El grup farmacèutic AstraZeneca enforteix i intensifica el seu centre de desenvolupament a Barcelona dotant-lo de 500 milions més d'inversió, per arribar als 1.300 milions fins al 2027, i doblant el nombre de llocs de treball fins a 2.000 professionals previstos per al 2025, segons ha anunciat aquest dijous el president d'AstraZeneca Espanya, Rick R. Suárez, en un acte institucional celebrat a la capital catalana. Suárez ha explicat que en un any el hub ja ha contractat 500 professionals altament qualificats procedents de 35 països i dels quals un 60% són dones. "Tenim grans plans per expandir el nostre centre pioner", ha dit Suárez. La companyia, que té previst instal·lar-se a l'edifici Estel, l'immoble del centre de Barcelona que va ocupar durant molts anys Telefónica i que ha estat remodelat, va posar en marxa el hub europeu, fa just un any, per a investigació i desenvolupament de nous tractaments en les àrees d'oncologia, malalties cardiovasculars i metabòliques, malalties respiratòries, vacunes i immunoteràpia, i malalties rares. Fins ara, participa en 244 projectes de recerca global i 154 estudis clínics.
El president d'AstraZeneca Espanya ha definit el hub com un "veritable punt de trobada per a la ciència i la innovació" i ha assegurat que l'empresa està fent "una aposta valenta i ferma" i que és una oportunitat per afavorir el lideratge de Catalunya i la resta d'Espanya en el panorama internacional d'investigació. Rick R. Suárez ha fet l'anunci durant l'acte de celebració del primer aniversari doni-la posada en marxa de centre, que ha tingut lloc en el Gran Teatre del Liceu, de Barcelona. En el mateix s'ha posat èmfasi que el centre internacional d'innovació científica té per objectiu accelerar l'arribada de la nova generació de tractaments a les cinc àrees terapèutiques clau de la companyia, i per això Suárez ha posat en relleu la col·laboració publicoprivada com a "pilar fonamental" per a l'aposta de l'empresa per Espanya.
El directiu ha explicat que aquest esforç inversor "només pot dur-se a terme de forma eficient amb el suport de les institucions, i ha agraït el suport que ha rebut per part del Govern, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, que ha definit, d'indispensable per continuar amb el projecte. De tota manera, el president de l'empresa ha lamentat que Espanya sigui un dels països en els quals més temps passa entre l'aprovació d'un medicament i que estigui disponible. En aquest sentit, ha demanat un "marc regulador clar i equitatiu" que afavoreixi la investigació, impulsi la col·laboració publicoprivada i redueixi la diferència amb altres països europeus en disponibilitat de tractaments.
Aragonès: L'aposta pel coneixement
L'acte va comptar amb la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha celebrat que la biofarmacèutica "dobli" l'aposta per Catalunya amb el seu Global Hub Barcelona, cosa que ha remarcat que "no arriba per casualitat sinó per una aposta pel coneixement i les ciències de la vida".
Alhora, mitjançant un missatge de vídeo gravat, també hi ha intervingut el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha destacat que el hub barceloní és "un autèntic model de col·laboració publicoprivada i ha afegit: "Seguirem al vostre costat". La infraestructura i el talent científic espanyol han situat Espanya com el primer país europeu en nombre d'assajos clínics biofarmacèutics i el segon a escala mundial en oncologia, només darrere de la Xina.
També ha intervingut l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha celebrat que AstraZeneca hagi apostat per un edifici que semblava "maleït", ja que feia anys que estava en obres i sense un llogater fix, cosa que, a parer seu, era un exemple d'una Barcelona "que estava encallada". Collboni ha destacat que quan les administracions "col·laboren i fan coses de forma decidida, surten els resultats".