El grup agroalimentari Ametller Origen ha tancat el 2024 amb una facturació de 681 milions d’euros, xifra que suposa un creixement del 23% respecte de l’any anterior, impulsat pel bon comportament de les vendes a la xarxa de botigues. L'empresa de la família Ametller ha destacat que “pràcticament tot el creixement” de l’últim exercici “s’ha generat per un major volum de venda, i no per preu” al conjunt de les botigues. En concret, per superfície comparada, l’augment de la facturació ha estat superior al 14%, més d’un 12% en termes de volum (kg/unitats) de producte despatxat. “Això demostra l’esforç que fem dia a dia per oferir als consumidors l’alimentació saludable a un preu just i responsable”, apunta Josep Ametller, conseller delegat i cofundador del grup.

L'empresa argumenta que les botigues són el principal motor de creixement del grup, que també posseeix una divisió agrícola. Els establiments Ametller Origen han assolit en l’exercici 2024 el mateix increment (23%) de vendes que el conjunt del grup, amb 599 milions d'euros de facturació. La xarxa d'Ametller està configurada per 143 establiments repartits per Catalunya, i 3 més a Andorra. La plantilla global és de 4.700 persones. Ametller Origen compta actualment amb 1,2 milions de clients, amb una comunitat que ha crescut un 77% en els darrers cinc anys, segons ha destacat la companyia en un comunicat, aquest dimecres.

Aquestes xifres proporcionen "una rendibilitat al nostre negoci que ens permet reinvertir tots els guanys en el creixement futur de la companyia”, ha manifestat Josep Ametller, sense concretar els beneficis que ha obtingut el grup el 2024. El 2023, la societat Casa Ametller, de la que depenen les botigues, va obtenir uns guanys de 12 milions d'euros, segons dades registrals.

Respecte a la categoria de productes dispensats a botiga el 2024, Ametller Origen segueix tenint un pes important en la categoria de frescos: la quota de mercat de la companyia en producte fresc se situa avui prop del 8% (envers el 6,8% de l’exercici 2023) i s’eleva al 14% i 11% en fruita i verdura, respectivament.

La quota en plats preparats es dispara

Afegit a aquesta categoria, la cadena ha vist com s'ha incrementat la venda de plats preparats. "Ha crescut el doble en un sol any, i es consolida com una de les més potents i estratègiques”, tal com destaca Josep Ametller. El conseller delegat també apunta que “en la categoria de plats preparats, la quota que ocupa Ametller Origen al mercat es dispara i supera el 9%. Això ha estat "gràcies a la creació de noves receptes al nostre obrador que no existeixen als altres lineals, i a un afany per la innovació constant que també té molt en compte la sostenibilitat dels envasos”. 

L’obrador consta de poc més de 5.000 metres quadrats de superfície i el 2024 ha aconseguit incrementar un 20% la seva facturació, fins als 31 milions. Des d’aquesta unitat productiva, situada a la població de Sant Pere Molanta, pertanyent al municipi d'Olèrdola, la companyia també elabora productes com cremes, truites o postres làctics. Actualment, més del 30% de la seva producció es ven a altres cadenes de supermercats, tant nacionals com internacionals

“De cara al 2025, ens trobem en plena forma per seguir apropant la nostra proposta comercial única a més indrets de Catalunya i, al mateix temps, dotar de més múscul productiu les nostres verticals agrícola i d’elaboració d’aliments i receptes", ha assegurat el directiu. 

Per la seva banda, la divisió agrícola del grup eleva la seva xifra de negoci fins a superar els 72 milions, un 10% més que en l’exercici anterior. Ametller Origen compta avui amb més de 1.800 hectàrees de cultius situades a l’eix mediterrani i repartides en diverses zones climàtiques. A Catalunya, la companyia té cultius al Penedès, el Maresme, el Baix Llobregat i les Terres de l’Ebre, que es complementen amb finques situades a les províncies d’Alacant, Múrcia, Sòria o Almeria.