L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) considera que l'opa del BBVA sobre Banc Sabadell suposa "un risc elevat" per a la competència a Catalunya i pot encarir el cost de l'endeutament de famílies i empreses.
Així ho exposa a l'informe que aquest organisme dependent de la Generalitat ha enviat aquest dilluns a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L'informe de l'ACCO és preceptiu, però no vinculant. El novembre passat, la CNMC va decidir portar a 'fase 2' l'opa per analitzar-la amb més profunditat.
L'opinió de l'ACCO és rellevant perquè la Generalitat va anunciar que no es personaria directament en el procés per considerar-se representada per aquest organisme. En un informe previ, al maig, l'ACCO ja va advertir que l'opa del BBVA al Sabadell planteja conflictes de competència, concentració bancària, més dificultats d'accés al crèdit i un eventual tancament d'oficines.
Segons les dades de l'ACCO, de les 2.134 sucursals bancàries que operen a Catalunya, CaixaBank disposa de 831, BBVA de 398, Sabadell de 343 i Santander de 256, motiu pel qual, de portar-se a terme l'opa, l'entitat resultant concentraria el 34,8% de les oficines de Catalunya.
En la mateixa línia, la consellera d'Economia de la Generalitat, Alicia Romero, va advertir a finals de novembre que, entre els riscos potencials de l'opa, es troba la pèrdua d'oficines i l'empitjorament de les condicions d'accés al finançament per part de famílies i pimes.
BBVA i Banc Sabadell són, actualment, la segona i la tercera entitat bancaria a Catalunya per quota de mercat, de manera que, segons la consellera, la concentració implicaria una reducció substancial de la competència en el conjunt del sector financer de Catalunya. "El Govern s'ha posicionat en contra d'aquesta opa perquè creiem que té uns riscos elevats a Catalunya, entre els quals hi ha la pèrdua d'oficines i dificultats més grans d'accés al finançament per part de famílies, empreses, i, sobretot, de les pimes, així com l'encariment d'aquest finançament", va indicar.
D'altra banda, la Cambra de Comerç de Sabadell estudia presentar un recurs davant de la CNMC després que aquest organisme regulador no l'admetés com a part afectada en l'opa del BBVA a Banc Sabadell.
En un comunicat difós aquest dilluns, la cambra de comerç que presideix Ramon Alberich ha refermat el seu compromís amb les al·legacions presentades, en les quals va sol·licitar que l'opa no s'aprovi sense "garanties clares de protecció de la competència i de manteniment de l'accés al crèdit" a les pimes. A més, aquesta cambra s'ha mostrat preocupada pel "possible impacte negatiu" de l'operació en el teixit empresarial de la seva àrea d'influència, ja que, segons ha indicat, pot limitar opcions financeres i reduir la competitivitat del mercat bancari.