L'empresa pública Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat aquest dimarts en el seu consell metropolità un pla d'inversions rècord de 423 milions d'euros fins a 2027, un 25% més que en el passat mandat, amb el focus en el finançament de la rehabilitació d'espai públic i la digitalització d'edificis, així com al paisatge natural i urbà, foment d'ocupació, millora de barris vulnerables i cohesió social. Tots els grups polítics de l'àrea metropolitana, excepte Vox, han votat a favor del projecte.

La cohesió territorial s'emporta 150 milions d'euros de les inversions, mentre que els programes d'actuació de millora urbana i social rebran 181 milions, els programes de projectes i assistència tècnica comptaran amb 20 milions i els programes d'actuació de millora del paisatge natural i urbà rebran 27 milions d'euros.

Finalment, es destinaran 30 milions a les polítiques socials municipals i 15 al programa integral de barris per a la millora de les rendes (PIBMR). Les partides arribaran als ajuntaments per assignació directa, per concurrència competitiva i cofinançament i per treballs professionals de suport tècnic.

Entre les polítiques de cohesió territorial es compten la transformació de centres urbans i la rehabilitació i transformació d'equipaments per millorar la seva eficiència, accessibilitat, habitabilitat i conservació. També es rehabilitaran i digitalitzaran edificis sense ús i s'intervindrà en el patrimoni per potenciar el llegat històric i cultural.

El foment de la mobilitat sostenible, la intervenció en espais naturals del litoral i forestals i la integració d'infraestructures completen les partides de cohesió territorial.

Quant a les actuacions de millora urbana i social, la millora d'espai públic, medi ambient urbà, infraestructura verda i blava, mobilitat sostenible i foment de patrimoni històric s'emportaran la major part de les inversions.

Els ajuntaments comptaran amb aquesta inversió que, segons el president de l'AMB i alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, "prioritza l'aposta cap a la transició energètica i digital, igual que la totalitat de polítiques metropolitanes".

L'Hospitalet de Llobregat, amb 42,7 milions d'euros, és la ciutat que més recursos rep, per davant de Badalona, que rebrà 31,8 milions d'euros, i de Sant Cugat del Vallès, que es queda amb 30 milions d'euros.