Després de mesos de negociacions, Telefónica va anunciar a principis d’any que 3.640 treballadors s'havien apuntat de manera voluntària als expedients de regulació d’ocupació que la companyia va comunicar que aplicaria a les seves tres principals filials a Espanya: Telefónica Espanya, Mòbils i Solucions. L’ERO es va resoldre definitivament unes setmanes més tard i es va saldar amb la sortida de 3.420 treballadors. Amb aquesta reestructuració de la plantilla, l’operadora assumia un cost total d’uns 380.000 euros per empleat, una xifra inferior a la dels plans de sortides realitzats per la companyia en els darrers temps, quan els costos ascendien per sobre dels 570.000 euros per treballador.
L’operadora espanyola, amb aquest ERO, es va sumar a una pluja d’acomiadaments en el sector de les telecomunicacions en un context marcat per la caiguda d’ingressos, l’elevada competència i les fusions entre companyies. A mitjans d’any, Avatel va acordar amb els sindicats el procediment d’acomiadament per a 674 empleats dels 1.886 que tenia a Espanya. La quinta empresa de telecomunicacions espanyola va arribar a un acord amb els diferents sindicats per pactar un ERO que afectaria un màxim de 674 treballadors, pràcticament 200 menys dels inicialment proposats. Aquesta xifra suposava gairebé el 36% de la plantilla del negoci, que també va contemplar adhesions voluntàries.
Una setmana després d’aquest ERO, Zegona va confirmar que reestructuraria Vodafone Espanya. El moviment realitzat pel fons britànic, que va comprar Vodafone per 5.000 milions d’euros, es va saldar amb l’acomiadament de pràcticament 900 treballadors, un 27% total de la plantilla. Aquest ERO va ser el cinquè que Vodafone Espanya realitzava en 11 anys, tot i que Zegona es va comprometre a no fer més acomiadaments fins al 31 de desembre de 2025.
Masorange, fruit de la fusió d’Orange i MásMóvil, va posar sobre la taula la sortida voluntària de 795 treballadors, gairebé el 10% de la plantilla. L’acord final entre la companyia i els sindicats es va saldar amb 650 persones afectades. En la seva proposta definitiva, MasOrange va elevar la indemnització per a les persones que es van adherir de manera voluntària al procés de sortida. En total, l'ajustament de MasOrange va afectar 6 de les noves entitats jurídiques que componen el grup: Orange Espagne, OsFI, R-Telecable, Euskatel, Lorca i Xfera Móviles
Les telecomunicacions a Europa: retallades i destrucció d'ocupació
Sumant els procediments de regulació d’ocupació confirmats enguany, el mercat de les telecomunicacions ha triturat més de 5.600 llocs de feina, una xifra que confirma la mala salut del sector. De fet, fins a finals de l’any passat, Telefónica, Vodafone i Orange havien eliminat més de 15.000 llocs de feina en l’última dècada a Espanya a través de diferents programes d’ajustaments de plantilla. Amb l’actualització de dades del 2024, la xifra superaria els 20.000 empleats afectats. I aquestes retallades de llocs de feina al sector no són un fenomen aïllat a Espanya, sinó que s’emmarquen en un context més ampli que està afectant també les empreses de telecomunicacions europees, les quals preveuen eliminar més de 90.000 llocs de feina en els pròxims anys.
Aquestes companyies ho faran a través de diferents plans de reestructuració, alguns d'ells molt agressius. Un exemple és la britànica BT, que a mitjans d'any va confirmar la intenció d'eliminar fins a 55.000 llocs de feina fins al 2030. Un altre exemple seria Nokia, que té la intenció d'acomiadar a 14.000 persones, mentre que Ericsson preveu retallar més de 8.500 llocs de feina.
Elevada competència i agressivitat en els preus
Pel que fa als beneficis d'aquestes companyies, totes o gairebé totes han vist el seu balanç ressentit. Telefónica va registrar un benefici net atribuït de 989 milions d'euros en els tres primers trimestres de l'exercici, un 21,7% menys en comparació amb els 1.262 milions d'euros del mateix període de l'any anterior. Tanmateix, en termes ajustats, el benefici net en el període va assolir els 1.914 milions d'euros, la qual cosa suposa un 16,8% més en la comparativa interanual. Respecte als ingressos, la facturació acumulada entre gener i setembre va ser de 30.418 milions d'euros, el que representa una lleugera caiguda del 0,26% en comparació amb els 30.499 milions d'euros del mateix període del curs previ.
Vodafone Espanya, per la seva part, va tancar el seu segon trimestre fiscal (juliol-setembre) amb uns ingressos de 903 milions d'euros, un 1,5% menys que la xifra obtinguda en els tres mesos anteriors. Pel que fa als ingressos de Zegona, la firma d'inversió britànica va registrar pèrdues de 213 milions d'euros en el seu primer semestre fiscal. El grup, que només compta amb Vodafone Espanya entre els seus actius, va registrar un resultat operatiu negatiu de 59 milions d'euros.
Respecte a la teleco resultant de la fusió d'Orange i MásMóvil a Espanya, MasOrange va facturar 5.465 milions d'euros en l'acumulat dels nou primers mesos de l'any, cosa que suposa un increment del 0,5%. Només en el tercer trimestre de l'any, la multinacional va facturar 1.855 milions d'euros, la qual cosa suposa un 1,1% més en comparació amb la xifra obtinguda entre juliol i setembre del curs anterior. Segons la CNMC, el sector de les telecomunicacions va facturar en el tercer trimestre 5.525 milions d'euros, dels quals més del 82% se'l van repartir Movistar, Vodafone i MasOrange.
Pel que fa al global, les empreses de telecomunicacions espanyoles van reduir els seus ingressos un 0,6% durant el tercer trimestre. Ni les grans ofertes i descomptes d'estiu ni les promocions habituals van servir per impulsar el negoci, immers en un entorn d'agressivitat de preus i elevada competència.