L'Audiència Nacional ha rebutjat el recurs de l'expresident del Banc Popular Ángel Ron contra la seva ordre de processament per estafa als inversors i falsedat comptable a l'ampliació de capital de 2016, amb la qual cosa l'exbanquer haurà d'asseure's en la banqueta dels acusats juntament amb uns altres dotze directius i PwC.

En un auto datat ahir a què ha tingut accés EFE, la sala penal rebutja el recurs presentat per l'exbanquer contra la seva ordre de processament, dictat pel jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama a començaments del mes de març passat.

Els magistrats Angel Murillo, Jesús Gutiérrez i Fermín Echarri consideren que, analitzada l'ordre de processament de Calama, "especialment fonamentat en tots els seus aspectes", des del punt de vista dels elements de caràcter fàctic "es pot deduir l'existència d'indicis racionals de criminalitat, i el que és més important, es detallen en el mateix, respecte a la persona recurrent, aquelles conductes que podrien considerar-se com a suposadament delictives".

Els tres magistrats comparteixen punt per punt els arguments de Calama, per atribuir, "almenys de manera provisional", responsabilitat penal a Ron.

El jutge d'instrucció es referia a la rellevància i responsabilitat que té el president del Consell d'Administració en les societats cotitzades, especialment referent al correcte funcionament del Consell, i entre aquestes responsabilitats figura la d'oferir als seus membres la informació necessària per a l'adopció dels acords que s'hagin de prendre, recorda la Sala.

La conducta de l'investigat, juntament amb altres persones que ostentaven alts càrrecs a l'organigrama del banc, "mereixen un retret penal en el que a la gestió de l'ampliació de capital es refereix, i especialment pel que fa als comptes anuals de 2015, estats financers intermedis de 2016 i comptes anuals d'aquell mateix any."

I és que això es va fer "sense fer cap estudi sobre l'esmentada ampliació, sent la reunió de 25 de maig de 2016 de la Comissió d'Auditoria una reunió 'ornamental', realitzant-se l'esmentada ampliació amb precipitació en vista de les deficiències observades per la inspecció del Banc Central Europeu el 2015 pel que fa als dèficits de provisions.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), va obrir un expedient per falta molt greu davant de les irregularitats dels comptes de l'entitat, que no reflectien la imatge fidel i real de la mateixa, afegeix l'auto, que destaca que Ron coneixia, d'una banda, els dèficits de provisions estructurals que el banc arrossegava des de feia uns anys.

La seva gestió en relació amb l'ampliació de capital és deliberadament opaca, ocultant la seva veritable finalitat, i d'altra banda, el president, diu l'Auto, estava al corrent i tenia ple coneixement de les inspeccions del BCE a través de la comissió d'auditoria, que l'informava de totes aquestes qüestions.

"Seria absurd que el president del banc no hagués tingut una actuació rellevant, important i decisiva, ja que es tractava d'un president amb funcions executives, i no merament representatives, que incidia de manera inqüestionable en la marxa del Banc, recorden els magistrats, que afegeixen que en aquella època el Banc Popular era "una de les grans entitats bancàries del nostre país i amb el lògic pes i influència en l'economia nacional".

Una decisió d'aquest calibre hauria d'involucrar necessàriament el president de l'entitat bancària .

En el seu recurs, Ron al·legava que durant el seu mandat l'entitat va complir sempre les ràtios de capital i liquiditat, no existint incompliment regulador de cap tipus.

Així mateix, assegurava que els comptes anuals de 2015, últimes publicades abans de l'ampliació de capital de 2016, i els comptes anuals de 2016, van expressar la imatge fidel de l'entitat.