El president de la patronal de la petita i mitjana empresa catalana Pimec, Antoni Cañete, va reclamar aquest dimarts un “finançament just” per a Catalunya amb aquests termes: “Ens cal un model de finançament tractor i no extractor; no podem passar de ser el tercer aportador al quinzè amb el cost de vida ajustat”. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia confirmat la seva assistència a aquest acte, però, al final, va excusar-se per no poder assistir-hi.
En el seu discurs durant l’entrega dels Premis Pimes i de commemoració del 50è aniversari de Pimec, al Palau Sant Jordi, Cañete va afegir que aquesta proposta no implica deixar de ser solidaris, “però amb un model que ens permeti créixer a tots, i dic a tots”. I va subratllar que “l’statu quo actual està encallant el motor de l’economia catalana i, per tant, d’Espanya, i això ens perjudica enormement”.
Davant la situació política actual a Catalunya, va proposar aquesta recepta: “grans consensos, acords entre diferents, i estabilitat” perquè “les minories no poden condicionar l’interès general”.
També va reclamar “governs forts, governs que governin amb valentia”. I va posar dos exemples d’això, que han aconseguit donar una empenta a les seves economies: el País Basc i la ciutat de Málaga.
Entre els assistents hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el del Parlament, Josep Rull; el ministre Jordi Hereu, diversos consellers de la Generalitat, els expresidents Jordi Pujol i José Montilla... però també històrics de Pimec com Carles Sumarroca, Josep Lluís Rovira, Sebastia Alegre o Àlex Goñi als quals Cañete va mencionar en el seu discurs.
Balanç de mandat
Després de gairebé quatre anys al capdavant de Pimec, Cañete va recordar que, en aquest període, han crescut un 20% en socis –fins a les 146.000 empreses–, i, sobretot, va subratllar que han aconseguit que “es legisli pensant primer en els petits”. I va destacar, com a “gran èxit” d’aquests 50 anys i del seu mandat, l’entrada de Pimec en les meses del diàleg social amb veu pròpia. Sense mencionar-los, es va referir implícitament a la CEOE i Cepyme, que s’han vist obligats a donar entrada a Pimec com a representant patronal: “Acabar amb el ‘lligat i ben lligat’ de la representació empresarial és un fet històric, alguns deien que era una utopia”.
Dirigint-se als empresaris, Cañete va dir que Pimec “anirà a Madrid i a Europa a defensar els vostres interessos i valors, a lluitar per una fiscalitat justa; a exigir que es compleixi la llei i a acabar amb els morosos; a demanar lots en la compra pública; a desburocratitzar l'administració i a posar fi al fet que les pimes paguin l'energia més cara”.
I va afegir que era “conscient que això genera i generarà incomoditat en certes llotges privades” perquè “són propostes que molesten les elits empresarials acomodades, acostumades a imposar el seu punt de vista als petits”. I va celebrar que, “per primera vegada, després de 49 anys de democràcia, les pimes estaran en el pont de comandament”.
Els premis atorgats en aquesta edició han estat per a l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (en la categoria d’activisme empresarial), Suela-Ràpid (comerç), Stands Reutilitzables (segona oportunitat), Picart (projecció empresarial catalana), Pidiscat (qualitat lingüística), Prisma (desenvolupament sostenible), així com a Domma, Dishelec 65 i Rocroi (més competitives).