Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que publiquem cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Hola a tothom. Ganes de vacances? La redacció d'ON ECONOMIA et continuarà explicant tota l'actualitat del món de l'empresa i l'economia, però qui sí que marxa de vacances a l'agost és aquesta newsletter. Abans, no obstant, ens passarà per sobre una autèntica allau de resultats empresarials, que va començar la setmana passada, amb especial intensitat dimecres, i culmina aquesta setmana, amb aquest dimarts i demà dimecres molt forts. Us ho explicarem tot a ON ECONOMIA, amb especial atenció a Grifols, CaixaBank, BBVA i Telefónica. Però ja hem tingut bones dosis de beneficis trimestrals, que resumim en la nostra selecció:

1. Aquesta setmana segueixen les presentacions dels comptes del primer semestre per part de les empreses cotitzades, pel que quan llegeixis això, probablement hi hagi nous resultats a destacar. De la passada setmana ens quedem amb el Banc Sabadell i les energètiques. La primera meitat d'any de Naturgy, Repsol i Iberdrola va ser positiva, com va explicar Germán Aranda, malgrat la baixada del preu de la llum gràcies a la diversificació dels seus negocis i la seva rendibilitat. En canvi, en els resultats de Endesa sí que va fer efecte l'abaratiment dels mercats a l'engròs de gas i, sobretot, electricitat. Pel que respecta al Sabadell, resultat rècord i anunci de millora del dividend, dos arguments més contra l'opa del BBVA.

2. De l'opa va parlar-ne llargament César González-Bueno en una entrevista amb Cristina Hidalgo 48 hores després de la presentació de resultats. El conseller delegat del Sabadell va explicar que el clamor en contra de l'opa, sorgit tant a Catalunya com fora, és espontani i s'explica pels riscos que comporta la fusió d'ambdós bancs, en especial per a les pimes, que poden perdre un dels seus grans aliats. També va assegurar que els resultats del banc donen la raó al seu gran argument, que és que el Sabadell val més en solitari –de fet, la suma d'ambdues entitats ha perdut valor des del llançament de l'opa, mentre que la resta d'entitats ha pujat en borsa–, i que el seu primer accionista particular, David Martínez, està entusiasmat amb la situació de l'entitat.

3. Criteria, hòlding de la Fundació Bancària La Caixa i accionista de referència de CaixaBank i Naturgy, entre altres companyies, presentarà resultats previsiblement a finals d'aquesta setmana, quan ho hagin fet les seves participades. La que no forma part d'aquestes, ni té prevista que entri en el grup, és Talgo. Si bé s'ha situat al grup que dirigeix Isidre Fainé com a possible soci de Škoda en la seva oferta pel fabricant de trens, el seu interès és proper a zero i, a més, Talgo compta amb l'hongaresa Magyar Vagon com a principal candidat per comprar-la, després de presentar una opa que sembla que agrada als accionistes. El govern espanyol, mentrestant, va allargant el procés.

4. Els grans accionistes d'Almirall, la família Gallardo, han tingut una setmana moguda. No només pels resultats de la farmacèutica catalana, que va tancar la primera meitat d'any amb una millora del benefici del 28%. Josep Maria Casas va explicar que els germans Jorge i Antonio han cedit més poder en favor dels seus fills i han deixat la presidència d'algunes patrimonials de la família. També va dedicar als Gallardo la nissaga de diumenge, en la qual vam poder llegir que la saga no es limita a la farmacèutica del popular Almax, sinó que també està en altres negocis, com l'hoteler, a més que alguns dels seus membres han aparegut en la premsa rosa.

5. El Corredor Mediterrani és un tema recurrent en l'economia del nostre país perquè continua sense ser una realitat. Les distraccions i badades del govern espanyol en tenen bona part de la culpa, doncs, paral·lelament, treballa en la línia d'Algesires a Barcelona i França..., però passant per Madrid. De fet, aquest mes ADIF ha llançat la licitació del projecte d'adequació d'un tram entre Saragossa i Tarragona, mentre el corredor per València segueix amb retards, com explicava aquest diumenge Germán Aranda.

6. El mercat de treball continua fent parlar. Aquest divendres coneixerem les dades d'afiliació i atur registrat del juliol, mentre que la setmana passada vam conèixer els de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'INE, amb rècord d'ocupació i la taxa d'atur més baixa en 16 anys. L'acomiadament improcedent és sota la lupa, qüestionat per Europa, el que donarà més feina a Yolanda Díaz, que està entossudida a aprovar la reducció de la jornada. Sobre això, Núria Casas explicava aquest cap de setmana el cas de França, on la mesura es va aprovar fa un quart de segle, i d'una empresa concreta, Lidl.

Això és tot. Si t'agrada la nostra newsletter, anima altres persones a què s'apuntin compartint aquest enllaç. Ara fem una pausa per vacances, però tornarem al setembre amb més energia i noves propostes. Gràcies pel teu suport i una abraçada!