El 2024 ha estat un any de canvis al capdavant de les grans empreses familiars catalanes per la mort de presidents –Josep Ferrer Sala (Freixenet), Joan Uriach Marsal (Uriach) o Isak Andic Ermay (Mango)– o per l’arribada d’hereus o la seva consolidació ja sigui en la direcció o la propietat d’aquestes companyies. L’any passat, no es van produir vendes significatives d’empreses familiars històriques si bé algunes s’ha aliat amb fons d’inversió –que han entrat com a accionistes minoritaris– precisament per créixer més i més de pressa.

Aquí repassem canvis en 25 grans empreses catalanes de capital familiar, controlades per conegudes nissagues:

1. Germans Andic Raig (Mango). Després de la mort en un accident de muntanya d’Isak Andic, de 71 anys, el CEO de Mango, Toni Ruiz, n’ha assumit la presidència de manera interina. Ruiz és l’únic accionista de la companyia (5%) que no és membre de la família Andic. Fa dos anys, ja es va resoldre la successió, quan Isak Andic va incorporar els seus tres fills –Jonathan (43 anys, en la imatge superior), Judith (40) i Sarah Andic Raig (27)– en el consell d’administració de Punta Na, la principal patrimonial familiar i titular del 100% de Mango, si bé encara no s’ha fet públic com es repartiran les accions.

Probablement, Jonathan acabarà rellevant el seu pare com a president no executiu de Mango (Punto Fa) i se situarà al capdavant de la patrimonial (Punta Na). Jonathan està els consells de les principals empreses del grup i dirigeix la línia de moda d’home Mango Man. Les seves dues germanes no apareixen en l’organigrama de Mango però sí en les patrimonials. Judith havia treballat en el passat com a responsable de disseny de la marca, mentre que Sarah, tot i que està formada en gestió d’empreses de moda a Marangoni (a Londres) y gestió estratègica de disseny a Parsons (a Nova York), no ha treballat en el negoci de moda familiar.

Hi ha una altra branca familiar, la del germà gran d’Isak i també cofundador, Naham Andic, de 72 anys. Tant ell com les seves dues filles –Sol i Violeta Andic Maytek– resideixen a Andalusia i s’han desvinculat de Mango.

2. Germans Ferrer Noguer (Freixenet). Josep Ferrer Sala, l’artífex de la internacionalització de Freixenet, de convertir aquesta marca de cava en la més venuda, va morir el 6 de novembre passat a l’edat de 99 anys. Era l’últim representant de la segona generació de la família fundadora que quedava en vida i, a diferència d’altres branques familiars, continuava com a accionista de Freixenet. Ni ell ni el seu nebot José Luis Bonet Ferrer, amb el qual compartia la presidència d’honor, no es van vendre les participacions a l’alemanya Henkell, la seva sòcia des de fa sis anys. Josep Ferrer va tenir quatre fills –Dolors, Pere, Mercè i Josep Maria Ferrer Noguer–, 15 néts i 3 besnéts. Un dels fills, Pere Ferrer Noguer, ocupa la vicepresidència de Freixenet i exerceix de CEO juntament amb l’alemany Andreas Brokemper. Els seus germans no ocupen càrrecs de direcció a Freixenet. Des de la mort de Josep Ferrer, han substituït el pare en els consell d’algunes empreses, com la patrimonial Agrícola Casa Sala, on estan els quatre.

3. Carmen Cervera jr. (Museu Camen Thyssen). La baronessa Carmen Thyssen, de 81 anys, té tres fills: Borja, de 44 anys, que va tenir amb l’empresari publicitari Manolo Segura; i les bessones Sabina i Carmen Cervera, de 18 anys, nascudes per gestació subrogada i adoptades. Aquesta última, que s’anomena igual que la baronessa, formarà part del patronat de la Fundació Art i Llegat, encara en procés de constitució, que gestionarà el futur Museu Carmen Thyssen de Barcelona. Coneixedora del món de l’art, la jove Carmen, a la qual en els entorns museístics anomenen “júnior” per diferenciar-la, es perfila com a responsable de les principals col·leccions de la baronessa quan aquesta desaparegui.

