Ángel Simón, que serà conseller delegat de Criteria Caixa a partir de l'1 de febrer, compaginarà l'esmentat càrrec amb la presidència d'Agbar, si bé perdrà les funcions executives, segons ha acordat amb Veolia, el gegant francès de l'aigua propietari del 100% de la companyia catalana. No obstant això, deixarà la vicepresidència de Veolia, segons expliquen fonts del grup.
Isidre Fainé ha decidit confiar a Simón la gestió de la cartera de participacions de La Caixa, amb actius valorats en més de 26.000 milions. Després de l'anunci, que s'ha produït aquest dijous al matí, no quedava clar si seguiria a Agbar, de la qual és president des del 2010, ni a Veolia, de la qual és vicepresident sènior per a Iberia i Llatinoamèrica des de fa gairebé dos anys. Finalment, ha acordat continuar com a president no executiu de l'empresa catalana i deixar el seu lloc a la cúpula del grup francès.
Simón mantindrà la presidència d'Aigües de Barcelona, empresa publicoprivada participada per Agbar (70%), Criteria (15%) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (15%). Seguirà, curiosament, però no com a nou representant de Criteria sinó com fins ara, com a president d'Agbar, doncs Aigües forma part del grup Agbar, que la consolida en els seus comptes.
Simón va entrar a Agbar el 1995, quan estava controlada per La Caixa, i va ser-ne el director general entre els anys 2002 i 2010. Ja en aquells temps se'l considerava un directiu que comptava amb el beneplàcit d'Isidre Fainé. El 2010 va arribar a la presidència, des d'on va viure la presa del 100% per part de Suez i, fa més de dos anys, la compra de Suez per part de Veolia, que va provocar un canvi a la matriu de Agbar però no en la seva direcció, doncs Simón no només va seguir sinó que va ser nomenat vicepresident de Veolia.
La renovació de Criteria
El consell d'administració del hòlding de la Fundació La Caixa ha aprovat aquest matí el nomenament de Simón i, a més, la reelecció de Fainé com president i l'elecció de Juan José López Burniol, que ja era conseller, com vicepresident primer. També renoven com a consellers José Antonio Asiáin, Marcos Contreras, Jean-Louis Chaussade, Isabel Estapé, Josep-Delfí Guàrdia i Francesc Homs.
Criteria agrupa les participacions de La Caixa, les més importants de les quals són les de CaixaBank (32,24%) i Naturgy (26,71%), dues grans empreses de l'IBEX de les quals és primer accionista. També té participacions a Cellnex, Telefónica, Inbursa i Bank of East Asia (BEA), controla el 100% dels aparcaments Saba i té 2.700 milions d'euros d'actius immobiliaris.
Simón ha destacat els darrers anys per ser un defensor de la sostenibilitat ambiental, que les empreses estableixin un "contracte social" amb els ciutadans i de la necessitat de fer un ús eficient de l'aigua. Aquesta qüestió és de plena actualitat els darrers mesos, especialment a Catalunya i altres zones d'Espanya, per l'emergència provocada per la sequera.