L'Associació d'Empresaris Gallecs de Catalunya (Aega-Cat) va lliurar aquest divendres els seus premis anuals, anomenats "excelencias galegas", a set personalitats en reconeixement de la seva gestió. Entre els guardonats hi ha l'expresidenta del Congrés i exministra de Sanitat Ana Pastor, que recentment va ser nomenada presidenta de la companyia d'assegurances sanitària AMA; el dissenyador de moda Roberto Verino; Carmen Lence, CEO del grup d'alimentació Lence; Begoña Vila Costas, astrofísica que treballa per a la NASA; el politòleg Xosé Luis Barreiro; el periodista de televisió Jenaro Castro; i a l'exfutbolista Francisco González, 'Fran', que va ser una de les figures del Deportivo d'A Coruña.
Com és habitual en els sopars de gala dels empresaris gallecs de Catalunya, també va assistir el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, i la seva consellera d'Economia, María Jesús Lorenzana, així com diversos polítics catalans, inclòs José Montilla, expresident de la Generalitat.
Però també hi va anar un selecte grup d'empresaris catalans entre els quals hi havia Josep Oliu (Banc Sabadell), Josep Santacreu (Cambra de Comerç de Barcelona); Antoni Cañete (Pimec), Joan Molins (Cementos Molins) o l'empresari del pernil Enrique Tomás, abans que aquest diumenge viatgi a la Xina per inaugurar quatre noves botigues a l'aeroport internacional de Shenzhen.
Des del maig passat, al capdavant d'Aega-Cat hi ha Amancio López, president del grup hoteler Hotusa. Compta com a vicepresidents amb el també hoteler José Antonio Castro Sousa (Hesperia), Carlos Fernández (Filmax), Francisco Cabanas (Bodegas Pago de Ina) i amb l'activista cultural Xosé Carlos García (Xuntanza de Asociacions Galegas de Catalunya). La secretària general és Carmen López Manciñeiras, sòcia directora del despatx d'advocats Gedex.
A més dels anteriors, entre els assistents al sopar de gala també hi havia els empresaris gallecs residents a Catalunya José Barreiro (Imecsa); Celestino Lamas Bolaño (Lamas Bolaño), Filomena López (Axioma Group) i Víctor Ortíz Marcos (director de banca institucional d'Abanca). I va venir el president de la patronal Confederació d'Empresris de Galícia (CEG), Juan Manuel Vieites.
En el seu discurs, Amancio López va animar a "enfortir els vincles culturals i comercials entre Galícia i la resta del món". Aega-Cat va ser creada el 1989 amb la intenció d'aglutinar tots els empresaris gallecs residents en Catalunya. Entre les seves funcions hi ha les de potenciar les oportunitats de negoci entre els associats, canalitzar inversions cap a Galícia, transmetre "les arrels històriques i culturals del galleguisme des de la seva realitat empresarial" i fomentar el coneixement de les empreses i productes gallecs a Catalunya.
En l'actualitat, AEGA-CAT està integrada per més de 300 empreses pertanyents a diversos sectors com a indústria, biotecnologia, turisme, serveis, construcció, restauració, finances, TIC i audiovisual.
Per la presidència d'Aega-Cat han passat, des que es va constituir, José Luis Díaz-Varela Somoza (fundador del grup farmacèutic Indukern), Víctor Moro Rodríguez (exdiputat d'UCD i exdirector del Banc d'Espanya a Barcelona, mort el desembre de 2021), Cándido Iglesias Barciela (fundador de les marisqueries Rías de Galícia), Joaquín Álvarez (empresari del sector químic), Julio Fernández (president de Filmax) i el seu germà Carlos Fernández (CEO de Filmax).