Banc Sabadell ha deixat de ser accionista de Solvia Servicios Inmobiliarios, després de la venda al grup suec Intrum del 20% del capital que encara conservava en la immobiliària que va heretar de l'absorbida CAM (Caixa Mediterrani). L'operació culmina el procés d'integració societària de Solvia en l'estructura de grup Intrum a Espanya, que va començar el 2019, quan el fons suec i l'entitat financera van tancar la venda del 80%, per 241 milions d'euros, amb una plusvàlua per al Sabadell de 138 milions d'euros.
Sobre l'última transacció, cap de les parts no ha comunicat l'import, i fonts financeres consultades per Europa Press van assenyalar que l'operació tindrà un impacte positiu en el capital de Banc Sabadell d'entre 1 i 3 punts bàsics.
Per tant, amb aquesta compra, Intrum finalitza la integració total de Solvia i Banc Sabadell avança en el procés de desinversions en negocis no purament financers, que va iniciar fa dos anys. El fons suec reforça la seva aposta pel mercat espanyol i el seu lideratge en la indústria del servicing amb aquesta transacció, mantenint "una estreta relació" amb Banc Sabadell des de fa vuit anys, prestant-li serveis de gestió de crèdits i actius immobiliaris, com el recobrament d'actius morosos, segons ha informat en un comunicat. El conseller delegat del banc, César González-Bueno, va donar per pràcticament finalitzat el procés de desinversions a principis del mes de gener passat, coincidint amb la presentació dels resultats anuals de l'entitat. Va assegurar també que no es farien més operacions corporatives. Entre les darreres execucions, van destacar el 2021 la venda de la franquícia d'Andorra i la divisió de rènting.
L'empresa cotitzada a la Borsa d'Estocolm considera que és "el moment idoni per completar el procés de consolidació societària, mantenint l'acord de servei que les nostres empreses tenen des de fa anys," segons el màxim responsable de la firma a Espanya, José Luis Bellosta.
Per la seva part el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, ha destacat que "l'alineament estratègic" del banc amb Intrum durant aquests anys ha permès a l'entitat concloure amb èxit la reducció dels seus actius immobiliaris. "Una vegada finalitzada aquesta etapa, venem la nostra participació minoritària i mantenim la nostra aliança com servicer de referència de l'entitat", ha destacat González-Bueno en el mateix comunicat.
En l'actualitat, Solvia compta a Espanya amb més de 150.000 actius sota gestió de totes les tipologies de producte, més de 20.000 d'ells de lloguer. Entre els seus serveis destaquen la comercialització d'immobles per a compra, venda o lloguer, la gestió de carteres de crèdit, així com la consultoria, valoració i advisory per a inversors.
Des de començament d'any, Intrum ha adquirit a Espanya carteres per un valor nominal superior als 6.000 milions d'euros. Entre les darreres operacions realitzades per Intrum a Espanya, destaca la compra d'una cartera de deute a Caixa Rural d'Aragó, amb un valor de 200 milions d'euros. Aquesta operació anomenada Projecte Cobble i impulsada per l'entitat financera aragonesa, compta amb més de 4.000 expedients, la majoria préstecs fallits sense garantia de particulars i empreses. Amb aquesta transacció, Caixa Rural d'Aragó va millorar el balanç financer i va deixar la ràtio de morositat en el 3,57%.
L'aposta d'Intrum per Espanya
Més enllà del mercat purament financer i immobiliari, Intrum ha reforçat la seva aposta i posicionament a Espanya. Un any enrere, va obrir un hub digital mundial per donar serveis a tot el grup suec. Es tracta d'un Centre d'Excel·lència en Tecnologia, a Màlaga, al qual s'han incorporat uns 200 professionals especialitzats en desenvolupament de Tecnologies de la Informació i Data Science, per innovar i explorar l'analítica de dades com a eina fonamental per als nous serveis al client. La iniciativa respon al propòsit de la companyia per convertir-se en una veritable organització global, més eficient i centrada en el client i que impulsi el creixement als 25 països d'Europa i Llatinoamèrica on Intrum és present.
Segons Intrum, les eines de gestió i anàlisi de grans quantitats d'informació permeten a la companyia generar serveis més individualitzats, millorant l'experiència del client, així com comptar amb una visió més integral de la gestió i identificar tendències de mercat, maximitzant la competitivitat, rendiment i productivitat dels recursos de l’empresa.
El fons suec ja disposava a Màlaga, concretament a Mijas, d'un centre operatiu de referència en sostenibilitat, tecnologia i innovació, per donar suport als mercats dels països nòrdics d'Intrum. En aquestes instal·lacions hi treballen unes 250 persones.