El Banc Sabadell va guanyar entre gener i setembre un 25,9% més que en el mateix període de l'any anterior, assolint una xifra rècord de benefici de 1.295 milions d'euros i pràcticament igualant en nou mesos el benefici de tot el 2023, segons destaca en la nota de premsa remesa aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'entitat, immersa en el procés d'opa hostil llançada sobre ella pel BBVA, afirma que aquest resultat es basa en el "bon comportament del marge d'interessos, en l'increment de volums, de la inversió en empreses, pimes i particulars, així com la positiva evolució de la qualitat d'actius", que ha conduït a una reducció de les provisions i a una millora del cost de risc total.

En concret, el marge d'interessos, que va ascendir fins als 3.746 milions d'euros després de créixer un 6,7% interanual, impulsat principalment per un rendiment més gran del crèdit i una alça dels ingressos de la cartera de renda fixa; alhora que les comissions netes es van situar en 1.010 milions d'euros, amb un descens del 3,6% interanual, però "mantenint-se dins del rang previst".

Fruit d'això, els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes) es van elevar fins als 4.756 milions d'euros entre gener i setembre de 2024, un 4,3% més en termes interanuals. Els costos totals es van col·locar en 2.307 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, la qual cosa representa un increment del 3,4% interanual després d'anotar despeses de reestructuració de TSB. Els costos recurrents, que no tenen en compte elements extraordinaris, pugen un 2,5% interanual.

D'aquesta manera, el marge recurrent (marge d'interessos més comissions menys costos recurrents) va créixer un 6,1% interanual, fins a situar-se en 2.470 milions d'euros a tancament de setembre, mentre que la ràtio d'eficiència va millorar 2,3 punts percentuals davant el mateix període de l'exercici precedent, fins a col·locar-se en el 48,6% en el tercer trimestre de 2024.

Pel que fa a les provisions totals, aquestes van descendir un 17,7% interanual, fins a 561 milions d'euros al setembre. Aquest descens es basa, principalment, en la millora del perfil de risc de crèdit en tots els segments del grup i en les menors dotacions realitzades per a immobles. El Banc Sabadell va registrar d'aquesta forma una nova millora del cost de risc del crèdit, que ja se situa en 31 punts bàsics a tancament de setembre, mentre que el cost de risc total del grup es va col·locar en 44 punts bàsics al terme del tercer trimestre.

L'entitat ha elevat la seva rendibilitat, mesures en termes de RoTE, en 296 punts bàsics en termes interanuals, fins a situar-se en el 13,2% a tancament de setembre. En el que va d'exercici, el Banc Sabadell ha millorat el seu RoTE en 174 punts bàsics, després de tancar el 2023 en l'11,5%.

Evolució del balanç

Sobre l'evolució del balanç, l'entitat destaca que el seu crèdit viu va presentar un creixement de l'1,8% interanual fins al setembre, amb un saldo de 154.364 milions d'euros, on destaca fonamentalment l'increment del crèdit a empreses, pimes i particulars. La producció de crèdit a empreses a Espanya, és a dir, el finançament a mitjà i llarg termini més les línies de crèdit, va ascendir 11.413 milions d'euros entre gener i setembre, la qual cosa suposa un increment del 26% respecte al mateix període de l'any anterior.

Així mateix, l'activitat hipotecària va créixer un 34% en els nou primers mesos, fins a 3.126 milions d'euros, mentre que només en el tercer trimestre es van concedir hipoteques per 1.618 milions d'euros, un 82% més davant el mateix període d'un any abans i un 8% respecte al trimestre immediatament anterior. La concessió de crèdit al consum va experimentar una alça del 17% entre gener i setembre respecte al mateix període de l'any anterior, després de concedir-se 1.856 milions d'euros, mentre que la facturació de targetes va avançar a un ritme del 7% interanual, fins a 18.470 milions d'euros a tancament de setembre.

Pel costat del passiu, els recursos de clients gestionats per Banc Sabadell, tant dins com fora de balanç, van créixer un 3,4% interanual, i a tancament de setembre, totalitzaven 208.249 milions d'euros. Els recursos de clients en balanç van ascendir a 163.468 milions d'euros el setembre, un 0,9% més, com als recursos fora de balanç es van col·locar en 44.781 milions d'euros, amb una alça del 13,8% interanual.

Evolució de la seva filial britànica TSB

TSB, la filial britànica de l'entitat, va registrar un benefici net individual de 59 milions de lliures en el tercer trimestre, un 44,7% més en la comparativa trimestral, i de 138 milions de lliures entre gener i setembre, la qual cosa equival a un descens del 9,5%. Així, la contribució positiva als comptes del Banc Sabadell es va elevar a 73 milions d'euros en el tercer trimestre, un 48,7% més en taxa trimestral, i a 168 milions d'euros en els nou primers mesos, un 4,3% més que en el mateix període de 2023. El marge d'interessos va descendir un 7% interanual, fins a 730 milions de lliures (871 milions d'euros), i les comissions netes van baixar un 11,6%, fins a 70 milions de lliures (83,5 milions d'euros).

Remuneració a l'accionista

Sobre la remuneració a l'accionista, l'entitat recorda el seu compromís de lliurar en 18 mesos uns 2.900 milions d'euros amb càrrec als resultats de 2024 i 2025, el que equival a prop del 30% del valor de Sabadell en Borsa. A més, l'entitat ha actualitzat les seves previsions de rendibilitat, que té previst mantenir per sobre del 13% el 2024. El passat 1 d'octubre, el grup va pagar un dividend en efectiu de 0,08 euros per acció (429 milions d'euros), el que representava "tot just un 15%" del total previst per al període, en el qual s'abonaran almenys 0,45 euros per acció més.