Repsol ha venut a Pontegadea, el grup inversor del fundador d'Inditex, Amancio Ortega, el 49% d'una cartera de renovables de 618 megawatts (MW) per 363 milions d'euros. La companyia energètica reforça així les aliances que manté amb la societat de la fortuna més gran d'Espanya en altres actius renovables.
Segons ha informat aquest dijous la companyia d'energia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la cartera la integren dotze parcs eòlics, que sumen 398 MW, a Aragó i Castella i Lleó, i dues plantes fotovoltaiques, que sumen 220 MW, en Castella-La Mancha i Andalusia, així com projectes amb potencial d'hibridació, que afegirien 279,2 MW addicionals.
L'operació, la tercera de Repsol amb Pontegadea, valora el 100% dels actius, inclosos els projectes amb potencial d'hibridació, en 740 milions d'euros. Segons ha indicat la petroliera, aquesta tercera presa de participació de Pontegadea en actius renovables de Repsol "consolida l'aliança entre ambdues companyies i reforça l'estratègia de Repsol de donar entrada socis o inversors en alguns negocis per accelerar la consecució d'objectius i maximitzar el retorn de les operacions del grup".
Aliances estratègiques de Repsol
A més de vendre participacions en renovables a Pontegadea, Repsol ha donat entrada al fons britànic The Renewables Infrastructure Group (TRIG) en la seva planta fotovoltaica Valdesolar, a Badajoz, i ha establert una aliança amb Credit Agricole Assurances i Energy Infrastructure Partners (EIP) en el negoci de generació renovable per potenciar el seu creixement.
En concret, el consorci firmat per la francesa Crédit Agricole Assurances i fons gestionats per la suïssa EIP va firmar un acord amb la petroliera per comprar-li un 25% de Repsol Renovables per 905 milions d'euros. La cartera d'energies renovables de Repsol a tot el món té 2.300 MW en operació, 3.000 MW en construcció i una cartera de projectes en diferents fases de desenvolupament a Espanya, els Estats Units, Xile i Itàlia.
L'objectiu de Repsol és assolir 6.000 MW instal·lats de generació renovable en 2025 i 20.000 MW el 2030. Per la seva part, el grup Pontegadea controla la posició majoritària a Inditex −con un 59,29 % del capital− i és un dels principals gestors privats d'actius immobiliaris del món, amb immobles de primer nivell a Europa, Amèrica i Àsia.
L'avidesa d'Ortega pel sector energètic
Pontegadea compta, a part de l'immobiliari, amb inversions de caràcter financer i participacions en empreses d'infraestructures. Amb l'última operació que ha tancat amb Repsol, amplia la seva cartera renovable per sobre dels 1.000 MW. Abans d'aquesta adquisició, va prendre una participació minoritària del 49 % al parc eòlic de Repsol Delta, a Saragossa, el novembre de 2021, per 245 milions d'euros i en el complex fotovoltaic Kappa, en Pomars (Ciudad Real), el juliol de 2022, per 27 milions d'euros.
Però l'interès d'Amancio Ortega per l'energia no s'ha limitat a l'entrada en actius renovables de Repsol. El juliol de 2021, Pontegadea es va fer amb el 12 % del capital de Xarxes Energètiques Nacionals (REN), l'empresa lusitana que gestiona les principals infraestructures de transport d'electricitat i gas natural de Portugal, un percentatge amb un valor de mercat llavors de 188,5 milions d'euros.
Aquesta adquisició la va fer només un dia després de comprar el 5% del capital de Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE), valorat llavors en uns 456 milions d'euros, el que el va convertir en el segon accionista més gran, per darrere de la Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepi), amb el 20 %.
A més, Ortega és, al costat de la SEPI (cada un d'ells té un 5 % del capital), el màxim accionista del gestor del sistema gasista espanyol i transportista de gas Enagás, després de fer-se per 281,64 milions amb aquest 5 % a l'ampliació de capital que va fer Enagás a finals de 2019 per comprar la nord-americana Tallgrass.