Amancio Ortega, a través del seu vehicle inversor Pontegadea, ultima la que seria la seva operació més important en renovables amb la compra d'una participació del 49% d'una 'megacartera' de projectes eòlics i fotovoltaics de Repsol a Espanya, en una nova aliança per a l'impuls de les energies verdes amb l'energètica, segons van informar a Europa Press fonts del mercat.
En concret, l'operació valoraria els actius del denominat projecte Ebre -una cartera de més de 600 megawatts (MW) renovables situats en diverses autonomies de la geografia espanyola com Aragó, Castella i Lleó o Andalusia, entre d'altres- en una forquilla d'entre 700 i 800 milions d'euros, per la qual cosa la inversió de Pontegadea pujaria entre 350 i 400 milions d'euros.
Aquestes fonts van indicar que l'operació podria tancar-se en els pròxims dies, després que Pontegadea s'hagi imposat en un procés competitiu per a la venda d'aquesta participació minoritària que es va obrir al maig. Fonts de Pontegadea i Repsol consultades per Europa Press van declinar realitzar cap comentari.
Fa unes setmanes, amb motiu d'una conferència amb analistes per presentar els resultats del tercer trimestre de l'any, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ja va indicar que el procés de venda d'aquesta participació en aquesta cartera de renovables es tancaria "en dues o tres setmanes" i va destacar que, a més, es confirmaria amb aquesta operació que "el rendiment de dos dígits" de rendibilitat que es marca la companyia per a aquest tipus de projectes "està aquí". Les aliances a través de l'entrada de socis minoritaris figura en l'estratègia de l'energètica per al desenvolupament de la seva cartera de renovables.
De fet, no serà la primera que tanca amb Pontegadea, ja que el juliol de l'any passat el vehicle inversor del fundador d'Inditex va prendre una participació del 49% en el complex fotovoltaic 'Kappa' de l'energètica, per un import de 27 milions d'euros.
Anteriorment, el novembre de 2021, Repsol també va segellar amb l'home més ric d'Espanya i una de les fortunes més grans del món la venda d'una participació semblant en el parc eòlic 'Delta' amb una inversió de 245 milions d'euros.
Pontegadea ha diversificat les inversions en els últims temps també cap al sector energètic. Així, s'ha incorporat a l'accionariat de Enagás -del qual té un 5%, sent el seu principal accionista amb la SEPI- o a Enagás Renovables.
També compta amb una altra participació del 5% en el grup Redeia -antiga Red Eléctrica Corporación- així com un 12% en el capital de Redes Energéticas Nacionais (REN), l'operador de la xarxa elèctrica portuguesa.
Impuls a les renovables
El grup dirigit per Josu Jon Imaz va tancar altres aliances d'aquest tipus, com la venda del 49% en la planta fotovoltaica 'Valdesolar' a The Renewables Infrastructure Group (TRIG) per 117 milions d'euros. A més, també va tancar la venda d'una participació del 25% en la seva filial de renovables al consorci format per Crédit Agricole Assurancesi el fons suís Energy Infraestructure Partners (EIP) per un import de 905 milions d'euros, assumint a més la part corresponent del deute.
El pla estratègic 2021-2025 de la multienergètica, que actualitzarà el pròxim mes de febrer, preveu assolir els 6.000 MW de capacitat instal·lada en 2025 i 20.000 MW el 2030. La cartera actual de projectes de generació renovable instal·lada de la companyia multienergètica puja a uns 2.300 MW.
El desembre de l'any passat, la firma presidida per Antonio Brufau va firmar també l'adquisició d'Asterion Energies, incorporant una cartera d'actius renovables de 7.700 MW, per accelerar més aquesta aposta per les renovables.