L'energètica de José Elías, Audax, vol "ser a tots els països de manera integral", o sigui, tenir producció elèctrica allà on comercialitza i vendre allà on produeix, segons explica a ON ECONOMIA el director general, Óscar Santos. Amb l'objectiu de duplicar l'ebitda anual i arribar als 200 milions anuals (aquest any esperen tancar amb 110), Audax té la vista posada a dos països per créixer: Alemanya i França.
L'empresa energètica, amb 16 terawatts de cartera de comercialització elèctrica, té ara mateix les seves principals apostes fora d'Espanya (Iberia suposa el 32% del seu negoci segons els últims resultats) a Hongria, on ven el 39% de l'energia i el 12% del gas que comercialitza, i als Països Baixos, on comercialitza un 57% del gas i un 25% de l'energia. El 72% de la seva activitat comercial ve de l'electricitat i el 29% del gas.
Alemanya i França ni tan sols apareixen detallats a la cartera de comercialització, ja que al país gal ni tan sols en té, i a Alemanya queda diluït dins del 9% que representa la resta d'Europa.
Pel que fa a producció, França compta amb un 9% (21,4 GWh) sobre el total d'electricitat que produeix la companyia. La intenció és completar el cicle amb comercialització a França i amb producció pròpia a Alemanya.
"Mai no produirem tota l'energia que comercialitzem. Però sí que ens interessa produir a tots els països que comercialitzem i a la inversa", explica Santos, que afegeix Àustria com un mercat interessant perquè "és molt líquid, hi ha moltes possibilitats de comprar posició i vendre als clients", compte.
Més enllà dels mercats esmentats i la continuïtat a Espanya, Santos apunta també a abordar "països nòrdics a mitjà termini".
Un 92% més de beneficis
Després de presentar fa una setmana uns resultats fins al setembre amb un 92% més de beneficis (48,2 milions) malgrat la caiguda del 22% en els ingressos fins als 1.389 milions, Santos explica que "en energia, l'important no és la facturació, sinó la quantitat d'energia que subministres als teus clients". La volatilitat dels preus permet que la facturació caigui, però els marges s'incrementin pel percentatge d'ingressos que la comercialitzadora es queda del que adquireix a la producció i ven al client.
Amb la crisi energètica i la pujada dels preus arran de la invasió russa a Ucraïna, els canvis de preus produeixen aquests desajustos. "El 2021, subministrem 13 terawatts per hora, però estava a 200 euros el megawatt per hora. Però si mires els nostres marges de fee fix, no ens afecta tant el preu de la matèria primera i sí el fet que ara subministrem més quantitat d'energia", explica.
Així, amb aquesta activitat va aconseguir un ebitda fins al setembre de 88,3 milions, pujada del 14,1% respecte al mateix període de 2023, i que li permet una previsió de tancar l'any amb 110 milions d'ebitda, beneficis abans de restar interessos per deute, impostos de negoci i depreciacions. Això seria un increment del 14,58% en comparació amb els 96 milions d'ebitda amb que va tancar l'any 2023.
Els bons resultats no han tallat la volatilitat a borsa, amb una caiguda del 2% en els últims cinc dies i del 9% l'últim mes. Amb tot, les accions valen un 25% més que l'any passat i se situen en 1,66 euros per acció.
A més de, a mitjà termini, duplicar aquest ebitda per arribar als 200 milions, encara que probablement això sigui més enllà de 2027, Audax es planteja reestructurar el seu deute per acomodar-la al flux de caixa.
Dels 266,4 milions de deute que té l'empresa, un 9% menys, que l'any passat, "l'objectiu és renovar una part dels 180 milions que vencen el 2027" explica Santos. "El nostre objectiu és estabilitzar el retorn del deute amb la generació de caixa", afegeix, i aclareix que amb els 60 o 70 milions de cash flow amb què tanca exercici es pot anar complint part de deute a un ritme de 100 milions a l'any.
Bateries, centres de dades i flexibilitat de demanda
Amb una aposta de comercialització basada sobretot en pimes industrials, Audax Renovables té també en el punt de mira clients de centres de dades, que tenen grans exigències energètiques, però que encara no pot revelar.
Encara que en desenvolupament té més parcs fotovoltaics que eòlica, l'objectiu és anar cap a "un equilibri" entre fonts d'energia renovable, i ara per ara descarta entrar en l'eòlica marina, una tecnologia "molt cara". En eòlica, alguns parcs més antics comprats a altres empreses requereixen ja inversions en repowering, és a dir, canviar les turbines amb tecnologies més modernes que permeten molta més energia per torre.
Entre les línies de negoci que Audax mira de reüll està també l'emmagatzemament energètic, en espera que es concreti la regulació espanyola. "Estem wait and see, però ens interessa", reconeix Santos, que explica que l'emmagatzemament de fotovoltaica pot ajudar a estabilitzar les corbes de producció energètica per la fotovoltaica, que cau a la nit quan no hi ha sol.
Però possiblement abans d'iniciar inversions en emmagatzemament, Audax està ja apuntalant una nova línia de negoci: "donar mecanismes de flexibilitat de demanda als clients, perquè puguin produir quan tinguin més energia disponible i desconnectar-se quan s'apugin els preus."