La presidenta del Banc Santander ha aprofitat la junta d'accionistes celebrada aquest divendres a Madrid per allunyar la por sobre un possible contagi a Europa d'una crisi com la que han patit Silicon Valley Bank o Credit Suisse. La caiguda de diversos bancs als Estats Units i el rescat d'un a Suïssa ha portat a la banca europea a diverses jornades de tensió en borsa, però "avui" el sector financer, els bancs, "es troben en una situació sòlida, molt més que fa 15 anys. I els bancs europeus, estem subjectes a la regulació i supervisió més estricta del món", destacava Ana Botín.

L'executiva recolzava al Banc Central Europeu (BCE), des d'on s'ha defensat que la banca europea és sòlida i té una posició folgada de capital i liquiditat amb què poder fer front a episodis de volatilitat. En aquest context, Ana Botín posava de relleu "la ràpida resposta" donada per les autoritats als Estats Units, Suïssa i el Banc Central Europeu, "han estat fonamentals per restablir les condicions adequades i recuperar la confiança", assegurava.

Botín creu que la situació actual "és una gran oportunitat per acabar la unió de mercat de capitals i la unió bancària, amb la creació d'un fons europeu de garantia de dipòsits. Aquesta seria la millor resposta davant dels desafiaments d'Europa, contribuirà a generar més confiança, i seria una gran base per atreure la inversió necessària per al creixement", defensava la banquera.

Respecte al Santander, la presidenta explicava que "gràcies" al seu enfocament en banca comercial, la majoria dels seus dipòsits procedeixen de milions de particulars i empreses, en diferents països, i estan recolzat suport per fons de garantia de dipòsits. En concret, el banc càntabre té prop de 200.000 milions d'euros en efectiu dipositats als bancs centrals, la qual cosa suposa gairebé el 20% de la seva base de dipòsits. I el 80% d'aquests dipòsits són de clients minoristes, "la qual cosa dona molta estabilitat més gran".

Als principals mercats del Santander (Espanya, Regne Unit i Estats Units) al voltant del 70% estan assegurats pels fons de garantia de dipòsits, afegia. La cartera de deute sobirà del banc "està equilibrant el risc d'interès del balanç", explicava la presidenta, que insistia que és "petita, està diversificada i té una durada mitjana de 4 anys", per la qual cosa és relativament nova. "Això suposa una gran oportunitat de reconstruir aquestes posicions amb una rendibilitat molt més gran".

L'executiva també posava de relleu la diversificació del Santander, en geografies i en negocis, "aporta estabilitat i ens ha ajudat a construir un balanç sòlid". Així, la ràtio de capital del grup és superior al 12% i el balanç els ha permès posicionar-se "entre els millors bancs en el test d'estrès duts a terme pel regulador", l'Autoritat Bancària Europea.

Finalment, la presidenta del Santander comentava que situacions com les viscudes per la banca europea i americana en les últimes setmanes "recorden el gran valor que subjeu en els models tradicionals de gestió bancària", com seria el seu cas, on la "prudència" en el control de riscos, la solvència i la gestió dels nivells de liquiditat, els permet afrontar "profunds canvis i reptes".

El conseller delegat de l'entitat, Héctor Grisi, també defensava les diferències que existeixen entre el model de negoci del Santander respecte als bancs que han tingut problemes en les últimes setmanes als Estats Units. "Nosaltres comptem amb una franquícia consolidada i diversificada. El nostre negoci es fonamenta en la captació de dipòsits en una de les àrees més atractives del país, com és la costa Nord-Est, i concedim crèdits principalment al finançament d'automòbils a tot el territori a través dels nostres socis".

El mexicà explicava que la base de dipòsits amb la que operen als EUA és fonamentalment minorista, la qual cosa la fa "més resilient" a situacions de sortides abruptes de dipòsits. També aquí, el 70% dels seus dipòsits estan assegurats.