Carmen Cervera e hija Carmen EFE
La baronessa Thyssen i la seva filla Carmen / EFE

4. Daniel Clará (Rosa Clará). L’empresària de moda nupcial Rosa Clará Pallarés, de 65 anys, indica que delega en el CEO, Manuel Cano, i des de fa tres anys també en el seu fill, Daniel Clará, de 33 anys, que exerceix de vicepresident amb responsabilitats en les àrees de màrqueting, vendes i producte. Es va llicenciar en arquitectura, però s’ha dedicat al negoci de la moda. Està casat amb la nord-americana Anne-Marie Colling, que també és una professional del sector de la moda nupcial. L’octubre passat van anunciar que aquesta marca efectuarà la inversió més important dels seus 30 anys d’història: la construcció d’una nova seu corporativa, a L’Hospitalet de Llobregat.

5. Gala i Andrea Meyer (Desigual). Aquesta marca va commemorar el 40è aniversari el juny passat amb una desfilada a la Barceloneta, davant la seu central de la companyia, on el seu fundador, Thomas Meyer, anava acompanyat per la filla gran, Gala. De les seves tres filles, les dues més grans –Gala i Andrea Meyer Martí, del seu primer matrimoni amb una catalana– es dediquen al món de la moda si bé encara no han entrat en els consells d’administració de les empreses del seu pare, mentre que la petita, d’un matrimoni posterior, encara és menor d’edat. Gala i Andrea van constituir fa uns mesos la societat Carreretes, per dedicar-se a la joieria, un negoci en el qual ja operaven a través de la marca Zalio, que comercialitza els seus productes pel canal online i en algunes botigues de Desigual.

6. Gabriel ‘Gaby’ Masfurroll Cortada (Clínicas Mi). És el CEO de Clínicas Mi, un grup sanitari fundat el 2014 a partir de la Clínica Tres Torres, actualment amb tres centres, que fa uns mesos va incorporar com a soci (49%) al fons Portobello per finançar l’expansió. El 51% continua en mans de la família fundadora. El seu pare, Gabriel Masfurroll Lacambra, de 71 anys, també és un empresari del sector sanitari, conegut per se directiu del Barça amb tres presidents, si bé procedeix una nissaga empresarial que va estar liderada per dones: la seva àvia, Carmen Mir (1903 -1986), va fundar la marca d’alta costura que portava el seu nom, que després va dirigir la seva nora, Elisa Lacambra (1933-2023).

7. Anton i Alexandra Barraquer (Barraquer). Han passat 146 anys des del primer Barraquer que va obrir un servei hospitalari especialitzat en la cura dels ulls i 83 des que es va inaugurar el Centre d’Oftalmologia Barraquer. L’actual president, Rafael Barraquer Compte, de 68 anys, de la quarta generació de la família fundadora, ja ha incorporat dos fills a la direcció: Anton Barraquer Kargacin, en l’equip mèdic –està especialitzat en les àrees de còrnia, superfície ocular i cirurgia refractiva– i Alexandra, a la gerència. El 2021 van estrenar el Barraquer Eye Hospital, a Dubai, el seu primer centre a l’estranger en col·laboració amb un soci local.

8. Ana Vallés Blasco (Sorigué). Està al capdavant de Sorigué des que el seu oncle i fundador, Julio Sorigué Zamorano, nascut a Cervera fa 91 anys, li va cedir la presidència el 2012. Sense fills que els succeeixin, Julio Sorigué i la seva esposa, Josefina Blasco Clemente, van optar per una neboda, a la qual també li van confiar la direcció de la Fundació Sorigué, propietària d’una important col·lecció d’art i un museu. Aquest està situat en una de les seves plantes d’àrids, a Balaguer, que va rebre la visita de la reina Letizia fa un any. L’estiu de 2023, Sorigué va sortir del negoci dels residus urbans per centrar-se en el seu core business: manteniment, infraestructures, cicle de l’aigua i, cada cop més, en les energies renovables.

