Indonèsia va prohibir la comercialització i venda del model d'iPhone 16 per l'incompliment d'Apple per complir les regulacions d'inversió locals que exigeixen que el 40 % dels telèfons es fabriquin des de parts locals, ja que el país busca impulsar les inversions de les gegants empreses tecnològiques. El ministre d'Inversions, Rosan Roeslani, va dir dimarts als periodistes que Apple era totalment compromesa en invertir 1.000 milions de dòlars per construir una fàbrica d'AirTag a l'illa de Batam, que esperava subministrar el 65 % del subministrament mundial.

No quedava clar si es va firmar l'acord sobre la fàbrica de la zona industrial. "El AirTag és un accessori, no un component o part dels aparells", va dir dimecres passat el ministre d'Indústria, Agus Gumiwang Kartasasmita, en una roda de premsa, amb referència al dispositiu de seguiment d'Apple. "Fins aquesta tarda, el ministeri no té cap motiu per emetre el certificat de nivell de components nacionals per als productes d'Apple, especialment l'iPhone 16," va afegir.

Agus es va reunir amb representants d'Apple dimarts, però va dir que no s'havia arribat a un acord. Va dir que els funcionaris indonesis van realitzar una contraproposta a Apple i que el fabricant de telèfons gegant no va donar una resposta immediata. Segons Bloomberg, la prohibició s'estén a totes les unitats ja venudes, la qual cosa fa que sigui il·legal operar qualsevol model d'iPhone 16 al país. El ministre d'Indústria, Agus Gumiwang Kartasasmita, va advertir els ciutadans que no compren els dispositius prohibits a l'estranger i els va instar a denunciar qualsevol persona que utilitzi un iPhone o un Apple Watch prohibits.

La prohibició segueix les acusacions del govern d'Indonèsia que Apple no ha complert per complet els seus compromisos d'inversió en el país. Fins ara, Apple ha invertit 1,48 bilions de rupies (94 milions de dòlars) a Indonèsia, no arribant als seus promesos 1,71 bilions de rupies (108 milions de dòlars) per 230.000 milions de rupies (14 milions de dòlars).

Sense una gran repercussió

És poc probable que aquesta prohibició afecti significativament els resultats d'Apple, ja que Indonèsia no és un dels seus mercats més importants. Encara que Apple no es troba entre els cinc principals venedors de telèfons intel·ligents del país, té un fort avantatge sobre Samsung en el segment de telèfons prèmium. Segons IDC, Oppo és el principal venedor de telèfons intel·ligents a Indonèsia, seguit de Samsung, Transsion, Vivo i Xiaomi. A començaments d'aquell any, Tim Cook va visitar Jakarta i es va reunir amb el president Joko Widodo per discutir la possibilitat d'establir una instal·lació de fabricació a Indonèsia. Això s'alinea amb l'estratègia més àmplia d'Apple per diversificar les seves cadenes de subministrament lluny de la Xina, on actualment es munten la majoria dels seus telèfons intel·ligents i tauletes.