El centre de dades que està construint AQ Compute de la mà de CBRE a Cerdanyola del Vallès comptarà amb una inversió del doble del que s'esperava i passa a ser de 600 milions d'euros, en comptes dels 300 inicialment projectats. Amb 43.000 metres quadrats de superfície total de la parcel·la, esperen inaugurar-lo el 2025 i estimen una facturació anual de 72 milions d'euros (a 150 euros per Kw) gràcies a contractes amb empreses tecnològiques que allotgin allà les seves dades, alguns d'ells a prop de tancar-se segons l'empresa. Els 300 llocs de treball directes (i fins a 1.200 d'indirectes) que esperen crear no han crescut des de l'anunci de 2022.

El CEO d'AQ Compute, Henry Daunert, explica en exclusiva a ON ECONOMIA el dia de la posada de la primera pedra (simbòlica, perquè ja està en construcció) de l'obra al costat de l'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, que el gran boom de la Intel·ligència Artificial ha estat el principal impulsor d'aquest creixement, i no l'aparició de diversos competidors que han anunciat recentment centres de dades en el mateix Parc de l'Alba on s'ubicarà el d'AQ. "Quan anunciem la inversió ningú no parlava d'Intel·ligència Artificial. La nostra aposta és dissenyar centres de dades ja preparats per a l'IA i per això hem crescut, ha estat el gran catalitzador. L'aposta està sortint bé", afegeix.

 

 

El centre de dades serà en veritat un campus amb diversos centres independents, el primer d'ells de 15 MW. El campus comptarà amb un centre de formació, innovació i I+D i comptarà amb serveis de mans remotes disponibles 24 hores al dia i 7 dies a la setmana.

Producció pròpia d'energia renovable

"Les nostres negociacions amb Endesa han estat fructíferes i doblarem el nivell de potència amb 60 MW per arribar a 600 milions d'euros", explica Daunert, que posa èmfasi en la importància que els centres de dades de la companyia s'alimentin d'energies renovables.

Per aconseguir-ho, l'empresa tira de la seva empresa sòcia, anterior a la de centre de dades, Aquila Clean Energy, al seu torn subsidiària de l'alemanya gestora d'inversions Aquila Capital a la matriu del conglomerat. "Disposem de 500 plantes d'energia renovable a Europa, 250 a Espanya, i encara que no produïm físicament l'energia a Parc de l'Alba, ho fem en altres províncies com Aragó. A través de contractes PPA, en un joc de llibre major, comprem l'energia que nosaltres mateixos produïm i enviem a la xarxa en les plantes d'origen", aclareix Daunert, que recorda que "una recerca en Xat GPT consumeix 10 vegades més energia que una a Google sense Intel·ligència Artificial".

entrevista ceo aq computi empresa centri de dades05
Henry Daunert, CEO d'AQ Compute. Fotografia: Carlos Baglietto

De la fusió d'Aq Compute, la filial de dades de l'alemanya Aquila Capital, i l'empresa de Daunert On Value, va néixer l'actual Aq Compute, amb centre d'operacions a Espanya i centrada en els centres de dades sostenibles i que pretén invertir en ells uns 3.000 milions d'euros en els propers 5 anys, "ampliables a 10.000 milions en els propers 5 anys", segons explica Daunert. "AQ Capital gestiona uns 16.000 milions d'euros en actius i fa poc ens hem aliat amb Commerzbank, un dels bancs més grans d'Alemanya, per la qual cosa tenim una gran fortalesa financera per escometre aquestes inversions", relata Daunert.

L'any passat, Panattoni va anunciar una inversió de 300 milions d'euros per a un centre de dades de 42 MW pràcticament al costat del que projecta Aq Compute i, en el mateix Parc de l'Alba, Global Technical Realty va anunciar la construcció d'un altre data center de fins a 16 MW en un complex industrial i d'investigació molt proper a la Universitat Autònoma de Barcelona i on ja operen el Centre de Dades de Caixabank i el de T-Systems.

291
Maqueta del data de center d'AQ Compute. Imatge: AQ Compute

Es tracta d'un model de negoci necessari per al desenvolupament de les empreses tecnològiques i de totes aquelles grans companyies que necessitin allotjar les seves dades, més exigent encara quan comptin amb eines d'Intel·ligència Artificial. "Algunes de tecnològiques creen els seus propis centres de dades, però no totes. Nvidia ja ha anunciat que no subministrarà processadors d'Intel·ligència Artificial (GPU) a qui no tingui infraestructura de dades per a això, perquè no existeixi una especulació en la revenda," explica Daunert, que conclou que "el coll d'ampolla més important està ara mateix en les infraestructures".

Per això, l'aparició de competidors no preocupa Daunert. "Portem 30 anys en aquest negoci i, independentment del que facin els altres, el nostre objectiu és crear grans centres de dades. Hi ha mercat per a tothom", assevera.

01.2
Maqueta del data center d'AQ Compute. Imatge: AQ Compute

Quant als 300 llocs de treball que generarà, Daunert estima que un 40% seran de qualificació mitjana o baixa i un 60% d'alta formació, ja sigui en manteniment, xarxes, ciberseguretat o sistemes elèctrics. Uns altres 1.200, de manera indirecta, podran beneficiar-se d'aquest centre de dades.