Banc Sabadell afronta a partir d'aquest dilluns una setmana clau. Després de dies estudiant l'oferta d'absorció del BBVA, l'entitat presidida per Josep Oliu haurà de decidir si es planteja el seu futur en solitari, si accepta el canvi d'accions ofert o si està disposat a negociar, encara que reclama una millora de l'oferta.
El consell d'administració de Banc Sabadell haurà de decidir si li sembla suficient o no l'oferta feta per part del BBVA, que comporta que els accionistes del Sabadell tindrien el 16% del banc resultant -el BBVA ofereix lliurar una acció per cada 4,83 del Sabadell- o bé si la rebutja, però s'obre a negociar una oferta superior per part del BBVA. A més, BBVA també planteja dues seus operatives per al nou banc, una a la Ciutat BBVA, a Madrid, i una altra a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), on el Sabadell té actualment el seu principal centre operatiu.
Pel que fa al repartiment de poder, el BBVA proposa que tres consellers actuals del Sabadell passin a formar part del màxim òrgan de gestió del BBVA -que té 15 membres-, però sense funcions executives, i que un d'ells ocupi una vicepresidència.
Concentració bancària
L'interès del BBVA per absorbir Banc Sabadell, admès dimarts passat, suposa l'operació més gran al tauler bancari espanyol des de 2020, quan CaixaBank i Bankia van anunciar la seva fusió. Si aquella operació va portar CaixaBank a convertir-se en el líder de la banca al país, si arriba a consumar-se aquesta, pot elevar el BBVA al podi europeu i situar-lo només per darrere de BNP Paribas i el Banc Santander. L'esmentada oferta ha fet ressorgir el debat sobre la concentració bancària a Espanya, ja que el mercat espanyol passaria a estar controlat per tres grans actors: CaixaBank, Santander i BBVA.
L'oferta de fusió per absorció de BBVA a Sabadell arriba en un moment dolç per al banc català, ja que després de passar moments complicats en borsa l'any 2020, quan les seves accions van arribar a valer tot just 0,26 euros, el 2023 va batre rècord de resultats, amb 1.331 milions d'euros, i aquest any també preveia rècord de guanys. A més, en el cas de la seva filial britànica, TSB, ja havia remuntat i estava duent a terme una retallada de personal per maximitzar el seu rendiment de cara a 2025, després d'uns inicis complicats en els quals va rebre una multa del regulador britànic per problemes amb la migració de la seva plataforma informàtica. Com a prova del bon moment que ara travessa Banc Sabadell, el seu valor supera els 10.000 milions en borsa, quatre vegades més que quan BBVA va intentar la seva compra el 2020.
Consell d'administració de Banc Sabadell
El consell d'administració de Banc Sabadell està liderat per Josep Oliu, de 75 anys, un directiu que ha estat la cara visible del banc durant dècades i que ha participat en les negociacions de moltes integracions. El consell està compost per Oliu com a president, per Pedro Fontana com a vicepresident, pel conseller delegat del banc, César González-Bueno; pels independents George Donald Johnston III, Aurora Catà, Lluís Deulofeu, Mireya Giné, Laura González, Alicia Reyes, Manuel Valls i Pere Viñolas, així com per Maria José García Beato (amb consideració d'una altra externa) i per l'exsecretari d'Economia David Vegara. David Martínez és l'únic conseller dominical, mentre que Miquel Roca i Gonzalo Barettino són secretari i vicesecretari no consellers, respectivament. Davant d'aquesta oferta, el Sabadell és assessorat per Goldman Sachs, Morgan Stanley i pel bufet Uría Menéndez.
Banc Sabadell és una entitat financera amb un capital fortament atomitzat, ja que, segons els registres de la CNMV, cap inversor no supera el 4% del capital, per la qual cosa no existeix un accionista de control, el que pot dificultar la defensa del banc en el supòsit que es llancés una opa hostil. Blackrock controla un 3,62% del capital; per un 3,495% de l'inversor mexicà David Martínez, que va entrar en el capital del banc el 2013, mentre que Fintech Europe suma un 3,1% i Dimensional Fund un altre 3%, entre altres inversors.
Operacions i marca
Aquesta setmana es presenta decisiva per conèixer el futur de Banc Sabadell, una entitat nascuda el 1881 que actualment suma 236.135 milions en actius, 19.213 empleats i 1.414 oficines. La primera operació inorgànica d'aquest banc va ser la compra de NatWest Espanya, el 1996, i des d'aleshores va anar adquirint altres entitats com el Banco Herrero (2001), Banco Atlántico (2003), Banco Urquijo (2006), Transatlantic Bank de Miami (2007), Banco Guipuzcoano (2010), Banco CAM (2011), la xarxa d'oficines a Catalunya i Aragó de Caixa Penedès (2012), Banco Gallego i el negoci a Espanya de Lloyds (2013) i finament el banc britànic TSB, al Regne Unit (2015).
En cas que hi hagi llum verda a la integració, Banc Sabadell posaria fi a la seva història en solitari i passaria a integrar-se al BBVA, i també queda en dubte què passaria amb la seva marca. BBVA s'ha obert a utilitzar de manera conjunta la marca Banc Sabadell en aquelles zones on pugui tenir un interès comercial rellevant, si bé quan BBVA va integrar Catalunya Caixa es va mantenir inicialment la marca, però després va acabar per liquidar-la.
Pel que fa a la plantilla, s'obre la incògnita sobre quin impacte tindria, ja que BBVA ja ha anunciat que preveu que els costos de reestructuració suposin 1.450 milions. La possible fusió entre ambdues entitats suposaria la creació d'un gegant financer amb 986.924 milions d'euros en actius, segons dades del tancament del primer trimestre de 2024. A més, la suma de les dues entitats tindria 135.462 empleats i una xarxa de 7.115 oficines. Actualment, Banc Sabadell suma 1.414 oficines i una plantilla total de 19.213 persones, de les quals 13.441 són a Espanya.