Mapfre, la segona companyia d'assegurances més gran del país (per primes) després de VidaCaixa, discrepa amb com està plantejada la reducció de la jornada laboral de Yolanda Díaz. El president, Antonio Huertas, ha revelat aquest dimecres en la presentació de resultats que es va reunir amb la ministra i va compartir amb ella la seva opinió, que no és diferent a la d'Ana Botín (del Banc Santander) i altres executius de l'Ibex-35. Tots defensen que el cost no és el mateix per a una gran empresa que per a una pime. I precisament Espanya és un país de pimes.
"Ja em vaig manifestar en algun moment, perquè jo vaig participar en converses en la trucada de la vicepresidenta Yolanda Díaz per veure quina era l'opinió de Mapfre i li comentem que nosaltres ja tenim integrada la jornada de 37,5 hores des de fa temps a Espanya. Amb la qual cosa, no ens sentíem afectats perquè és cert que la jornada no és lineal, sinó que tenim dies addicionals de vacances que ens permeten ajustar aquella jornada", explicava Huertas.
"Però la situació de Mapfre o altres empreses com Mapfre, no és la general. En aquest país hi ha 3 milions de pimes i autònoms que necessiten tenir oxigen per poder continuar creixent". En aquest sentit, comentava que els comerços a Espanya obren "fins i tot molt tard" i amb els empleats que tenen, els estructuren en jornades esteses "per poder atendre els seus negocis i fer-ho rendible".
Per tant, Huertas creu que "serà molt difícil per a ells reduir aquella jornada, assumint costos directes de manera immediata." Indicada també que a Mapfre, sempre han defensat que ha de ser una millora gradual i per sectors. I atendre també la pròpia estacionalitat dels negocis, perquè no és el mateix una cafeteria d'esmorzars que un restaurant, o altres serveis. Òbviament, "cal ser molt prudents".
En qualsevol cas, el president de Mapfre indicava que qualsevol millora per a la conciliació i l'estabilitat dels treballadors "és molt adequada" i la defensen, però insistia que s'ha de ser molt acurat amb els sectors que s'estan beneficiant de la bona situació econòmica que es gaudeix ara a Espanya, perquè no es vegin ara perjudicats per aquest retrocés. "Jo crec que tothom vol evolucionar a aquelles jornades, però cal fer-ho amb cautela".
Huertas s'alinea amb Ana Botín
Les paraules d'Antonio Huertas eren molt similars a les de la presidenta del Banc Santander de dimecres passat. Ana Botín va comentar que el banc no l'afecta la reducció de la jornada laboral perquè el conveni pel qual es regeixen els seus treballadors a Espanya ja contempla aquesta reducció.
Tanmateix, l'executiva advertia que quan es prenen aquestes decisions no es pot només tenir en compte grans companyies, també a les pimes i autònoms, que són majoria a Espanya.
"Com es fan canvis d'aquest tipus cal pensar no només a les grans empreses, com el Santander, sinó també en les pimes i en els autònoms", advertia Ana Botín. "Hem de mirar les dades i pensar en el conjunt de l'economia. El més important és fer-ho amb el consens social", afegia.