José María Álvarez-Pallete, fins ara president de Telefónica, posarà fi a la seva etapa com a primer executiu de l’operadora espanyola nou anys després de ser nomenat en el càrrec. El consell d’administració de la companyia va acordar aquest dissabte el relleu del president executiu del negoci, que va assumir el càrrec l’abril de 2016 i ara serà Marc Murtra, fins ara president d'Indra, el successor del càrrec. Amb Álvarez-Pallete (Madrid, 1963) al capdavant de la cotitzada, que l'any passat va celebrar el seu centenari, Telefónica és ara més tecnològica, més eficient i amb menys deute.

Pallete ha desenvolupat el seu mandat, iniciat a principis del 2016, amb la vista posada en la cotització de les accions de la companyia, que estan per sota dels 4 euros (les va heretar del seu predecessor, César Alierta, a més del doble) i en el deute financer net, que ha aconseguit reduir a pràcticament la meitat, fins als 28.748 milions d'euros, amb dades del tercer trimestre de 2024.  

El directiu, que es declara "orgullós pare i marit", a més de "corredor de maratons i pilot de drons" va liderar la transformació digital de la multinacional, el desplegament de fibra i tecnologia 5G, sempre pensant en la sostenibilitat, a banda d'advocar per una reestructuració del sector de les telecos a Europa, on considera que hi ha una excessiva pluralitat d'actors.

Transformació digital de Telefónica

A finals de 2019, Álvarez-Pallete va presentar un pla d’acció amb 5 eixos clau amb l’objectiu de transformar el grup. Entre les decisions estratègiques hi havia posar el focus en quatre mercats clau per Telefónica (Espanya, Brasil, Regne Unit i Alemanya) i créixer amb un model sostenible a llarg termini en aquelles zones, crear un spin-off operatiu a Hispanoamèrica; la creació de Telefónica Tech i Telefónica Infra i redefinir el centre corporatiu de l'operadora. “Estic parlant d’una nova Telefónica. Una Telefónica preparada pels pròxims 100 anys. Una Telefónica compromesa amb fer el nostre món més humà i sostenible amb l’objectiu de generar valor, creixement i eficiència”, va assenyalar llavors el directiu.

Un altre dels pilars en l’estratègia d’Álvarez-Pallete va ser valorar les infraestructures, i és que a principis del 2021 el directiu va arribar a un acord per la venda de la seva divisió de torres de telecomunicacions a Espanya i Alemanya, en el cas d’Europa, i al Brasil, Perú, Xile i Argentina a Llatinoamèrica a American Tower per 7.700 milions d’euros.

En el marc de la tecnologia, el directiu va impulsar la creació d'una nova filial dins de l'empresa, Telefónica Tech, per agrupar tots els seus negocis digitals. Actualment, aquesta divisió és una de les més eficients del grup, amb creixement d'ingressos a doble dígit. Durant aquests anys, Pallete ha reivindicat la transformació digital amb un enfocament més "humanista i social", a la vegada que ha advertit sobre els perills de la desinformació i dels riscos a l'hora de fer un mal ús de la tecnologia. El seu lema: "són les persones les que donen sentit a la tecnologia i no al revés". 

José María Álvarez-Pallete en una imatge d'arxiu | EP

25 anys a la companyia

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat Libre de Brussel·les, Álvarez-Pallete va aterrar a la companyia el febrer de 1999 com a director general de Finances de Telefónica Internacional després d'haver passat per companyies com Arthur Young Auditories, Benito&Monjardín/Kidder i Cemex, entre altres. A mitjans del 2002 va ser nomenat president executiu de Telefónica Internacional i quatre anys més tard director general de Telefónica Llatinoamèrica pel 2009 ocupar el càrrec de president de Telefónica Llatinoamèrica. 

El setembre de 2011 va passar a ser el president executiu de Telefónica Europa i va crear l’acceleradora de start-ups Wayra, present tant a Espanya com a l’Amèrica Llatina. A principis del 2016 César Alierta va deixar vacant la presidència executiva de l'operadora i en un relleu ordenat va nomenar José María Álvarez-Pallete com a successor. Així, l'abril de 2016 es va convertir en el primer president en la història de Telefónica que no venia de fora i que va ascendir des de l’interior de la companyia.

Relleu corporatiu del directiu

El relleu corporatiu de Pallete s'ha produït després que la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), entitat pública adscrita al Ministeri d'Hisenda i a través de la qual el govern espanyol posseeix un 10% de Telefónica, activés dissabte al matí el procés de canvi en la presidència de la companyia. Des de feia temps s'especulava sobre el seu relleu, però s'estava pendent de l'entrada dels saudís de STC en el consell d'administració. 

Els moviments accionarials de Telefónica es van començar a produir a partir de setembre de 2023, quan el grup saudita STC va anunciar que havia comprat el 4,9% de l'operador i anunciava la seva intenció d'adquirir el 9,9% de les accions. El govern espanyol va donar llum verda a aquesta ampliació de compra i Criteria va ampliar la seva participació a pràcticament un 10%. De moment, STC no ha demanat entrar en el Consell de Telefónica, tot i que s'espera que ho faci amb un o dos vocals. 

Pallete ha estat reconegut amb el premi al millor director financer d'Europa en l'apartat Mergers&Acquisitions (2000) i amb el premi Business Leader of the Year (Líder Empresarial de l'Any) de la Cambra de Comerç España-Estats Units (2019), entre altres.