El Sabadell està preparant un informe per als seus accionistes on argumentarà amb detall la seva opinió sobre l'opa del BBVA i recomanarà votar a favor o en contra. Aquesta votació no s'espera fins a finals del 2024 o fins i tot per a 2025, ja que han de rebre primer les autoritzacions de tots els reguladors i supervisors, com el Banc Central Europeu, la CNMC o la CNMV. Però el banc ja treballa en això, en concret, en cinc punts.

El primer d'aquests punts és l'impacte financer de l'opa, tant en la hipòtesi de fusió posterior d'ambdues entitats com en el supòsit d'absència de la mateixa. I és que, els plans del BBVA passen per absorbir al Sabadell si rep totes les autoritzacions i els accionistes recolzen l'opa (està condicionada a obtenir més d'un 50,01% de suport). Però això podria no ocórrer. Tal com va reconèixer el president del banc basc, Carlos Torres.

Atès que el govern espanyol està en contra d'aquesta operació, el BBVA ja s'ha plantejat un futur en què l'opa no tiri endavant, ja sigui perquè el ministeri d'Economia posi traves, o els accionistes no l'aprovin i finalment no hi hagi fusió. "No és l'escenari que ens plantegem", però en el cas que no sigui possible per certes circumstàncies, comentava Torres recentment, les nostres estimacions són que podríem optimitzar en gran manera els estalvis en despeses generals i despeses de tecnologia i l'operació continuaria tenint un enorme atractiu fins i tot en aquest escenari que veiem com moltíssim menys probable.

El BBVA espera uns estalvis de costos d'aproximadament 850 milions d'euros, després de fer servir 1.450 milions en despeses de reestructuració, principalment en ajustaments de plantilla i oficines. I precisament, el segon punt que està analitzant el Sabadell per emetre el seu informe són les sinergies esperades en cada cas, així com els costos de reestructuració associats a les mateixes i el seu impacte en capital.

Sabadell creu que l'impacte en el capital és més gran

I és que el CEO del Sabadell, César González-Bueno, ja va advertir que l'impacte en el capital de l'opa seria "significativament superior" als 30 punts bàsics que el BBVA estima. A la carta que el BBVA va enviar al Sabadell amb l'oferta de fusió (abans de l'opa) figurava un múltiple d'1,8, però el banc català va aplicar un factor corrector i va concloure que seria un múltiple de tres. El CEO assegura que ningú no està aconseguint fer aquestes sinergies amb un cost que no sigui tres vegades l'estalvi que es genera.

González-Bueno també va alertar fa uns mesos que l'impacte que el BBVA estima en estalvi de costos i reestructuració, no inclou la ruptura per les joint ventures, especialment les que el Sabadell té amb Amundi en gestió d'actius i amb Zuric en bancaseguros. Es tracta, per tant, del tercer punt que el Sabadell està estudiant.

En concret, els impactes de capital esperats com a conseqüència de, d'una banda, les possibles ruptures d'acords comercials o joint ventures que el banc té amb tercers. I d'altra banda, dels impactes que pogués tenir les carteres de bons i crèdit com a conseqüència dels ajustaments de valoració requerits (Fair Value Adjustments).

El quart punt és dels més rellevants per al Sabadell. Es tracta de les pèrdues de negoci estimades, especialment en el segment de les pimes. Ha que recordar que l'entitat catalana és líder en el negoci de petites i mitjanes empreses, i la meitat de les pimes a Espanya tenen negoci amb el Sabadell. Una cosa que precisament ho ha fet molt atractiu per al BBVA, tal com ha aclarit el propi Carlos Torres: "L'operació de BBVA amb Sabadell és una clara aposta per les pimes", reconeixia fa uns dies.

El Sabadell estudiarà si l'opa impacta en la competència bancària

El cinquè i últim punt que el banc analitzarà abans d'emetre el seu informe són les condicions de competència que pogués imposar la CNMC i que siguin rellevants per al valor de l'oferta, així com de les restriccions addicionals que hi pogués haver per part d'instàncies governamentals. Actualment, l'organisme està estudiant l'opa i no s'espera resposta fins a d'aquí a vuit mesos.

En una carta que el Sabadell ha enviat aquest divendres als seus accionistes, el banc informa que els enviarà un document amb la seva opinió sobre l'oferta abans que hagin de votar si recolzen l'opa o no. I que aquesta opinió recollirà l'anàlisi dels cinc punts que s'han comentat. Tanmateix, per poder estudiar en detall l'oferta, l'entitat catalana demana al BBVA que "publiqui de forma clara, transparent i completa tots aquells elements que puguin tenir una implicació en el valor ofert".

Aquests detalls es coneixeran, previsiblement, quan la Comissió Nacional del Mercat de Valors aprovi l'opa i es faci públic el fullet, que de moment és privat i només està en mans de la CNMV.