Aridditive és la nova deeptech catalana especialitzada en impressió 3D de formigó que vol accelerar l'adopció d'aquesta tecnologia per produir elements constructius de gran complexitat de manera industrialitzada. Per aconseguir-ho, l'empresa ha obert l'espai de creativitat Aridditive Technology and Innovation Center (ATIC), en una nau de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona).

La innovació, amb tecnologia pròpia per a la generació de bessons digitals, enfocada en l'automatització, digitalització i sostenibilitat al sector de la construcció, garanteix una fabricació més eficient, sostenible i certificada. El seu objectiu és transformar la construcció mitjançant solucions innovadores que optimitzin cada fase del procés constructiu.

En el nou espai, de 1.000 m², Aridditive produirà a les noves impressores 3D de gran format que ha desenvolupat i patentat per fabricar peces de formigó de fins a 3,2 x 3,2 x 2,8 metres. Aridditive té previst fabricar 20 unitats d'aquesta impressora Volta 3D Printer en els propers tres anys, col·laborant amb empreses tecnològiques de l'àrea metropolitana de Barcelona. Alhora, l'empresa ha iniciat el procés d'internacionalització, amb contactes oberts per establir una xarxa comercial als mercats europeu, asiàtic i americà.

Aquest sistema permetrà a diversos sectors industrialitzar alguns dels seus processos. De manera més immediata, Aridditive aposta per la seva aplicació a produir mobiliari urbà, façanes, ponts, habitatges i altres elements constructius de gran complexitat, amb alts estàndards de qualitat i seguretat i que suposa un important estalvi de recursos materials. A més d'escurçar els terminis de lliurament.

La companyia ja ha iniciat algunes col·laboracions industrials amb empreses com Ciments Molins, Lagula Arquitectes i Benito Urban, per desenvolupar diferents solucions d'impressió 3D.

Peça de formigó fabricada amb impressió 3D de la companyia Aridditive
Peça de formigó fabricada amb impressió 3D de la companyia Aridditive

Aridditive destaca que amb la tecnologia Iscex, poden crear formes i estructures complexes que abans eren impossibles amb els mètodes de construcció tradicionals. Les seves impressores afegeixen que ofereixen infinites possibilitats per a dissenys personalitzats. Per mostrar-lo exposen que la seva tecnologia permet, entre altres coses, la impressió de voladissos de formigó fins ara inabastables, ampliant les possibilitats de disseny i superant els límits de la innovació en la construcció.

Una dècada d'investigació

La companyia, fundada l'agost de 2023, s'ha constituït després de 10 anys d'investigació en impressió 3D en formigó. Ha sorgit com un spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i de la Fundació Centre CIM, també coneguda com a CIM UPC.

Àrea de producció de la impressora Volta 3D, en l'espai ATIC
Àrea de producció de la impressora Volta 3D, en l'espai ATIC

La firma va tancar fa pocs mesos una ronda de finançament de 500.000 euros amb BeAble Capital, una gestora en inversió en tecnologies industrials sorgides en àmbits científics, acompanyant-les des de fases molt primerenques, i Suma Capital, inversor en projectes de sostenibilitat i innovació.

Amb aquests recursos, la firma ha avançat en la validació de la seva tecnologia i en la digitalització i sostenibilitat al sector de la construcció. Aquest suport financer, juntament amb l'ajuda Empresa Emergent Capital d'Acció, permet incrementar l'escalabilitat del seu projecte.