Els negocis immobiliaris de la família Sanahuja, copropietaris del centre comercial L'Illa Diagonal a través de la societat Indicesa i juntament amb la companyia d'assegurances AXA, es veuen amenaçats, de nou, pels deutes. La societat Vila de Badalona, propietària del també centre comercial Màgic Badalona, a la ciutat de Badalona (Barcelona), ha presentat suspensió de pagaments, amb un passiu de 50 milions d'euros.

La companyia ha declarat un actiu de 65 milions, que correspon gairebé per complet al valor assignat a l'immoble i deutes de fins a 50 milions, 48 d'ells vinculats a crèdits facilitats per entitats bancàries per finançar la construcció del centre comercial, segons la informació avançada pel digital Metròpoli. El 2007, la companyia va formalitzar un préstec de 78 milions amb Aareal Bank per a la construcció del Centre Comercial Mágic Badalona, que va reestructurar el 2017 i que el 2022 estava renegociant, segons consta en el balanç de l'entitat. El procés concursal és en mans del jutjat del mercantil, número 7, de Barcelona, des de la seva sol·licitud, el passat 18 de juny. S'ha determinat com a administrador concursal a Víctor Marroquín Sagales, del despatx Marroquín Abogados.

Fonts coneixedores del procés han exposat a Europa Press que el procés "és un tema simplement tècnic de renegociació del crèdit", i l'han emmarcat en l'impacte de la crisi del 2008, en primera instància, i a l'impacte econòmic de la pandèmia, en segon lloc.

D'acord amb la situació financera, els deutes tindrien el seu origen en la construcció i gestió del recinte de Badalona, que es va inaugurar el 2008, en ple esclat de la crisi immobiliària. El centre comercial, edificat al costat del pavelló del club de bàsquet Joventut, compta amb una àrea comercial, així com amb un multicinema, un gimnàs, pistes de bàsquet i aparcaments. El club esportiu va arribar a ostentar un 25% del capital de Vila de Badalona. El club de bàsquet Joventut va passar també per un concurs de creditors el 2010 en tenir acumulat un deute de 10 milions d'euros.

Per aixecar el complex comercial, la família Sanahuja va operar a través de la constructora Sacresa que, juntament amb club, van invertir un total de 110 milions d'euros, per desenvolupar un espai comercial de 15.000 metres quadrats, sobre una superfície total de 48.569 m². En la seva obertura també disposava de 13 sales de cinemes, una sala de kàrting, un gimnàs amb una piscina de 25 metres, una pista de bitlles, un bingo i restaurants; a més de les tendes comercials.

Fonts de l'Ajuntament de Badalona, que lidera el popular Xavier García Albiol, van confirmar a Efe que la situació d'insolvència que travessa la companyia "no afecta l'obertura ni el funcionament del centre comercial". La companyia té la potestat d'explotació del centre durant els propers trenta anys, i en el dia d'avui compta amb uns 200 empleats, majoritàriament subcontractats. Per la seva activitat, el 2022, Vila de Badalona va declarar uns ingressos de 6,13 milions d'euros, amb un creixement del 26%, context financer que li va permetre tornar a resultats positius, de poc més de 740.000 euros, contra les pèrdues de 983.000 euros de 2021.

La participació dels propietaris del centre comercial L'Illa Diagonal -conegut com la 'superilla' de Barcelona- és una mostra de l'estratègia empresarial dels Sanahuja que han aspirat a formar part de les constructores que han liderat la transformació de la ciutat de Barcelona, i la seva àrea d'influència. Han estat propietaris d'una participació de l'Hotel Vela -que van vendre la família Godia-; del projecte comercial i d'habitatges residencials de Finestrelles, a Esplugues de Llobregat; i de la transformació de la plaça de toros Las Arenas en un centre comercial, entre els altres. Recentment, Sacresa va firmar un acord de finançament amb Banc Santander per construir Tower One, un edifici residencial de 25 plantes al sector de Finestrelles, amb un cost superior als 60 milions d'euros. Es tracta d'un projecte claus en mà per a Aparto, del grup Hines.

Una ensopegada més en les finances dels Sanahuja

Els administradors de Vila de Badalona són Román, Juan Manuel i Javier Sanahuja Escofet, fills de l'octogenari patriarca Román Sanahuja Pons, un empresari de Mollerussa (Lleida) vinculat al sector immobiliari pels negocis del seu pare Romà Sanahuja Bosch des de mitjans del segle passat i que va fer fortuna, entre altres projectes, amb el desenvolupisme dels habitatges del Turó de la Peira, a Barcelona, en la dècada dels seixanta. Pare i fill van constituir una de les principals constructores de Catalunya, Sacresa.

El grup va protagonitzar també una de les més grans suspensions de pagaments del sector, el 2010, amb un endeutament de més de 5.000 milions, que va acumular arran de tots els deutes que va contreure, entre 2006 i 2008, per quedar-se amb la majoria del capital de la també constructora Metrovacesa. Sacresa va arribar a controlar el 80% del capital de Metrovacesa, però va haver de desinvertir per pal·liar la seva crisi financera, que va arrossegar a diverses societats de la família -Sanahuja Escofet Inmobiliaria, Sacresa Terrenos Promoción, Caufec, Sacresa Terrenos-2 i Cresa Patrimonial. El 2012, la família Sanahuja va tancar un pacte amb la banca creditora i va poder reflotar la constructora Sacresa.

Més recentment, la família Sanahuja també ha figurat en la relació de persones i empreses deutores amb l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) que acumulaven més imports al tancament de 2023. Consten al llistat facilitat per la Generalitat com a administradors de Sacresa Terrenos 2 SL, si bé amb un deute de 642.148 euros del qual són titulars dos dels germans Sanahuja Escofet, fills de Romà Sanahuja Pons.