La companyia tecnològica especialitzada en turisme i viatges Amadeus ha tancat el tercer trimestre de 2024 amb uns guanys acumulats des de començament d'any de 992,1 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un augment del 17,8% superior als 841,9 milions d'euros del mateix període de l'any anterior. El resultat, segons el grup, respon al creixement de doble dígit en els seus diferents segments d'activitat i a l'alça del 3,4% de les reserves. De fet, l'augment de les reserves d'Amadeus es va accelerar en el tercer trimestre respecte al segon, rebut suport d'una demanda més gran de reserves l'agost i el setembre i pel continu i elevat creixement de les reserves NDC al llarg del trimestre. En l'acumulat de l'any, Europa Occidental i Amèrica del Nord van ser les regions més importants en reserves, ja que van representar el 27,3% i el 25,5% de les reserves d'Amadeus, respectivament, mentre que Àsia-Pacífic va ser la regió amb millors resultats, en registrar un creixement del 23,6%.

Així, el benefici ajustat es va situar en 1.028,2 milions d'euros en els primers nou mesos, davant els 875,8 milions d'euros de 2023 (+17,4%), segons ha informat aquest dijous la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A més, els ingressos ordinaris de la firma tecnològica van augmentar un 12,6% en l'acumulat de l'any, fins als 4.600,6 milions d'euros, gràcies als increments en la facturació dels segments de distribució aèria, solucions tecnològiques per a la indústria aèria i hotels, entre d'altres. Per la seva part, el resultat brut d'explotació (ebitda) del grup es va situar en els 1.806,3 milions d'euros, un 13,3% més, amb un marge del 39,3% durant el període, que són 0,3 punts percentuals més que a l'exercici anterior.

Amb aquestes dades, el conseller delegat d'Amadeus, Luis Maroto, ha destacat una evolució "positiva" de la companyia entre gener i setembre, amb rendibilitat i generació de caixa, gràcies als "bons resultats" de totes les activitats. "Tenint en compte aquesta sòlida situació financera i les nostres expectatives per al quart trimestre, reiterem la nostra confiança a assolir els objectius marcats al principi de l'any", ha afegit.

Més deute per l'autocartera

Els resultats financers dels primers nou mesos de l'any van permetre a Amadeus generar un flux de caixa lliure disponible de 975,2 milions d'euros (+3,4%), la qual cosa es va traduir en un deute financera neta de 2.511 milions d'euros a 30 de setembre, 370,4 milions d'euros més que a finals de 2023 i equivalent a 1,09 vegades l'ebitda dels últims dotze mesos.

Aquest augment del deute es deu principalment a l'adquisició d'accions pròpies, per un import total de 353,8 milions d'euros, en el marc del programa de recompra d'accions anunciat el 6 de novembre de 2023 per la companyia, al pagament d'un dividend amb càrrec al benefici de 2023, per un import total de 541,9 milions d'euros, i a l'adquisició de Vision-Box i Voxel.

La firma va rebre al juliol la validació dels seus objectius de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI) per part de l'organització Science Based Targets initiative (SBTi). La validació de SBTi proporciona una garantia externa, per part d'una organització de referència, per a l'alineament dels objectius de la companyia amb l'ambició de crear un sector amb zero emissions netes el 2050.