La societat de garantia recíproca (SGR) Avalis de Catalunya espera tancar l’any amb un total de 350 operacions d’inversió industrial garantides, mitjançant els 75 milions del programa de suport a l'emprenedoria industrial, vinculat als fons europeus Next Generation, que faciliten un cost financer molt reduït per a les iniciatives de creixement a l’empresa manufacturera i l’emprenedoria industrial. El programa està destinat a reduir els costos financers de les pimes que inverteixin en sectors manufacturers i de serveis a la indústria i, ara mateix, ja ha avalat 215 operacions a Catalunya, per un import de 70 milions d’euros, fins a 31 de desembre de 2022. A més, des de l’inici d’aquest any, estan en tramitació 41 operacions més, que valor d’uns 16 milions d’euros, per la qual cosa l’entitat creu que a finals d’any sumarà 350 projectes i esgotarà la línia d’avals. El conseller delegat d’Avalis de Catalunya, Josep Lores, valora el significatiu nivell de la demanda perquè demostra “la salut del teixit de les pimes a Catalunya” i ha permès que l’entitat publicoprivada hagi registrat “un any històric, on s’ha invertit molt i s’han assolit xifres rècords en avals d’inversió”. El 2022, va efectuar 1.723 noves operacions, per 200 milions d'euros a favor de pimes i autònoms, amb un increment del 31% en el valor garantit en relació amb l’exercici anterior. Les garanties han arribat a 1.060 pimes i autònoms catalans, amb 582 milions d’euros de risc viu.
El suport que s’ha donat als projectes finançats amb fons europeus i que, per tant, tenen un destí merament industrial, ha modificat substancialment la cartera d’avals de la societat sense ànim de lucre, i subjecta a la supervisió i la inspecció del Banc d’Espanya. Així, mentre que habitualment eren els avals per operacions de circulant el que s’emportaven pràcticament el 80% de les garanties que certificava l’entitat, ara s’han reduït a un 39%, deixant pas als avals d’inversió són els que més han crescut, en concret un 162% el 2022, i ja representen el 44% del volum total de garanties emeses. Mentrestant, els avals s’ha registrat un creixement en el nombre d’avals tècnics, un 112% més, corresponent a un 17% del total. En aquest cas, l’augment durant l’últim exercici ha estat causat pels Perte per a l’automoció, que sustenten aquesta inversió per les garanties facilitades. Els avals econòmics també han registrat un augment del 23% més respecte a l’any anterior. Així mateix, les operacions avalades per l’entitat han permès que més de 344 milions de finançament induït arribin a pimes i autònoms, ja que part de les operacions són a risc compartit amb les diverses entitats financeres.
En l’any que l’entitat celebrarà el seu vintè aniversari, el conseller delegat, Josep Lores, apunta que per al 2023 es preveu “un creixement sostingut, en què continuarem prioritzant les operacions d’inversió, canalitzant les ajudes a pimes dins del Programa Next Generation, per aconseguir donar suport a les empreses viables posant el focus sobretot en projectes de creixement, sostenibilitat i digitalització”. En els primers tres mesos, les xifres ho avalen. Les operacions d’inversió han estat les que han registrat un creixement més important, en concret d’un 108%, amb un import total garantit de 21,8 milions d’euros. Del total de les operacions d’inversió formalitzades aquest trimestre, el 43% corresponen a la indústria manufacturera, seguides de les empreses de comerç; d’hostaleria; d’activitats administratives i serveis auxiliars, i d’activitats professionals, científiques i tècniques, que representen més del 8% respectivament.
Així, l’evolució global prevista per enguany no deixa de ser favorable, “tot i que l’increment dels tipus d’interès està alterant el finançament que, si ara fa un any tenia un cost zero per a les empreses, ara la banca ja l’ha situat entre l’1,8% i el 2,5%”, amb una prima mitjana de risc d’Avalis de l’1,40% per cobrir els costos de l’estructura i el risc de morositat. Però malgrat tot, Josep Lores destaca que la ràtio de morositat de l’entitat es va situar en el 3,62% l’any passat. “Pot ser que des de principi d'any hagi pujat algunes dècimes”, però segueix molt per sota de la mitjana del sector de la banca, i “fins d’aquí a sis mesos no es podrà valorar l’impacte definitiu de la pujada dels tipus d’interès”. Com a entitat supervisada pel Banc d’Espanya, la societat de garantia recíproca també vetlla pels seus nivells de solvència: “Entre fons propis i reserves el nostre nivell de solvència és del 25%, quan la mitjana del sector està al voltant del 12%”.
La missió d'Avalis, la de procurar l’accés al finançament de pimes i autònoms dins del territori català, davant entitats financeres, millorant les condicions econòmiques de les operacions i cobrint possibles carències de garanties i solvència que les entitats financeres sol·liciten a pimes i autònoms. La composició accionarial de l’entitat és publicprivada i variable, ja que les empreses que accedeixen als avals es converteixen obligatòriament en socis partícips de l’entitat, amb un percentatge que correspon al 3% del muntant de l’aval que aconsegueixen. Per tant, amb l’increment de la demanda, el nombre de socis va arribar als 6.743 l’any passat -un 6% més que el 2021- que ostenten el 52% del capital de l’entitat. Aquestes participacions es reemborsen quan l’aval arriba al seu venciment. La resta correspon a la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de Finances (ICF), i als socis protectors que són bancs i caixes d’àmbit estatal que actuen a Catalunya, les Cambres de Comerç, les patronals més representatives i altres associacions. Des de la seva creació el 2003, la societat ha concedit 23.781 avals a pimes i autònoms, per un valor total de 2.164 milions d’euros.