Pimec convocarà eleccions a la presidència l’any vinent, probablement al febrer, i Antoni Cañete optarà a la reelecció. En una roda de premsa aquest dijous per fer el balanç anual, a preguntes dels periodistes, Cañete ha dit que “faré el que em diguin els socis” i ha recordat que “em vaig comprometre a estar-hi dos mandats”. Aquest febrer acabarà el primer.

La patronal de les pimes catalanes tancarà aquest 2024 amb una activitat de 24 milions d’euros, que suposa un increment de més d’un 40% respecte el 2021, quan Antoni Cañete va arribar a la presidència. En l´últim exercici, el nombre de socis ha augmentat un 6%, que s’eleva fins el 20% durant el mandat de Cañete, fins arribar als 146.000 socis. Pimec ja ha aprovat un pressupost per al 2025 de 24,5 milions d’euros.

Encara no està en campanya, però ha recalcat que Pimec ha treballat per aconseguir la reducció de l’impost de societats per a pimes i micropimes (amb una facturació de menys de 10 milions d’euros anuals) del 23% actual al 20%, que s’aplicarà a partir de 2025. I per les que facturin menys d’un milió, se’ls rebaixarà al 17% els primers 50.000 euros de benefici. Cañete ha indicat que això farà que siguin més viables i competitives.

També ha subratllat “l’oposició clara” de Pimec a l’opa hostil del BBVA al Banc Sabadell. “Si l’opa es porta a terme, queda claríssim que deixarà empreses sense oxigen, sense accés al finançament”, ha assenyalat.

En el repàs dels problemes de les pimes catalanes, ha destacat: les dificultats per trobar personal, l’absentisme, la burocràcia de l’administració, la morositat o la reducció de la jornada laboral que impulsa la vicepresidenta segona del govern central, Yolanda Díaz.

Sobre la reducció de la jornada, ha assenyalat que “ens hi hem oposat proposant alternatives per millorar l’organització i la productivitat. Amb aquesta proposta [del Ministeri de Treball] han creat un problema on no n’hi havia cap, mentre deixen sense abordar altres qüestions prioritàries".

Afirma que en aquesta qüestió “no hi ha hagut diàleg” i que aquest s’hauria d’abordar per sectors i per dimensió de l’empresa. Ha assegurat que “el debat al carrer no és el de la reducció de jornada” perquè si als treballadors se’ls pregunta si prefereixen reduir les hores o incrementar el salari, es decantaran per augmentar els seus ingressos.

Oriol Amat, president de l’Observatori de la Pime, ha presentat una enquesta als associats segons la qual un 36,1% de les pimes preveuen que les vendes es mantinguin estables l’any vinent, mentre que un 11,6% considera que disminuiran i un 8,3% avisa que es reduiran significativament. Un 44% sosté que les vendes augmentaran. Amat apunta que la conclusió de l’enquesta és “optimisme moderat però amb incertesa global”. No obstant, si bé els nivells d’incertesa han pujat, ha recordat que el 2020, amb la pandèmia, va ser el “moment d’incertesa màxima”.