La tercera generació de la família Carulla està fent un suau i, sobretot, discret aterratge en el consell d’administració d’Agrolimen, holding propietari d’Affinity Petcare, el negoci d’alimentació animal, i de GB Foods, el gegant de l’alimentació humana amb marques com Gallina Blanca, Star, Grand’italia o Gino. De les sis branques familiars, cinc ja han col·locat un representant de la tercera generació en el consell de la matriu d’aquest imperi.

El matrimoni fundador, Lluís Carulla Canals (1904-1990) i Maria Font Bernaus (1919-2016), van tenir sis fills i 17 nets. D’aquests últims, cinc ja estan al consell d’Agrolimen, cadascú en representació de la corresponent branca familiar. En el mateix moment en què n’ha entrat un, n’ha sortit el seu progenitor, amb una única excepció: la incorporació d’Artur Carulla Mas, l’actual president, no va suposar la marxa del seu pare, Artur Carulla Font –a la imatge superior–, de 75 anys, que es manté com a vicepresident.

Artur Carulla Mas va arribar al consell d’Agrolimen en companyia del seu cosí Arnau Carulla Cuitó (fill de Jordi Carulla Font) a l’estiu de 2019. Un any després, el primer va ascendir a la presidència d’Agrolimen, així com a les d’Affiity Petcare i The GB Foods, sense que la companyia ho comuniqués a la premsa.

El 2021 es va incorporar al consell de la matriu Oriol Tomàs Carulla (en substitució de la seva mare, Mariona Carulla Font); el 2022, Nicolau Brossa Carulla (també en lloc de la seva mare, Montserrat Carulla Font); i el juny passat, Adrià Carulla Ruiz (en lloc del seu pare, Lluís Carulla Font). En aquests moments, l’única branca que encara no té representants de la tercera generació en aquest consell són els Usandizaga Carulla, fills d’Aurèlia Carulla Font.

arbre genealogic
Arbre genealògic de les tres generacions Carulla / Laura Cercós

Branca Carulla Mas

Aquest grup empresarial no acostuma a informar a la premsa dels afers familiars. Tampoc han facilitat dades o fotografies del seu president, Artur Carulla Mas, però no tots els seus cosins o, fins i tot germans, són tan discrets com ell. Per exemple, la seva germana Cristina apareix a xarxes socials i en revistes per la seva faceta de dissenyadora d’interiors. Va treballar de periodista a La Vanguardia i, des de Mèxic, per a la revista Elle. Però posteriorment es va centrar en el disseny d’interiors a Nova York i, després, a Barcelona: primer a Lázaro Rosa Violan i, des de 2015, al capdavant de Cristina Carulla Studio. L’any passat es va encarregar de la remodelació del Múrria, l’històric colmado que ara té com a primer accionista Ernest Pérez-Mas (president de l’operadora Parlem). Cristina és parella del fotògraf d’interiors Nacho Alegre. Del tercer germà, Ernest, només ha transcendit la seva afició per l’esport, sobretot les curses atlètiques i el golf, així com pels automòbils d’època.

Branca Tomàs Carulla

Amb diferència, la branca Tomàs Carulla és la que té una dimensió més pública per la seva vinculació al Palau de la Música i l’Orfeó Català. De fet, en els últims 45 anys sempre hi ha hagut una Carulla en els òrgans de govern d’aquesta institució cultural. Primer va ser l’àvia, Maria Font Bernaus (vicepresidenta, 1978-1999), després la seva filla Mariona Carulla Font (vicepresidenta, 1999-2009, i presidenta, 2009-2022) i, des de l’any passat, una filla d’aquesta última, Mireia Tomàs Carulla (vocal de la junta). Curiosament, Maria Font i Mariona Carulla van ser durant 19 anys vicepresidentes de les juntes de Fèlix Millet, mort el març passat.

Qui està al consell d’Agrolimen en representació d’aquesta branca és Oriol Tomàs Carulla, però és la seva germana Mireia la que ostenta més poder dins de l’imperi empresarial: dirigeix Lafont, el family office on s’apleguen altres negocis que no tenen a veure amb l’alimentació. En el seu compte de LinkedIn es presenta com a “presidenta del consell de família” des de l’any 2000. És patrona de diverses fundacions i també està al capdavant de Laorjami Investments, societat de capital risc que està controlada per aquesta branca familiar (els Tomàs Carulla).

