xefs com Joan Roca, Quique Dacosta, Oriol Castro, Elena Arzak, Ramon Freixa o Rafa Zafra, entre d'altres, i també es lliuraran en aquest escenari premis com el de Cuiner de l'Any o Cambrer de l'Any.
Ple que fa al nou espai dedicat al cafè, la fleca i la pastisseria, hi haurà també degustacions, demostracions i ponències a càrrec de pastissers, forners i baristes com Oriol Balaguer, Daniel Jordà o Enric Badia.
També s'ha organitzat un selecte espai de tast autoguiat d'un centenar d'olis d'oliva verge extra espanyols a l'espai The Olive Oil Bar.