El Banc Sabadell ha desenvolupat, en col·laboració amb la consultora Accenture i l'empresa QuSecure, un pla que defineix els passos necessaris per garantir la "seguretat quàntica" dels sistemes del banc, tant els processos com les dades. El projecte, que ha tingut una durada de quatre mesos, ha explorat l'impacte de l'adopció de tecnologies de criptografia posquàntica (PQC) en la infraestructura del banc, ha assenyalat Accenture en un comunicat.
Aquestes tecnologies s'han començat a desenvolupar per protegir-se de les amenaces que podrien sorgir amb el naixement d'ordinadors quàntics, màquines amb una capacitat de processament tan elevada que serien capaces de superar els algoritmes criptogràfics tradicionals que actualment asseguren la privacitat de documents i comunicacions. La transició cap a nous sistemes de protecció "ha de començar immediatament i és una estratègia a llarg termini, no una implementació única," assenyala la nota de la consultora.
Vulnerabilitat a futur
"La criptografia exerceix un paper fonamental a la banca, assegurant processos com els pagaments, les interaccions digitals amb els clients i les comunicacions amb la infraestructura del mercat", ha assenyalat el responsable de seguretat de la informació el banc, Joan Puig. "A mesura que ens endinsem en una era de computació postquàntica, entre els desafiaments que afrontem es troben tant la identificació de l'ús de mètodes criptogràfics vulnerables a atacs quàntics com la transició a una criptografia quàntica segura amb agilitat i eficiència", ha agregat.
La consultora Accenture indica que, segons el Centre d'anàlisi i intercanvi d'informació de serveis financers (FS-ISAC), la transició a l'agilitat criptogràfica ha de començar immediatament i és una estratègia a llarg termini, no una implementació única. "Estem encantats de col·laborar amb el Banc Sabadell i QuSecure en aquest projecte pioner", va afirmar Tom Patterson, responsable de seguretat de tecnologies emergents d'Accenture. "La nostra experiència en risc quàntic i els nostres laboratoris de proves de seguretat quàntica van permetre a Banc Sabadell obtenir un avantatge competitiu amb un full de ruta clar i provat per a la transició a tecnologies de seguretat quàntica que incorporen els últims estàndards PQC del NIST. Aquesta col·laboració subratlla el nostre compromís d'ajudar les organitzacions a protegir les seves dades de les amenaces emergents que plantegen els ràpids avanços de la computació quàntica".
Per la seva part, "QuSecure està millorant l'agilitat i la seguretat del xifratge a la capa de xarxa", va afirmar Elizabeth Green, vicepresidenta sènior de Clients i Ecosistemes de QuSecure. "Aquesta és la manera més ràpida i senzilla de protegir les empreses sense haver de desmuntar i reemplaçar la infraestructura existent. Treballar amb Accenture i Banc Sabadell va ser un plaer i demostra que la mitigació del xifratge existent per complir els estàndards postquàntics per a entorns complexos és possible i es pot aconseguir de manera expedita en aquesta dècada, abans que el NIST rebutgi molts algoritmes importants."
L'auge de la computació quàntica posa a prova la criptografia actual. "Preparar i adaptar els mètodes criptogràfics perquè resisteixin el poder de les tecnologies quàntiques implica desenvolupar algoritmes resistents a elles i reavaluar els protocols de seguretat actuals", destaquen els responsables del projecte. Subratllen a més que, "abordar aquestes qüestions de forma proactiva és crucial per mantenir la integritat i la confidencialitat de les comunicacions digitals en l'era quàntica".