La presidenta del Banc Santander s'ha pronunciat aquest dimecres, durant la presentació de resultats del 2024, sobre la reducció de la jornada laboral de 40 hores a 37,5 hores, després que l'avantprojecte de llei s'aprovés aquest dimarts en el Consell de Ministres. Ana Botín ha comentat que el banc no l'afecta perquè el conveni pel que es regeixen els seus treballadors a Espanya ja contempla aquesta reducció. Tanmateix, l'executiva advertia que quan es prenen aquestes decisions no es pot només tenir en compte grans companyies, també a les pimes i autònoms, que són majoria a Espanya.
"Quant es fan canvis d'aquest tipus cal pensar no només a les grans empreses, com el Santander, sinó també a les pimes i als autònoms", advertia Ana Botín."Hem de mirar les dades i pensar en el conjunt de l'economia. El més important és fer-ho amb el consens social", afegia.
La presidenta, que ha fet broma que ella treballa "moltes més hores" que les 40 habituals, ha explicat també que Santander Espanya no haurà d'adoptar aquesta mesura, que ja està integrada.
Botín també s'ha pronunciat sobre el problema de l'habitatge que hi ha a Espanya, aclarint que "no és un tema dels bancs ni de finançament, el problema d'Espanya és l'oferta". Perquè hi hagi més, l'executiva creu que "hi ha d'haver un marc atractiu i de certesa" per als inversors professionals, ja que hi ha demanda per a 600.000 habitatges i amb prou feines se'n construeixen 100.000. "Clarament, cal construir més", agregava. D'altra banda, destacava que si hi ha certesa, s'atraurà més inversió nacional i estrangera, i es construiran més habitatges.
"Donem hipoteques més barates del que deixem a l'Estat"
Quant a la competència bancària a Espanya, un dels temes més debatuts en els últims mesos arran de l'opa del BBVA sobre el Sabadell, Botín defensava al sector. "La banca espanyola és molt competitiva", indicava. A escala global, el més important és a quin preu donen els bancs les hipoteques i crèdits, i l'indicador compost del BCE diu que els segons preus més competitius d'Europa, són els d'Espanya, explicava.
"En crèdit emprès som el segon de tot Europa, després d'Irlanda, el número 2 de 27. I en habitatge, som el 26 de 27, després de Malta. Donem hipoteques més barates del que deixem a l'Estat. Estem molt orgullosos del sistema financer espanyol", comentava.
El Santander, que ha guanyat més de 14.000 milions d'euros el darrer any, ha anunciat que el 2025 millorarà resultat i rendibilitat, i ho seguirà fent "millor" que els seus competidors. La presidenta no ha volgut donar la seva opinió sobre l'opa del BBVA al Sabadell ni comentar si estan interessats a comprar TSB, la filial del Sabadell, en cas que es posés a la venda.
I sobre el Regne Unit, ha tornat a aclarir que el negoci del Santander no està en venda malgrat els rumors de les últimes setmanes. Assegura que és un negoci "core" i té molt de potencial per créixer, encara que els resultats del 2024 s'hagin reduït.