Deloitte té seriosos dubtes sobre la viabilitat de Duro Felguera, malgrat que l'empresa asturiana ha obtingut un benefici d'1,5 milions fins al juny, va rebre el rescat de 120 milions per part del Govern espanyol i ha complert l'obligació de venda del 60% del capital d'Epicom perquè pugui entrar a la seva capital dos grups d'inversors estrangers.

L'auditor ha emès un informe dirigit als accionistes de la companyia, per encàrrec del consell d'administració de la mateixa Duro Felguera, després de la presentació dels comptes del primer semestre, i en aquest crida l'atenció sobre el patrimoni i fons de maniobra negatiu de la companyia, que tancament de juny era de 49,1 milions d'euros, superior fins i tot als 43,6 milions de desembre.

"Aquesta situació suposa l'existència d'una incertesa material que pot generar dubtes significatius sobre la capacitat del grup per continuar com a empresa en funcionament i complir les seves obligacions financeres", que són, tornar l'esmentat rescat i reduir el seu deute, que ascendeix a 131,5 milions d'euros, segons exposa l'empresa d'enginyeria en els seus comptes.

Deloitte indica que Duro Felguera ha presentat els comptes del primer semestre sota el principi d'"empresa en funcionament" perquè assumeix que la seva situació patrimonial i la seva capacitat financera es veuran enfortides per l'entrada de fons procedents de les operacions de desinversió i l'entrada d'inversors. Però l'auditor incideix que aquestes "explicacions" són les que els administradors de la societat "consideren oportunes" i no tenen per què ser reals.

Les desinversions a la que es refereix la companyia que presideix Rosa Aza i que dirigeix Jaime Argüelles són, la de la seva participació en la multinacional australiana Ausenco Limited, on espera obtenir "una entrada de caixa d'entre 18 i 20 milions d'euros abans que acabi l'any". I també la venda del 60% de la seva filial Epicom a Indra i Grup Oesía per 5,3 milions d'euros, l'altre 40% està en mans de la Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepi) des de 2021.

Fa 3 anys que Deloitte adverteix sobre la delicada situació financera de l'empresa

La venda del 60% va ser una de les condicions del Govern perquè poguessin entrar inversors estrangers (els grups mexicans Prodi i Mota-Engil) a l'ampliació de capital de 90 milions d'euros aprovada en la junta d'accionistes que Duro Felguera va celebrar el mes de juliol passat. "Complertes les condicions per al desemborsament del préstec, se sol·licitarà de manera immediata el seu desemborsament", assegura l'asturiana.

Deloitte deixa clar que aquestes qüestions "no modifiquen" la seva conclusió i també, que l'informe no és una auditoria. La seva opinió, explica, s'emet després de la realització de preguntes als responsables financers de la companyia i comptables. El que, d'altra banda, no els permet assegurar si han comptat amb el coneixement "de tots els assumptes importants" que habitualment sol tenir en una d'auditoria.

De tota manera, no és la primera vegada que Deloitte adverteix la companyia que té dubtes sobre la seva viabilitat, ho ha fet després de cada informe de resultats semestral o anual des que va començar a auditar els seus comptes el 2020. A més de la seva situació financera, també destaca l'onada de plets judicials a què s'enfronta, com la investigació per corrupció a Veneçuela.

Duro Felguera defensa la seva viabilitat

Malgrat tot, Duro Felguera defensa al seu informe semestral que manté el full de ruta que va presentar davant d'accionistes i inversors en el Pla de Negoci de 2022, el qual preveu superar els 1.000 milions d'euros de contractació i vendes en quatre anys, per a així passar d'una fase de viabilitat a altra de creixement i expansió, que al seu torn li permetrà "reduir el deute financer en aproximadament 90 milions".

En aquest sentit, la companyia explica que, durant el present exercici i el següent, no es computarà en els seus comptes les pèrdues de l'exercici 2020 (superiors a 171 milions) i, tanmateix, sumarà els préstecs participatius que ha rebut de la Sepi i el govern d'Astúries, allò que fa que el patrimoni net de la societat ascendeixi a 159 milions d'euros, segons els seus càlculs.