9. Patricia i Pepe Núñez (Núñez i Navarro). Sis anys després de la mort de Josep Lluís Núñez Clemente, la seva família –la vídua, els dos fills i els dos néts– continuen fent créixer el grup Núñez i Navarro (NN). Fa molt temps que van reduir les promocions per potenciar la gestió patrimonial i la divisió hotelera. Ara controlen 13 hotels a Barcelona. En les societats patrimonials hi apareixen la vídua, Lluïsa Navarro Obón, i els seus dos fills: Josep Lluís, de 65 anys, i Josep Maria Núñez Navarro, de 61. El primer s’ocupa més de l’estratègia i el segon, del producte. Però la tercera generació ja s’ha incorporat a l’empresa: Patrícia i Pepe, que tenen al voltant de 30 anys, fills de Josep Maria, estan cridats a fer-se càrrec algun dia del grup perquè Josep Lluís no té descendència. Ja tenen responsabilitats en el grup en àrees com la innovació i la sostenibilitat.

10. Germans Terradellas Falgueras (Casa Tarradellas). El matrimoni fundador de Casa Tarradellas, Josep Terradellas Arcarons i Anna Falgueras Masramon, ha incorporat els seus tres fills –Josep, Anna i Núria– en el consell d’administració i en responsabilitats de direcció de les empreses del grup. Els fills entren en la categoria de rics sense cara perquè han aconseguit esquivar els fotògrafs i viure al marge de les xarxes socials. Josep Terradellas Falgueras exerceix de director general i ha heretat dues de les passions del seu pare: la borsa i el golf. La seva germana Anna (casada amb Pere Font Juanola, propietari de Congelats Font) té responsabilitats en l’àrea de màrqueting. I Núria (casada amb un fill de Josep Ramisa Salada, conegut empresari del sector porcí) és consellera. Casa Tarradellas és un dels grans proveïdors de Mercadona.

11. Germans Carceller Fernández Cid (Damm). El president de la cervesera i la seva esposa, Demetrio Carceller ArcePaloma Fernández-Cid, tenen quatre fills: Demetrio, Paloma, Natalia i Ignacio Carceller Fernández Cid. Els dos més grans ocupen posicions en les empreses del grup des de l’any passat: Demetrio júnior dirigeix el grup petrolier Disa –participat per la seva família– des del setembre passat i Paloma va arribar al consell d’administració de Cacolat si bé es manté el lloc que ocupa des de fa més de tres anys en l’àrea de màrqueting de Procter & Gamble. Pel que fa als dos petits, Natalia és analista de la consultora Kearney, mentre que Ignacio ho és de la banca d’inversió Lazard.

12. Germans Uriach Torelló (Uriach). Joan Uriach Torelló va morir el desembre passat a l’edat de 95 anys. El 2017 es va convertir en president honorífic i va cedir la propietat als seus cinc fills: Joan (1958), Marta (1959), Xavier (1960), Enric (1962) i Joaquim (1968). Són la cinquena generació de la família fundadora, però la sisena –integrada per 12 cosins– ja està en l’empresa. Un d'ells, Guillermo Quintero Uriach –fill de Marta– va ser el primer en incorporar-se al consell d'administració de la matriu, format per tres representants de la família i tres d'independents. Uriach va ser la primera farmacèutica familiar catalana en professionalitzar la gestió el 2010. El 2021 van deixar de fabricar medicaments per centrar-se en els productes naturals per a la salut que es venen sense recepta, anomenats OTC, com la coneguda Biodramina.

marc puig ceo puig europa press
Marc Puig el dia de la sortida a borsa / Europa Press