El seu germà Oriol és un exdirectiu de Nike i del FC Barcelona de l’etapa de Josep Maria Bartomeu. En l’actualitat, precisament en representació de Laorjami, presideix Metrópolis (Metrópolis Inmobiliarías y Restauraciones SA), un grup immobiliari centrat en el segment de les oficines en el qual inverteixen membres de conegudes famílies catalanes: Alfonso Rodés Vilà (Havas Group), Javier Ferrero Jordi (Idilia Foods), Yolanda Bassat Orellana (filla del publicista Lluís Bassat), Miquel Martí Escursell (Marfina), Jordi Clos Llombart (Derby Hotels), Joan Manuel Soler Pujol (Quadis), Jordi Gallés Gabarró (Europastry), Rafael Tous Godia (fill de Carmen Godia, G3T), a més de les famílies Suqué (Perelada), Lara (Planeta), Vila Casas (Fundació Vila Casas) o Cuatrecasas (Cuatrecasas).

TomàsCarulla
Els germans Mirea i Oriol Tomàs Carulla.

Pel que fa als altres dos germans d’aquesta branca, Laia és arquitecta i psicòloga de formació, però s’ha centrat en aquest últim camp. És fundadora i directora d’un gabinet de psicologia. I Jaume es defineix com a emprenedor. Entre altres negocis, va posar en marxa un bar de tapes i dos hotels boutique, dels quals ja no està al davant. També s’ha vinculat a fundacions.

Branca Brossa Carulla

Nicolau Brossa Carulla representa aquesta branca familiar en el consell d’Agrolimen i, a més, des de 2017 presideix la Fundació Carulla, des d’on despleguen una gran activitat a favor de la cultura catalana. Vinculada a la fundació hi ha Editorial Barcino, encara presidida per la seva mare, Montserrat Carulla Font, i el Museu de la Vida Rural, de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), on va néixer el fundador i on es troben les arrels familiars. La seva germana Maria, també patrona de la fundació, es dedica al disseny.

Branca Carulla Cuitó

Els cosins més discrets són Artur Carulla Mas i Arnau Carulla Cuitó. Eviten els focus mediàtics i les xarxes socials. Es dediquen a les empreses del grup. Arnau i el seu pare (Jordi Carulla Font) comparteixen la passió pels cartells històrics, fins al punt que han publicat llibres sobre la matèria editats per Postermil, societat vinculada a aquesta branca familiar que col·labora amb la Fundació Carulla.

Branca Carulla Ruiz

Adrià Carulla Ruiz (fill de Lluís Carulla Font) passa per ser l’espavilat de la família. De moment, és l’últim representant de la tercera generació en incorporar-se al consell d’administració. Ha participat en la creació de diverses start-ups entre les quals destaca Promofarma, una plataforma de venda de productes de parafarmàcia que el 2018 es va vendre al gegant suís Zur Rose. Tot i que no es va anunciar l’import de l’operació, en el seu moment la premsa especialitzada va informar que superava els 40 milions d’euros. Quan es va vendre, entre els seus accionistes hi havia Dolby XXI (societat de la família Carulla Ruiz, amb el 16,3%), Kibo Ventures (13%) i Atresmedia (que va intercanviar publicitat en les seves televisions a canvi de part de les accions, amb un 10%) a banda dels seus fundadors. Adrià segueix vinculat a Promofarma.

cosinscarulla
Adria Carulla (e), cofundador de Promofarma, i Nicolu Brossa (d), de la Fundació Caraulla.

Té dos germans que s’han decantat per la cultura: Lluís, escultor; i Jordi, poeta, editor i fundador d’Edicions Poncianes.

Branca Usandizaga Carulla

Aurèlia Carulla Font i Carlos Usandizaga Lleonart, coneguts col·leccionistes d’art, són pares de dos fills, cap dels quals ha arribat de moment al consell d’Agrolimen. També tenen una decantació per la cultura. Guillem Usandizaga Carulla es va doctorar amb una tesi sobre el teatre de Lope de Vega i ha treballat de traductor. Carolina és psicòloga i una experimentada genet que ha format part de la Selecció Espanyola d’Hípica. També és vicepresidenta de la Fundació Affinity, dedicada a la protecció dels animals.

La família comparteix una ànima empresarial i una cultural, si bé en cada un dels seus membres en pot dominar una o altra. Totes les sis branques estan representades a Agrolimen, la societat hòlding, que aquest estiu han sacsejat a cop de reducció i ampliació de capital. Segons el rànquing de rics d’El Mundo, són la 18a fortuna espanyola i la quarta catalana. Són els amos de l’imperi que va aixecar Lluís Carulla i Maria Font en els anys trenta del segle passat a partir d’uns daus de caldo concentrat, si bé fa anys que van cedir la direcció executiva dels negocis a professionals externs a la família.