El saló Alimentaria&Hostelco tanca aquest dijous la seva edició més global, en què ha rebut durant quatre dies la visita de prop de 107.900 professionals, un 25% internacionals, procedents de 120 països. La cita firal ha recuperat les seves xifres prepandèmiques i a compradors de països estratègics com la Xina i s'ha consolidat com una de les principals trobades de negocis internacionals del sector. De fet, ha estat un punt de trobada de més de 3.200 empreses de la indústria d'alimentació i begudes, la restauració col·lectiva i l'equipament hostaler d'un total de 68 països i 2.200 compradors convidats procedents de mercats estratègics per a l'exportació d'aliments i equipament hostaler, com la Unió Europea, els Estats Units i Llatinoamèrica, que han tingut més de 13.500 reunions amb empreses. Només en els tres primers dies de la fira, en el cas de les empreses catalanes, Prodeca ha organitzat més de 1.000 reunions B2B entre prop de 60 empreses catalanes i 20 importadors i distribuïdors de mercats estratègics per al sector agroalimentari, com el Brasil, els Estats Units, Índia, Mèxic, Nigèria, Perú, Costa Rica o Uruguai.
El director general d'Alimentaria Exhibitions, Antonio Valls, ha destacat el "rotund èxit d'internacionalització" i "el gran poder de convocatòria" del saló, que s'ha "consolidat com una de les principals trobades de negocis internacionals del sector". A més de l'impacte econòmic que ha deixat a la ciutat de Barcelona i que s'estima en 180 milions d'euros. Des del dilluns, els professionals del sector de l'alimentació s'han retrobat a Fira de Barcelona on s'han avançat les grans línies i tendències de la indústria, com per exemple productes més sostenibles i les solucions d'intel·ligència artificial i robòtica per canal Horeca. De la mateixa manera, la innovació alimentària, la gastronomia i l'auge de la proteïna han estat alguns dels protagonistes del programa, compost per més de 350 activitats en què han participat prop de 700 experts i xefs.
“Aquestes xifres parlen de la importància d'aquesta cita per al sector al nostre país, una oportunitat única per consolidar i expandir el reconeixement mundial de la gastronomia espanyola i la bona feina del sector. Arribem a Alimentaria no només amb la idea de projectar internacionalment una oferta de gran qualitat, riquesa i seguretat, com és l'espanyola, si no volem destacar tots els valors que hi ha darrere dels aliments i begudes, destacant-ne el caràcter sostenible, saludable i innovador”, destaca el director general de FIAB, Mauricio García de Quevedo. Una internacionalització que l'avala també el volum de les exportacions d'aliments i begudes espanyols a l'estranger suposen al voltant d'un 30% de la facturació del sector, dada que evidencia la internacionalització com un eix estratègic per al sector i una àrea prioritària de creixement, especialment en un context tan inestable i tensionat pel context global. El 2022, les exportacions van arribar als 41.643 milions d'euros el 2022, cosa que va suposar un augment del valor del 9%, mentre que el volum exportador es va contreure un -7,2% a conseqüència de la tensió inflacionista que ha marcat una dinàmica menor dels mercats internacionals.
En el cas de Catalunya, el sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB (el 19,7%, concretament) i es consolida com el més important de la indústria catalana per volum de negoci i treballadors. En el seu conjunt, el sector agroalimentari genera una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupa a 175.600 persones.
En aquest sentit, un batut proteic amb vitamines, un quètxup amb dàtils, una gamma de plats preparats alts en proteïnes o una tònica envasada en cristall de llunes de cotxe reciclat són algunes de les innovacions que s'han vist en aquesta edició i que han estat reconegudes amb els Premis Innoval 2024. Un altre gran vector d'innovació per a la indústria alimentària és la creació de nous sabors i formats per a sorprendre el consumidor.
La pròxima edició de la plataforma firal organitzada per Fira de Barcelona se celebrarà del 23 al 26 de març de 2026 en el recinte de Gran Via.