La presidenta del Santander allunya els rumors sobre la sortida del banc del Regne Unit, on ha dut a terme una important retallada de feina per a més de 1.400 persones des d'octubre. Ho ha fet aquest dimarts al fòrum econòmic de Davos, quan ha estat preguntada sobre la possibilitat que el grup estigui explorant la sortida del mercat britànic, tal com apuntava en una informació publicada dissabte a la tarda, el diari Financial Times.

"És un mercat clau per al grup i seguirà sent-ho en el futur. Punt. Això és tot", assegurava Ana Botín, que comentava també que al Santander li "encanta" el Regne Unit. Després de les informacions del FT aquest cap de setmana, l'entitat ja havia explicat que encara que les revisions estratègiques són habituals i es fan tots els anys, això no significava que el Santander estigués plantejant-se sortir d'aquest mercat. I així ho manifestava també la presidenta a Davos.

També en aquest fòrum econòmic de Suïssa, Ana Botín parlava del potencial de creixement que té l'economia mundial, que situa entre el 3% i el 5%. L'executiva considera que en un món cada vegada més fragmentat, amb tensions geopolítiques i amb el repte de la sostenibilitat i la intel·ligència artificial, el creixement ha de venir del sector privat, que és el que crearà la riquesa. Tot i això, puntualitzava que, prèviament, els poders públics han de crear un marc just que permeti a les empreses innovar i invertir.

En el cas de la banca, la presidenta del Banc Santander insistia en la seva idea que la regulació financera ha de fer una "pausa" perquè el sector continuï complint amb la seva missió i aportant finançament a les pimes, almenys a Europa, on no hi ha encara un mercat únic de capitals. L'excés de regulació i supervisió, segons l'opinió de Botín, està limitant el creixement econòmic.

Tot i així, davant de la importància econòmica cada vegada major dels Estats Units i la Xina, Botín continua confiant en el potencial econòmic del Vell Continent i la capacitat d'innovació de moltes empreses, incloses emergents (empresa emergent), encara que el problema, segons la seva opinió, és que comencen a Europa i després se'n van.

Més de 1.400 sortides al Regne Unit

Encara que Ana Botín defensa ara la seva permanència en el Regne Unit, fa mesos que el banc ajusta la seva estructura al país i el mes d'octubre passat va posar en marxa un important ajustament d'ocupació per a més de 1.400 persones. "El tema és molt clar, és de simplificació del catàleg de productes i automatització de processos", indicava Héctor Grisi, conseller delegat, en la roda de premsa de resultats del tercer trimestre.

El banc ha optat per automatitzar processos i eliminar certs llocs de treball "perquè eren redundants". I això, aclaria, ha passat al Regne Unit, però també en altres països. Així, el Santander va optar per eliminar un total de 1.425 feines al Regne Unit, sense descartar que la xifra sigui més gran. "Tal com anem simplificant i automatitzant, en podem fer alguns més. No tenim determinat quants perquè també depèn de quanta gent necessitem, estem reestrenant gent per posar-los en diferents posicions", agregava el CEO.

Malgrat tot, el Santander veu al Regne Unit com un dels països on més oportunitats de creixement té. Actualment, tenen molta presència al mercat retail i estan molt orientats a hipoteques, assenyalava Grisi a l'octubre. El banc creu que pot créixer amb un altre tipus de productes. De fet, acaben d'estrenar-se amb ofertes de targeta de crèdit, ja que és el segon mercat més gran del món després dels Estats Units.