Bizum, que va viure el seu primer gran canvi accionarial el 2021 amb la fusió de CaixaBank-Bankia, podria tornar a patir canvis al capital i al consell d'aquí a uns mesos si l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell tira endavant. En espera del desenllaç d'aquesta operació, l'empresa de pagaments constituïda per més d'una vintena de bancs el 2016 acaba de celebrar la junta ordinària de socis, en la qual ha aprovat els comptes del 2023 i també ha fet alguns canvis en la cúpula. En concret, ha votat l'entrada de dos nous membres al consell, un en representació del Santander i un altre de Bankinter.
Fins ara, Francisco Fernández Cue i Luis Colorado representaven el Santander al consell de Bizum. Però el fitxatge de l'últim directiu per Unicaja ha provocat el seu cessament. D'ara endavant serà Christian Díez Girona qui el substitueixi. Díez Girona es va incorporar al banc càntabre el 2018 i des del mes de novembre passat és el cap d'Estratègia en el grup Santander.
Bankinter també ha canviat el seu representant en el consell de Bizum. Javier Ron Fidalgo, responsable de la filial de consum del banc, representa ara l'entitat en substitució d'Ana Garrido. En perdre una consellera dona, Bizum compta ara amb un 33% de representació femenina davant el 40% que tenia abans.
A més de votar l'entrada dels nous membres del consell, Bizum també han aprovat els comptes del 2023. L'empresa de pagaments que dirigeix Ángel Nigorra des del seu llançament no ha revelat encara quin ha estat el resultat de l'últim exercici, encara que ja va avançar fa uns mesos que "podria ser lleugerament per sobre dels 2,7 milions d'euros obtinguts el 2022".
El que sí que se sap és que Bizum ha batut les previsions d'usuaris i transaccions que s'havia proposat, que eren assolir els 60.000 comerços online adherits i els 25 milions d'usuaris. Actualment, compta amb 26,6 milions de persones físiques donades d'alta i 65.000 comerços online més.
Nous canvis de capital i consellers
L'últim canvi en el consell de Bizum va ser d'Unicaja. El mes de febrer passat va entrar Belén Rubio com a nova consellera en substitució de Yolanda Ablanedo, que va deixar les responsabilitats com a directora de banca minorista en l'entitat malaguenya.
El consell de Bizum està format per 12 membres. Els que tenen més capital (CaixaBank, Santander, BBVA i Sabadell) tenen dos membres i a més es van rotant la presidència i la vicepresidència del consell cada exercici. Per la seva part, Bankinter, Unicaja, Abanca i Kutxabank tenen una butaca en el consell cadascun.
Però si l'opa del BBVA sobre el Sabadell avança i finalment hi ha fusió, hi haurà canvis en l'accionariat i consell de Bizum. Principalment, perquè cap soci no pot superar el 24% de capital. I igual com va passar en la fusió CaixaBank-Bankia, hauran de vendre el percentatge de participació excedent.
Actualment, CaixaBank és el soci majoritari amb el 24% del capital (cap no en pot tenir més). Després del banc català, els bancs que compten amb més participació són Santander i BBVA, ambdós tenen un 18,2%. Sabadell, per la seva part, frega el 12%.
Però si el banc que presideix Carlos Torres compra el que presideix Josep Oliu assoliran el 30%, per la qual cosa s'han de desprendre almenys d'un 6% que podria adquirir, per exemple, Santander. Així els tres grans bancs tindrien un 24%. Encara que també pot vendre's a tots els bancs socis de manera proporcional com va fer al seu dia CaixaBank.
Per sota del 4% del capital hi ha la resta de bancs socis (en total n'hi ha 22, pràcticament el pool complet de bancs espanyols) però hi ha molta diferència entre uns i d'altres. Kutxabank, Banco Cooperativo Español (Grup Caixa Rural), Ibercaja, Banco de Crédito Cooperativo (Grup Cajamar), Abanca, Bankinter i Laboral Kutxa tenen entre un 1% i un 3% del capital, així que van rotant en el consell cada dos anys, ja que no tenen una butaca permanent.
Per sota de l'1% també tenen participacions entitats com ara Banca Pueyo, Banc Mediolanum, Banca March, Cajalmendralejo, Eurocaixa Rural, Caixa d'Enginyers, Evo Banco, Cecabank, BNP Paribas o Singular Bank. Tanmateix, aquestes entitats no tenen representació