Apple planeja traslladar a plantes de l’Índia el muntatge de tots els iPhone que ven als Estats Units, a causa dels aranzels imposats per Donald Trump a la Xina, segons informa aquest divendres Financial Times.
Després de dècades invertint en plantes a la Xina, Apple s’afanya ara a traslladar a l’Índia les feines de muntatge dels prop de 60 milions d’iPhones que calcula que comercialitzarà als Estats Units fins a finals de 2026. Apple segueix des de fa anys una estratègia de diversificació de la cadena de subministraments però, arran de la guerra comercial entre els EE.UU. i la Xina, els plans de trasllat s’han accelerat.
Fins ara, Apple muntava la major part dels seus iPhone a la Xina, mitjançant companyies intermediàries com la taiwanesa Foxconn, l’assemblador de productes electrònics més gran del món. Tanmateix, portava anys incrementant la producció a l'Índia, a través de la mateixa Foxconn i de Tata Electronics. Precisament, Financial Times destaca que el trasllat cap a plantes índies és més “ràpid” i “ampli” del que es podia esperar.
Els aranzels de Trump poden impactar en Apple i fer que s’encareixin els seus productes, també els que comercialitza a Espanya.
Multa d'Europa
La Comissió Europea va anunciar aquest dimecres la imposició d’una multa a Apple de 500 milions d'euros per pràctiques monopolístiques a la seva botiga d'aplicacions mòbils. També va multar Meta amb 200 milions d'euros per haver obligat als seus usuaris a pagar una subscripció per evitar la publicitat personalitzada. Les sancions, anunciades en plena negociació de la UE amb l’administració Trump pels aranzels, són les primeres sota la llei de mercats digitals (DMA), la nova norma de la Unió Europea per regular el poder de mercat de les grans plataformes d'Internet.
Aquestes sancions poden semblar elevades, però per a aquestes companyies són “relativament petites, cosa que podria ser intencional, ja que la UE intenta evitar augmentar les tensions comercials amb el president Trump, que ha criticat el tracte a les empreses tecnològiques nord-americanes”, segons apunten els analistes del mitjà econòmic Morning Brew. Tanmateix, Meta ha respost a la multa amb un to de guerra comercial, segons apunta l’anterior mitjà, qualificant les normes de la UE d'"aranzel multimilionari" i un intent de "perjudicar les empreses nord-americanes reeixides".
La resposta d'Apple no es va fer esperar. Aquest gegant tecnològic ha informat que recorrerà la multa davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Considera que la sanció és "un exemple més de com la Comissió Europea ataca injustament a Apple amb una sèrie de decisions perjudicials per a la privacitat i la seguretat dels nostres usuaris, perjudicials per als nostres productes i que ens obliguen a oferir la nostra tecnologia gratuïtament", segons afirma un representant de la companyia en un comunicat. Aquest portaveu va indicar que Apple ha fet servir "centenars de milers d'hores en enginyeria i realitzat desenes de canvis per complir amb aquesta llei, que els nostres usuaris no ens han demanat".