Els sectors econòmics reaccionen davant dels aranzels imposats pels Estats Units a la Unió Europea. La Federació Espanyola del Vi (FEV) ha advertit que l'aranzel general del 20% als productes de la UE podria suposar un "important cop" per als cellers espanyols, per als quals aquest mercat representa aproximadament un 13% de les vendes exteriors totals. El 2024, segons la FEV, es van exportar 97 milions de litres per un valor d'al voltant de 390 milions euros.

Segons el director general de la FEV, José Luis Benítez, aquesta mesura perjudicarà als cellers espanyols i europeus, però també els consumidors nord-americans, que consumeixen més vi del que produeixen, i provocarà incertesa econòmica i augment de preus als Estats Units i a la UE.

A més, Benítez ha assenyalat que els nous aranzels anunciats perjudiquen especialment les pimes, que són el 99% de les bodegues espanyoles, ja que tenen menor capacitat per diversificar les seves exportacions i depenen més dels principals mercats d'exportació, a més que tenen menor capacitat econòmica per afrontar situacions complicades com aquesta.

Des de FEV han destacat que els sectors vitivinícoles de la UE i dels EUA mantenen des de fa anys una "estreta cooperació" i han donat suport "fermament" al comerç lliure i just i un mercat obert per al vi entre ambdós blocs. L'esmentada col·laboració es va traduir el 2020 en la firma de la Declaració de Principis UE-EUA. Sobre el Comerç al sector vitivinícola, que advoca per la importància del comerç lliure i just al sector des d'ambdós costats.

"El mercat dels EUA és fonamental per a la sostenibilitat econòmica del sector vitivinícola de la UE i no existeix ara mateix un mercat vitivinícola alternatiu que pugui compensar la pèrdua", ha assegurat el director general de la FEV.

José Luis Benítez advoca per eliminar "total, immediata i simultàniament tots els aranzels sobre el vi en ambdós blocs i accelerar com més aviat millor la ratificació d'altres acords com el de Mercosur que facilitin la diversificació de mercats en un moment transcendental".

Construcció i automoció

El sector de la Construcció no espera un impacte significatiu "a curt termini" dels nous aranzels dels Estats Units perquè el mercat "és molt global", encara que no descarten un impacte a mitjà o llarg termini si persisteix la política aranzelària de Trump, segons ha indicat el president d'APCE Espanya, Xavier Vilajoana.

Pel que fa a l'automoció, també aquest dijous, el president executiu de BMW Group Espanya i Portugal, Manuel Terroba, ha defensat "el lliure comerç" en resposta als aranzels instaurats des dels Estats Units fins a Europa del 25% en matèria de vehicles.

"Des del grup BMW estem en contra de qualsevol política aranzelària, confiem en el lliure comerç i esperem que siguin mesures a curt termini, ja que no afavoreixen en cap moment el consumidor".

Terroba explica que la fàbrica on BMW Group produeix més cotxes al món és als Estats Units, en concret 425.000 cotxes. I d'aquest total, 250.000 vehicles són exportats a Europa.