La nova vicepresidenta del consell d’administració de CaixaBank, Amparo Moraleda Martínez  (Madrid, 1964), és una col·leccionista de càrrecs de relleu en grans corporacions. En aquests moments també està en els consells de Vodafone, Airbus, Solvay, Faurecia i A.P. Møller-Mærsk.

A sobre, Moraleda va ser presidenta executiva d’IBM a Espanya i Portugal (2005-2009) en un temps en que eren comptades les dones al capdavant de grans empreses, sobretot del sector tecnològic. Amb anterioritat, des de 1995, ja treballava com alta executiva d’IBM. El 2005 ja va entrar al Hall of Fame de l’organització Women in Technology. També ha passat pels consells d’Alstom, Iberdrola Ingeniería, Acerinox, Meliá, Azertia o de la Corporación Financiera Alba.

En els cercles del poder polític i econòmic s’ha dit que, políticament, es decanta pel PSOE. Quan Josep Piqué (Vilanova i la Geltrú, 1955 – Madrid, 2023) va deixar el consell d’administració d’Airbus el 2015, es va nomenar Amparo Moraleda com a substituta en comptes de Belén Romana, expresidenta de la Sareb, que era la candidata per la qual apostava el govern de Mariano Rajoy. Això va provocar que l’executiu espanyol es queixés a la cúpula d’Airbus emparant-se en la seva condició d’accionista mitjançant la SEPI.

En declaracions públiques, Moraleda ha posat com a model la seva àvia, militant socialista durant la República, vídua de la Guerra Civil que va lluitar en solitari per tirar endavant la família. És mare de dues filles.

Es va llicenciar en Enginyeria Industrial per la Universitat Pontifícia de Comillas i ha cursat màster en administració d’empreses per l’IESE.

També és una de les poques dones de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (RACEF), que és l’única de les reials acadèmies amb seu a Barcelona –a l’edifici de Foment del Treball de la Via Laietana– perquè totes les altres estan a Madrid. I pertany a diverses fundacions, entre les quals hi ha la de Vodafone, Airbus o Curarte.

Moraleda era consellera independent de Caixabank des de 2014. Amb el seu nomenament com a vicepresidenta, el banc català culmina la remodelació del consell d'administració, que des del passat 1 de gener compta també amb un nou president, Tomás Muniesa, en substitució de José Ignacio Goirigolzarri. A sobre, també es renovaran tres consellers procedents de l’antiga Bankia, que han estat substituïts per Rosa María García Piñeiro, Luis Álvarez Satorre i Bernardo Sánchez Incera.

En un comunicat enviat aquest dijous a la CNMC, CaixaBank assenyala que aquests nomenaments  i les reeleccions previstes se sotmetran a aprovació de la junta d'accionistes de l’11 d'abril vinent. El consell d'administració de CaixaBank mantindrà la mateixa estructura de 15 membres, dels quals 9 (el 60%) continuaran sent consellers independents. També continuarà comptant amb una representació de dones que arriba al 40%.