13. Cosins Puig (Puig). El maig van sortir a borsa i, el juliol, ja estaven a l’Ibex-35. Pel que fa a la família, el 6 de gener del 2024 va morir Josep Maria Puig Planas, a l’edat de 92 anys, l’últim dels quatre germans de la segona generació. En l’actualitat, la propietat està repartida entre els 14 cosins Puig, tots membres de la tercera generació: Manuel Puig Rocha (únic fill d’Antoni Puig Planas i de Marisol Rocha); els cinc germans Puig Guasch (fills de Mariano i Maria Guasch); els quatre germans Puig Alsina (fills de Josep Maria i Rosa Alsina) i els altres quatre germans Puig Alsina (fills d’Enric i Eulàlia Alsina). Cada una de les quatre branques familiars posseeix un 25% de la companyia. Això fa que Manuel Puig Rocha, actual vicepresident, controli un 25% en ser fill únic mentre que el president, Marc Puig Guasch, s’hagi de repartir aquest mateix percentatge amb els altres quatre germans de la seva branca. La tercera generació familiar (els 14 cosins), actuals propietaris de Puig, va acordar apartar la quarta generació (els seus fills) de la direcció de la companyia per facilitar el seu bon govern. Així ho estableix el protocol familiar. No apareix cap membre d’aquesta quarta generació en l’organigrama i s’han buscat la vida fora. La més coneguda d’aquesta quarta generació és Júlia Puig Cabanés, de 36 anys, esposa de Felipe Morenés Botín, l’hereu d’Ana Botín, el millor posicionat per succeir a la seva mare en la presidència de Banco Santander.

14. Cosins Martí (Moventia). Aquest desembre, Josep María Martí Escursell va rellevar al seu germà Miquel Martí Escursell com a president de Moventia, amb les divisions de transport públic de passatgers (Moventis) i concessionaris de vehicles (Movento). Portava 18 anys en el càrrec. En aquests moments, el consell de Moventia està integrat per cinc representants de la família, dels quals tres corresponen a la tercera generació –Miquel, Josep Maria i Sílvia Martí Escusell, que és la vicepresidenta corporativa– i dos més de la quarta generació –Miquel Martí Pierre, fill de Miquel i CEO de la divisió Movento, i Santiago Colomer Martí, fill de Sílvia–.

15. Cosins Gallardo (Almirall). Els germans Antonio y Jorge Gallardo Ballart, octogenaris, fills del fundador de la farmacèutica Almirall, van completar l’any passat la transició a la tercera generació. En un procés que va durar deu anys, primer van cedir els poders executius i, finalment, es van retirar el 2024 de societats patrimonials mitjançant les quals controlen les participacions en les empreses del grup familiar. La tercera generació està formada pels tres fills d’Antonio –Susana, Antonio i Ana Gallardo Torrededia– i pels tres de Jorge –Jorge, Carlos i Irene Gallardo Piqué–. D’aquests, sobresurten en l’estructura empresarial familiar Carlos Gallardo Piqué (actual president i CEO d’Almirall), Jorge Gallardo Piqué (president del grup hospitalari Vithas) i Antonio Gallardo Torrededia (director general del family office Landon) si bé la més mediàtica és Susana Gallardo Torrededia, que va estar casada amb Alberto Palatchi Ribera i que ara ho està amb Manuel Valls, exprimer ministre de França, exregidor Barcelona i ministre francès d’Ultramar des del 23 de desembre passat. Les altres dues són Irene Gallardo Piqué, directora de la Fundació Áurea, i Ana Gallardo Torrededia, arquitecta. Cap dels 19 membres de la quarta generació ocupa càrrecs en el grup familiar.

16. Alberto Palatchi Gallardo (Alberto Palatchi). Els seus pares, Alberto Palatchi Ribera (propietari de Pronovias fins a la seva venda el 2017) i Susana Gallardo Torrededia (una de les hereves d’Almirall) van tenir tres fills: Gabriela, Alberto i Marta. Els tres formen part dels consells d'administració de la societat de capçalera de la família, Galma Grupo Corporativo, i de la immobiliària Inmoprisa. Alberto júnior, de 32 anys, va recuperar el 2022 la tradició familiar amb una marca de moda nupcial que porta el seu nom, que encara no ha aconseguit fer rendible. La germana gran, Gabriela, es va casar amb el multimilionari turc Ediz Elhadef i ha invertit en el sector de la restauració. I la petita, Marta, es va casar amb Jan Barthe Cuatrecasas, CEO de la cadena de cafeteries-quiosc GoodNews.

