El Banc Santander, el segon més gran del país per actius totals (479.618 milions), ha obert la porta aquest dimecres a comprar Unicaja, el cinquè. Durant la roda de premsa de resultats del primer semestre, període en què l'entitat ha tingut un benefici rècord de 5.241 milions d'euros, el conseller delegat ha estat preguntat sobre si estaria disposat a analitzar una operació corporativa amb el banc andalús, que en els últims mesos ha tingut seriosos problemes amb la seva governança. De fet, ha perdut gairebé tots els consellers amb qui comptava l'estiu del 2021, quan va tancar la fusió amb Liberbank.

"Tenim una obligació fiduciària d'estudiar totes i cadascuna de les oportunitats que se'ns presentin i després d'analitzar-les prendrem una decisió sobre si ens convé o no fer una adquisició. Ho veurem a mesura que es vagi presentant, analitzarem les que vinguin de cara si alguna val la pena, i si no, les rebutjarem com hem fet en el passat", explicava Héctor Grisi, que no ha tancat la porta com sí que ho va fer la CEO de Bankinter fa només uns dies. “No estem interessats a comprar res”, va indicar María Dolores Dancausa quan se li va preguntar també si estava interessada en una fusió amb el banc malagueny.

Unicaja té pendent comunicar qui serà el seu nou CEO abans que comenci agost, també ha d'explicar al mercat com serà el seu nou model de governança, tal com es va comprometre amb el Banc Central Europeu. El banc fa mesos que està a les travesses de les fusions. Després de l'onada de cessaments i dimissions dels darrers dos anys, que aquest mes de juliol acabarà amb la sortida de Manuel Menéndez, alguns bancs han estudiat els números del malagueny i s'han disparat els rumors sobre qui podria ser el futur comprador.

Grisi també s'ha manifestat en la presentació de resultats celebrada a Madrid aquest dimecres sobre les eleccions. "Com que no hi ha un resultat clar i no sabem què pot passar, és prematur parlar-ne". Tanmateix, el conseller delegat de Santander espera que, governi qui governi, deixi clares les regles del joc i porti seguretat jurídica.

D'altra banda, l'executiu també ha estat preguntat sobre si Espanya continuarà sent el primer mercat per al grup Santander per beneficis, com ha passat entre gener i juny d'aquest 2023, una cosa que no solia passar fins ara. En concret, Santander Espanya ha aportat més de 666 milions d'euros de benefici sobre els 5.200 milions que ha guanyat l'entitat.

"Espanya està tenint una bona dinàmica, però també la tenen altres països, així que és difícil de saber. Hi ha mercats com el Brasil que també van per aquest camí". Malgrat tot, Héctor Grisi preveu un "molt bon" segon semestre i mantenir els resultats que han obtingut fins ara.

Quant als dipòsits, després de la forta polèmica dels últims mesos, ja que els bancs no estan remunerant l'estalvi malgrat que els tipus d'interès han pujat vuit vegades i ja estan al 4%, el número dos de Santander ha recordat que ells ja estan pagant més d'un 3% a través d'Openbank i ha descartat llançar comptes remunerats o dipòsits a través del mateix Santander. Sobre això destacava que porten "22 mesos seguits" creixent en clients i només en l'últim any han incorporat més de 700.000 al nostre país, "la qual cosa demostra que el banc va bé" i no hi ha sortida de dipòsits perquè no s'estigui remunerant el passiu.