El govern d’Andorra defensa el projecte de laboratori d’immunologia de Grifols per considerar-lo un “soci seriós” si bé continua sense establir un calendari sobre la seva posada en marxa. Quan es va anunciar aquest projecte a l’abril de 2021, Grifols va indicar que esperava tenir-lo acabat el 2023, però encara no s’ha posat la primera pedra, ni tan sols s’ha aprovat definitivament mentre creixen els dubtes sobre si s’arribarà a fer arran de la crisi de reputació de la farmacèutica catalana.
En una sessió de control parlamentari, el cap del govern andorrà, Xavier Espot, va valorar les informacions sobre Grifols amb “extrema prudència” i va recordar que no només han estat “rebatudes de forma taxativa” per la companyia sinó que aquesta “ha instat demandes judicials per intentar demostrar la falsedat” de les acusacions. Per això, va afegir que “l’acord que tenim amb Grifols per la construcció, manteniment i posada en funcionament del centre de recerca en immunologia es manté” en els mateixos termes que van signar fa gairebé tres anys.
Espot va subratllar que “honoraran” els compromisos adquirits amb Grifols i que “no els deixaran sense efecte per quatre titulars llançats en mitjans de comunicació”. Va assegurar que “Grifols ens ha demostrat que és una empresa seriosa”. I va afegir que donava “el benefici del dubte” a la farmacèutica catalana, “que s’ha associat amb el govern d’Andorra i està disposada a fer una inversió de 30 milions d’euros en aquest país, i no amb un fons d’inversió [en referència a Gotham City Research] que no conec en absolut”. Per això, va concloure que “el pacte de socis” entre Grifols i el seu govern “segueix vigent”.
Prèviament, Pere Baró, conseller (diputat) del grup socialdemòcrata, a l’oposició, es va referir a “l’opacitat informativa” sobre el projecte del laboratori d’immunologia i a les “preocupants noticies” que aixequen dubtes sobre el seu “disseny”, “ètica” i també sobre la “fragilitat econòmica” de la companyia promotora. Va recordar que, segons les previsions, havia d’estar enllestit el 2023 i no s’ha començat encara. En la seva opinió, “ha quedat clar que Grifols no té capacitat per tirar-lo endavant” i que ha “incomplert” el contracte que va signar amb el govern andorrà. Es va mostrar convençut que no s’executarà, però no perquè el govern es faci enrere, tal com va demanar, sinó perquè “la multinacional no tindrà temps ni capacitat econòmica”.
Aquesta intervenció va enfurismar Espot, que en la sessió del control al Consell General (parlament andorrà) va dir que si Grifols s’acabés fent enrere no seria per les suposades dificultat econòmiques, sinó per “exercicis d’irresponsabilitat política” com el de Baró. El grup socialdemòcrata ha passat de donar suport al projecte en els seus inicis a oposar-s’hi obertament. “El que no vol una empresa de reconeguda solvència és que, en la cambra parlamentària d’un país, s’utilitzi com a arma llancívola el seu bon nom i reputació per intentar fer política de baixa volada”, va declarar Espot.
A una pregunta de Carine Montaner, presidenta del grup opositor Andorra Endavant, sobre que passaria si es confirmessin les acusacions, Espot va afirmar que això “no posaria en escac al viabilitat financera i econòmica de la companyia ni aquest projecte en concret”. Va afegir que l’impacte econòmic del laboratori d’Andorra era “ínfim” si es compara amb les magnituds globals de Grífols.
Sense calendari
Tot i les repetides preguntes que se li van fer sobre el calendari previst, Espot es va limitar a indicar que “s’està treballant de valent en la configuració del projecte”. I va assegurar que la Generalitat pretenia que aquest centre s’instal·lés a Catalunya i no a Andorra.
Grifols i el govern andorrà van signar un contracte per construir un centre d’investigació en immunologia, que ha de ser referent en la recerca de nous tractaments, que van anomenar Pyrenees Immunology Reaearch Center (PYIRC). Un dels punts de l’acord és que Grifols –a través de la filial Grifols Innovation and New Techologies (Giant)– i el govern de Xavier Espot –mitjançant Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI)– crearan una joint venture per executar el projecte, de la qual la farmacèutica en tindrà el 80% i l’agència pública andorrana el 20% restant.
La inversió prevista és de 25 milions d’euros per a la construcció del centre i de set milions anuals en despeses operatives per portar a terme l’activitat d’investigació. L’executiu andorrà aporta els terrenys, mitjançant una concessió a 25 anys, i 200.000 euros anuals.
Una part de la població andorrana s’oposa a aquest centre d’investigació que es projecta a la parròquia (municipi) d’Ordino. Temen que no garanteixi la seguretat i que pugui esdevenir un perill pel tipus d’activitats que s’hi portaran a terme. No obstant, en les últimes eleccions locals es va imposar la llista de demòcrates i liberals, que en són partidaris.
A preguntes d’ON ECONOMIA, el govern andorrà va remetre als comentaris del seu cap en la seu del Consell General (parlament) mentre que Grifols no va contestar a la petició perquè concretés quin són els seus plans a Andorra.