17. Joan Roca Sagarra (Roca Junyent). Fa vuit anys va substituir el seu pare en la presidència del despatx Roca Junyent, que ha crescut en activitat any rere any, fins els 37,85 milions de 2023, un 17% més que l’any anterior. El seu pare, Miquel Roca Junyent, de 84 anys, va renunciar fa un any i mig a la condició de soci del bufet que va fundar tot i que hi continua vinculat. Recentment, ha estat nomenat president del consell d’administració d’Aigües de Barcelona.

18. Les dues branques dels Godia (G3T i BCN Godia). Les germanes Carmen, de 80 anys, i Liliana, de 53 anys, van tornar a sacsejar el seu patrimoni l’any passat, a cop de compres i vendes d’actius. Des de fa vuit anys operen per separat, però ni una ni l’altre estan ja al capdavant dels seus respectius grups empresarials. Carmen va tenir tres fills amb l’empresari i mecenes Rafael Tous, del qual ja està separat: RafaelCarla i Cristina Tous Godia, que són els que apareixen als consells, especialment el primer. I Liliana i Manuel Torreblanca son pares de tres filles, però encara estan en etapa de formació.

Jordi Gallés Europastry cedida
Jordi Gallés, president d'Europastry / Cedida

19. Jordi Gallés Gabarró. Fins a cinc vegades ha anunciat la intenció de col·locar Europastry a la borsa i les cinc vegades ha fet marxa enrere a l’últim moment. L’última vegada en recular va ser l’octubre passat. Europastry és la principal proveïdora europea de masses de pa i brioixeria congelades destinades a fleques, supermercats i cadenes de restauració. Jordi Gallés pertany a la quarta generació d’una família de flequers originària de Castellterçol (Moianès). Comparteix la propietat amb les seves germanes Anna i Eva, si bé no tenen càrrecs directius en la companyia.

20. Tercera generació dels Carulla. Els germans Carulla Font van donar l’any passat un pas més en el seu procés de retirada en sortir de consells de societats patrimonials, si bé Artur Carulla Font, de 76 anys, es manté com a vicepresident d’Agrolimen. Aquesta és la matriu de The GB Foods, el gegant de l’alimentació humana amb marques com Gallina Blanca, i d’Affinity Petcare, el negoci d’alimentació animal. Des de 2020, la tercera generació, fills dels sis germans Carulla Font, està aterrant al consell d’Agrolimen. El primer va ser Artur Carulla Mas –fill d’Artur–, que és l’actual president. En aquests moments, només una de les sis branques encara no ha fet el relleu a la tercera generació. A l’abril passat, van nomenar un nou CEO: Juan Martín Alonso va substituir Joan Cornudella en complir els 65 anys.

21. Quarta generació dels Daurella. Deu cosins –nou dones i un home– liderats per Sol Daurella Comadran controlen el holding Cobega i Olive Partners, la principal accionista de Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), que és l’embotelladora més gran d’aquesta marca a tot el món. Són la tercera generació, però els seus fills, la quarta, ja estan aterrant en aquestes societats. La presidenta, Sol Daurella (1966), i les seves cosines Carmen (1956), Elena (1957) i Alicia Daurella de Aguilera (1960) han col·locat un fill en els consells d’aquestes societats mitjançant les quals controlen la seva participació en el negoci de Coca-Cola: així, en el consell de Cobega hi ha José Albiol Daurella (fill de Sol), Mario Rotllant Daurella (fill de Carmen) i Beatriz de Llanza Daurella (filla d’Alicia), mentre que en el d’Olive Partners hi apareix Pablo Campins Daurella (fill d’Elena).

