L'Associació per a l'Autoregulació de la Comunicació Comercial (Autocontrol) ha tornat a donar la raó a Repsol en la seva pugna amb Iberdrola per acusacions creuades de publicitat enganyosa. En concret, la secció tercera del Jurat d'Autocontrol ha estimat una reclamació presentada pel grup dirigit per Josu Jon Imaz contra una publicitat de l'elèctrica en la qual es promocionava l'aerotèrmia.
La reclamació de Repsol es dirigeix contra una publicitat difosa en televisió i ràdio d'Iberdrola en la qual es promociona l'aerotèrmia i es donava a entendre que el Consell Europeu obligaria Espanya a l'eliminació gradual de les calderes de gas.
Així, la petroliera considerava que aquesta publicitat resultava "contrària al principi de veracitat" i "enganyosa", com a ni la Directiva (UE) 2023/1791 del Parlament Europeu i del Consell de 13 de setembre de 2023 relativa a l'eficiència energètica, i per la qual es modifica el Reglament (UE) 2023/955, ni la Proposta de Directiva relativa a l'eficiència energètica dels edificis, determinaven "la prohibició de les calderes de gas ni la seva obligatòria substitució per aerotèrmia".
És per això, que Repsol estimava que aquesta publicitat reclamada llançava "un reclam fals, sobre informació de fons que no és fàcilment accessible per a un consumidor mitjà i ultra això". Així, l'organisme declara que la publicitat reclamada infringeix la norma 14 del Codi de Conducta Publicitària d'Autocontrol i insta Iberdrola Clientes a la rectificació de la publicitat reclamada.
Igualment, imposa a Iberdrola Clientes el pagament de les taxes que eventualment poguessin meritar-se davant d'Autocontrol, per la tramitació del present procediment, conforme a les tarifes aprovades pels seus òrgans directius.
Ja va desestimar una reclamació d'Iberdrola
A l'abril, Autocontrol ja va desestimar íntegrament una reclamació d'Iberdrola contra Repsol per una publicitat difosa en televisió, premsa i internet per aquesta en la qual es promocionen els seus nous combustibles renovables.
Aquestes resolucions s'han produït quan encara està pendent la fallada de la demanda que va presentar el mes de febrer passat Iberdrola contra Repsol al Jutjat del Mercantil número 2 de Santander per "competència deslleial i publicitat enganyosa", al considerar que havia incorregut en 'greenwashing' o blanqueig ecològic.
En concret, Iberdrola va acudir a un jutjat de Cantàbria, ja que, d'acord amb la normativa processal, quan es demanden empreses amb diferents domicilis socials, el demandant pot triar el lloc de qualsevol d'aquests domicilis. En aquest cas, la societat competidora d'Iberdrola en la venda de llum i gas, Repsol Distribuïdora d'Electricitat i Gas, té el seu domicili social a Santander.