La multinacional austríaca Kronospan, que es va instal·lar a Tortosa el 2021, invertirà 150 milions d'euros en una nova línia de producció de taulers de fusta reciclada, que suposarà la creació de 75 nous llocs de treball directes. La construcció de l’ampliació de la fàbrica, de 90.000 metres quadrats, està pràcticament acabada, però la producció començaria d'aquí a tres anys. En poc més d'un any, Kronospan ha construït una fàbrica de 25 hectàrees que ja produeix 600 m³ diaris de taulers reciclats, amb una inversió de més de 400 milions d'euros, i 180 llocs de treball directes i uns 1.500 llocs de treball indirectes addicionals en subministrament de fusta, logística, manteniment i serveis.

Segons la companyia es tracta d'un projecte 100% sostenible que s'alinea amb els principis de l'economia circular. La nova fàbrica treballa amb fusta 100% reciclada procedent de mobles domèstics al final de la seva vida útil, recollits per proveïdors de la marca. El pla és aconseguir com a primera matèria 100 camions carregats de fusta reciclada al dia, que es netejaran, es trituraran i es convertiran en taulers.

Per fer efectiu l’inici de la fabricació de la segona línia, que serà d’aquí a tres anys, la companyia preveu disposar d’un ramal ferroviari per al transport de les mercaderies fins a la xarxa del corredor del Mediterrani. Aquesta infraestructura es podria posar en marxa a final del 2026, un cop "el sector vagi agafant massa crítica més enllà de Kronospan", es posarà en marxa el projecte de l'estació intermodal de mercaderies, segons la consellera de Territori, Ester Capella. "El Govern ha de fer la planificació i el dibuix i després l’ha d'avalar el govern espanyol", ha apuntat.

El director general de la multinacional, Javier Macicior, durant una visita institucional, no ha descartat començar a exportar aquest producte amb camions mentre es resol la connexió ferroviària i ha assegurat que la companyia persegueix convertir Tortosa "al centre del sector de la fusta de la península" i ha anunciat que han adquirit més d'un milió de metres quadrats de terreny per crear un clúster de la fusta.

Els consellers Torrent i Capella durant la seva visita a la factoria de Tortosa.

La nova planta incorpora una premsa de taulers de partícules d'última generació capaç de produir 2.000 m³ diaris. La producció prevista és de 720.000 m³/any, la qual cosa contribuirà a una reducció de 0,72 Mt de CO₂/any de la petjada de CO₂ a la regió de Catalunya, nord-est d'Espanya. També inclou una torre de neteja de 40 metres d'alçada amb fotocèl·lules que separen les estelles de la fusta dels residus. La calor necessària per al procés de producció prové d'una caldera de biomassa alimentada amb escorça i rebuigs de fusta processats, no aptes per a panells de fusta.

Per a Kronospan, la firma del compromís amb les administracions "era molt important" i "és el tret de sortida" per continuar assegurant el creixement de la fàbrica, una planta de 25 hectàrees que Kronospan vol convertir en l'epicentre d'un gran clúster de la fusta al sud de Catalunya, segons Macicior. De fet, el director general de la multinacional ha avançat que per impulsar aquest "clúster de la fusta" miraran d'atreure els seus clients industrials, fet que "evita costos logístics". Amb aquesta finalitat, la companyia ja està adquirint terrenys, que amb el pla director seran qualificats per a usos industrials "i hi crearan naus perquè vinguin clients seus". En aquest sentit, el Departament de Territori està treballant en el pla director urbanístic que té com a objectiu reordenar un sector de 675 hectàrees d'activitat econòmica i logística.

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, “aquesta nova inversió significa un impuls estratègic per a les Terres de l’Ebre, es traduirà en llocs de treball i en prosperitat pel territori, i contribuirà a reforçar el sistema productiu de Catalunya”. Torrent ha remarcat el suport del Govern al projecte perquè “contribueix a l’objectiu de reindustrialitzar Catalunya amb indústria sostenible” i “ajudarà a dinamitzar el teixit econòmic local i del conjunt de les Terres de l’Ebre”.