Àngel Canós posa a punt el seu fintech de pagaments. El que fos conseller delegat de BBVA fins al maig de 2015, acaba d'injectar més de mig milió d'euros a Pagochat, l'empresa tecnològica amb la qual pretén competir amb Bizum. En concret, el registre mercantil recull una ampliació de capital de gairebé 600.000 euros, la qual cosa fa que, en total, la societat compti amb uns fons propis de més d'1,1 milions d'euros.
Pagochat es va constituir en octubre de 2021, però no va ser fins al març de l'any passat quan va rebre una inversió forta de 500.000 euros. Tanmateix, està sent aquest 2023 quan realment s'està accelerant la seva posada en marxa, ja que a més del nou desemborsament de capital, la societat acaba de constituir la seva cúpula.
Fa tot just una setmana, el registre mercantil també recollia que Ángel Cano havia decidit dotar a Pagochat d'un consell d'administració en el qual ara figuren ell mateix com a president, a més d'uns altres dos consellers. Enrique Tellado, el que va ser conseller delegat d'EVO Banc fins a 2021 i Ricardo Gómez Barredo, un altre ex de BBVA. Al banc basc va ser 25 anys, ja en la seva última etapa va ser membre del consell d'administració de Garanti, però abans va formar part del comitè de direcció del grup.
Canós i el seu soci Gómez Barredo van llançar primer el fons de capital risc Sevenzonic, mitjançant el qual inverteixen en empreses emergents i de nova creació. L'esmentat fons el van crear juntament amb altres exbanquers del BBVA, com Vicente Rodero, Manuel Galatas i Domingo Caamaño. També aquí figura l'exdirector de Google Espanya, Javier Rodríguez Zapatero. La vinculació amb Tellado comença aquí. Doncs el directiu gallec ja apareix entre els seus inversors.
Sevenzonic, de fet, es va erigir com l'empresa hòlding propietària de Pagochat quan es va crear el 2021; Actualment, i segons informa el diari Expansió, els banquers ultimen el llançament de la seva plataforma, que tindrà com a nom comercial Xiulet. Es tracta d'una aplicació mòbil de pagaments instantanis que, a diferència de Bizum, permet realitzar transaccions entre particulars i amb comerços a través de WhastApp. El projecte, tanmateix, segueix en espera de rebre el vistiplau del Banc d'Espanya.
Competir contra un gegant de 24 milions d'usuaris
Competir contra Bizum no serà fàcil. La solució de pagaments que van crear tots els bancs espanyols el 2016 supera ja els 24 milions d'usuaris i té adherits a gairebé 50.000 comerços, en els quals es pot pagar mitjançant aquest mètode. Entre ells, gegants com El Corte Inglés, Lidl, Media Markt, Meravella, Air Europa, Alsa, Iberdrola o Renfe.
Per la seva part, WhatsApp també ha anunciat diverses vegades que llançarà el seu propi Bizum. L'empresa de missatgeria del grup Meta (propietària també de Facebook i Instagram) ja ofereix aquest servei (WhatsApp Pay) en altres països i s'espera que pugui fer-ho a Espanya aquest 2023. Encara que competir amb Bizum és complicat (en ser els bancs els qui l'han creat, dona molta seguretat) WhatsApp tindria molta més capacitat per fer-ho perquè el 89% dels usuaris que disposa d'un smartphone al nostre país té descarregada l'aplicació i fa ús d'ella.
Encara que aquí són moltes les solucions de pagaments i les aplicacions que existeixen per efectuar enviaments instantanis de diners, juntament amb les ja esmentades, es troben Paypal, N26, Twyp o Revolut.