Audax Renovables ha tancat el primer semestre de 2024 amb un benefici net de 35,5 milions d'euros, xifra resultant de la política de reducció del deute, amb el consegüent descens dels costos financers; i de les diferències favorables en els tipus de canvi de les monedes als països on opera el grup, segons ha comunicat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta política de control i reducció del deute ha permès multiplicar per quatre els 9,8 milions de beneficis obtinguts en el primer semestre de 2023. La companyia de l'empresari José Elías va procedir a la subscripció d'un contracte de recompra i conversió de bons convertibles -amb venciment en 2025-, amb un inversor institucional internacional que li va permetre reduir el seu deute brut en un total de 41.400.000 euros i el deute financera neta en 26.941.848 euros. Les finances del grup també s'han beneficiat durant els primers sis mesos de l'any dels millors resultats derivats de les fluctuacions en els tipus de canvi allà on té instal·lacions operatives.

El favorable resultat contrasta amb la caiguda dels ingressos en el mateix període de l'any. Les vendes han disminuït un 27,5% entre gener i juny de 2024, "fins i tot tenint en compte la disminució del preu mitjana als mercats on el grup opera respecte al mateix període de l'any anterior (sent d'un 40,7% inferiors en electricitat i 34,7% inferiors en gas)", assenyala la companyia en la seva informació semestral. A causa de l'increment de l'energia subministrada pel grup i a l'estratègia en la fixació dels preus (que en alguns països afecten l'exercici següent), els esmentats ingressos s'han situat en 883,5 milions d'euros. El marge brut i el resultat operatiu (ebitda) se situen en 121,2 milions d'euros i 61,5 milions d'euros, amb uns increments del 13,8% i del 27,7% respectivament, confirmant l'impacte positiu de les decisions estratègiques dutes a terme als exercicis anteriors.

Política de dividends

La companyia va aprovar el mes de juliol passat una política de retribució als accionistes ascendent a 15 milions d'euros a l'any en concepte de dividend, per als exercicis 2024, 2025 i 2026. Si bé, el mes de setembre passat es va acordar una distribució a l'accionista amb càrrec a prima d'emissió de 0,033 euros bruts per acció, amb una prima d'emissió que s'abonarà el proper 7 d'octubre.

Segons la informació remesa aquest dilluns al regulador del mercat borsari, Audax Renovables compta amb projectes de generació situats a Espanya, França, Polònia, Itàlia, Portugal i Panamà. Audax continua operant la seva cartera en explotació i gestionant el desenvolupament dels seus projectes fotovoltaics situats a Espanya, Itàlia i Portugal, mercats estratègics del grup en els quals ja es troba l'activitat de comercialització. La cartera compta amb projectes per una potència de 626 MWp que es troben en estat molt avançat de tramitació, a més de 62 MWp que es troben en fase de construcció i uns altres 267 MW en operació.

El grup destaca que, des de 2020, ha invertit en actius de generació un total de 236 milions d'euros, continuant així "la seva aposta per la generació amb plantes pròpies", i una potència instal·lada global de 267 MW. A Espanya, els parcs eòlics en operació sumen una potència instal·lada de 45 MW i la companyia està treballant en d'altres tres projectes. Durant el primer semestre del 2024, s'ha continuat amb els treballs de posada en marxa i inici de producció de les plantes fotovoltaiques de Quatre Camins 1, 2, 3 i 4 en el municipi de Cabanillas del Campo (Guadalajara), sumant un total de 22 MWp. Els treballs de construcció del projecte d'El Rebollo, en el municipi de Yunquera de Henares (Guadalajara) amb una potència de 4 MWp, es troben en un 85% d'avenç i s'espera la seva posada en marxa en aquest segon semestre del 2024. El projecte de Lucero, de 58 MWp, consta d'una línia d'evacuació privativa de 30 kV que es connecta a la subestació SET Dulcero 30/220 i una línia de 220 kV compartida amb un altre promotor.

Globalment, la producció en aquest primer semestre de 2024 s'ha situat en 144,7 GWh (-1,9%), lleugerament inferior a la del primer semestre de 2023, sent d'un descens del 16,4% tenint en compte la producció de Panamà. Durant aquest semestre hi ha hagut un menor recurs eòlic tant a Panamà com a Espanya i una menor radiació en les plantes fotovoltaiques, amb molts dies ennuvolats i de fortes precipitacions.