Applus+ va registrar un benefici net de 26,4 milions d'euros en el primer semestre de 2023, xifra un 21,4% superior a la del mateix període de l'any anterior, quan els seus guanys van ser de 21,8 milions, ha informat aquest dimarts la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El resultat operatiu ajustat d'Applus+ entre gener i juny va assolir els 111 milions d'euros, un 10,2% més que el registrat en el mateix període de l'exercici anterior (100 milions d'euros) i un 10,9% per sobre del resultat operatiu ajustat reportat (99,7 milions d'euros).

El marge del resultat operatiu ajustat va assolir l'11% en el primer semestre de l'any, la qual cosa representa una millora de 90 punts bàsics sobre el reportat en el primer semestre de 2022. "Aquesta millora del marge es deu principalment a la nostra estratègia de rotació d'actius", ha explicat Joan Amigó, conseller delegat d'Applus+.

Applus+ eleva un 9% els ingressos

Els ingressos de la companyia van ascendir a 1.001 milions d'euros fins al juny, un 9% superiors als del mateix període de l'exercici anterior i un 10,2% més a tipus de canvi constants. Després dels resultats obtinguts durant la primera meitat de l'any, Applus+ ha elevat a l'alça les seves perspectives financeres per al conjunt de 2023.

Així, mentre que abans esperava un creixement orgànic dels ingressos "de mitjà a alt dígit", Applus+ preveu ara que aquest increment sigui de "dígit alt únic". Alhora, la companyia espera que el marge operatiu augmenti per sobre dels 60 punts bàsics en comparació amb el reportat l'any anterior. "Amb els bons resultats obtinguts en el primer semestre de l'any i les nostres previsions per a la segona meitat de l'any, esperem un bon creixement tant en ingressos com en resultat operatiu ajustat", ha subratllat Amigó.

Opa d'Apollo

El passat 30 de juny es va anunciar l'oferta pública d'adquisició (OPA) formulada pel fons Apollo, a través de la societat instrumental Manzana Spain BidCo, sobre el 100% d'Applus+ per un import de 1.226 milions d'euros (9,5 euros per títol en efectiu). La CNMV va admetre a tràmit l'OPA, una cosa que "no suposa cap pronunciament sobre la resolució relativa a l'autorització de l'oferta o qualsevol dels seus termes i condicions", el passat 17 de juliol.

La contraprestació oferta per Apollo de 9,5 euros per títol representa una prima del 2,3% respecte al preu de cotització de les accions d'Applus al tancament de mercat del 28 de juny de 2023, últim dia hàbil borsari anterior a la presentació de sol·licitud d'autorització de l'oferta (9,29 euros). Així mateix, l'esmentat preu suposa una prima del 36,8% respecte al preu mitjà ponderat de cotització per volum de les accions d'Applus durant l'any anterior a la presentació de sol·licitud d'autorització de l'oferta (6,94 euros) i del 24,8% sobre el preu mitjà ponderat de cotització per volum dels títols de la firma durant el semestre immediatament anterior a la presentació de sol·licitud d'autorització de l'oferta (7,61 euros).

L'efectivitat de l'oferta estarà subjecta, entre altres condicions, a una acceptació mínima per part del 75% del capital social amb dret a vot.

Canvis en l'accionariat

En aquest context, des del 30 de juny s'han produït diversos moviments en el capital social d'Applus+. De fet, aquest mateix dimarts el fons Redwheel European Focus Master ha doblat el seu pes en l'accionariat de la companyia i l'ha incrementat fins al 2,079%, davant l'1,03% que posseïa anteriorment. S'hi suma, per exemple, l'operació realitzada dilluns pel banc nord-americà JPMorgan Chase, que va elevar la seva participació a Applus+ fins al 5,026%, davant l'1,125% que controlava abans.

Altres operacions han estat les realitzades pel fons Sand Grove Opportunities Master Fund, Samson Rock Capital, Victory Capital Management i el banc suís Zurcher Kantonalbank, que han aflorat participacions superiors a l'1% a la firma espanyola, d'inspecció, assajos i certificació. S'hi sumen els moviments de l'entitat financera britànica Barclays, que va aflorar un 2,153% en el capital social de la companyia, i el del grup bancari francès BPCE, que va declarar un 1,39% a Applus+ a través de la seva filial Natixis (entitat financera de la qual BPCE controla gairebé el 99%).

Així mateix, el gestor d'actius alemany DWS Investment, controlat pel banc germànic Deutsche Bank, ha fet diverses operacions en les últimes setmanes i actualment ostenta una participació del 4,93%, mentre que Harris Associates té un 2,959% i Norges Bank posseeix un 1,832%.

No obstant això, el més actiu ha estat el banc d'inversió nord-americana Morgan Stanley, que des del 30 de juny ha efectuat diverses operacions, segons figura en els registres de la CNMV. En l'actualitat, l'entitat financera té el 9,363% de les accions d'Applus+, quan abans de l'anunci de l'OPA ostentava el 6,12%.

"Minoria de bloqueig"

Expansión ha avançat que alguns d'aquests fons que han fet operacions en les últimes setmanes estarien formant una "minoria de bloqueig" en la companyia davant de l'OPA d'Apollo --que ha de ser aprovada per almenys el 75% de l'accionariat-- en controlar més del 25% del capital social de l'empresa. L'objectiu d'aquesta minoria de bloqueig, la principal expectativa de la qual és que es produeixi una contraoferta superior a la d'Apollo, seria també aconseguir un augment de l'oferta per part del fons. En aquest sentit, les accions de la companyia cotitzen des de fa setmanes per sobre dels 9,5 euros oferts per Apollo.

L'anunci de l'OPA presentada per Apollo sobre Applus+, amb seu a Espanya, present a més de 65 països i amb més de 26.000 empleats, va tenir lloc en un context, des de l'arrencada de la guerra d'Ucraïna i la pujada de tipus d'interès, en el qual la companyia ha figurat en la majoria de les travesses dels analistes com a candidata a rebre una OPA que l'exclogués de Borsa. En aquest escenari, entitats com Apollo, la primera a moure fitxa, Apax i un consorci format per I Squared i TDR haurien sondejat també la possibilitat d'adquirir la companyia.