22. Quarta generació dels Pont (Borges). El grup alimentari Borges es va vendre l’any passat el negoci agrícola –les empreses dedicades al conreu d'ametlles, nous i pistatxos– per concentrar-se en el seu core business que és l’activitat industrial i comercial. En l’actualitat, la propietat se la reparteixen quatre branques de la nissaga Pont, representades en el consell d’administració de Pont Family Holding (la societat de capçalera) per un membre de la quarta generació de la família fundadora. La propietat se la reparteixen 14 membres d’aquestes quatre branques (els fills dels germans Antoni, Ramon –va morir el 2019– i Josep Pont Amenós i del seu cosí Antoni Pont Grau). A l’any 2020 van decidir que la família només estaria representada al consell d’administració i no als òrgans de direcció. Aleshores es va apostar per la total professionalització, amb David Prats, que és conseller delegat i president.

23. Sis generacions de Molins (Molins). És la primera empresa catalana cotitzada que retorna la seu social que va traslladar, en el seu cas a Madrid, després dels fets de l’octubre de 2017. Això va provocar un conflicte familiar. Un grup d’accionistes va interposar una demanda en els jutjats mercantils de Madrid per revertir el trasllat, però no se’n van sortir. Entre els denunciants hi havia tres germans del president, Joan Molins Amat, però no aquest, que va defensar la decisió de marxar, si bé han tornat tres anys després de la sentencia. L’empresa està a punt de complir el centenari –es va fundar el 1928– sense perdre la condició de familiar, amb tres branques que es reparteixen prop del 90% de l’accionariat: els Molins López Rodó (a través de la patrimonial Ontinix, 33,5%), els Molins Amat (Noumea, 31,5%) i els Molins Gil (Cartera de Inversiones CM, 24,3%). Un acord de sindicació del vot uneix la major part dels membres d’aquestes tres branques fins aquest 2025. Si es compten les sis generacions dels Molins, hi ha prop de 200 membres.

24. Les dues branques dels Rubiralta. La família va estar unida fins el 2006, però, per diferències entre els cosins de la segona generació, es va consumar l’escissió: els Rubiralta Rubió es van quedar amb Celsa, en un moment en que era la joia de la corona familiar, i els Rubiralta Giralt, amb la farmacèutica Werfen i una compensació econòmica abonada per part dels primers. Però, des d’aleshores, les dues branques han transitat per camins oposats. Així, els quatre germans Rubiralta RubióFrancesc (1977), Ignasi (1985), Carola (1986) i Anna (1989)– van ser els principals accionistes de Celsa fins a finals de 2023, quan una sentència judicial va entregar-ne el control a una vintena de fons creditors. Un camí ben diferents ha seguit la farmacèutica Werfen, propietat a parts iguals dels quatre germans Rubiralta Giralt: Jordi (1973), Josep Lluís (1975), Xavier (1979) i Marc (1983). El més gran va assumir la presidència arran de la mort del seu pare, si bé, el 2019, la va cedir al germà petit, Marc Rubiralta Giralt. Si es mira la llista de grans fortunes del diari El Mundo, els Rubiralta Giralt ocupen la vuitena posició de més rics de l’Estat i la segona de Catalunya –només per darrere de Sol Daurella– mentre que els Rubiralta Rubió ja fa uns anys que van desaparèixer d’aquests rànquings.

25. Miquel Torres Maczassek. A finals de 2023, aquests històrics cellers van anunciar que Miquel Torres Maczassek, de 50 anys, rellevaria el seu pare, Miguel Agustín Torres Riera, de 83 anys, en la presidència, però que el canvi es produiria un any després perquè el successor tingués temps per preparar-se per a la nova responsabilitat. De fet, el relleu s’ha produït ara. La cinquena generació està integrada per tres branques familiars: els Torres Maczassek –AnaMireia i Miquel–, els Torres Rosselló –MartaArnau i Pau– i per Cristina, filla de Marimar Torres Riera, que és la que està davant dels cellers Marimar Estate, als Estats Units.