La gran banca haurà d'afrontar una nova pujada salarial aquest any, la qual cosa elevarà de nou les seves despeses de personal, que ja s'han disparat a 2.700 milions d'euros en el primer trimestre. Els acords assolits entre els sindicats del sector financer i les patronals (AEB i CECA) han fet que les entitats pugin la nòmina als seus treballadors entre un 4,25% i un 4,5% des del mes de gener passat i els esmentats costos augmentin. Només Unicaja, que segueix en procés de contenció de costos per l'ERO, els ha reduït.
Així, els comptes publicats al mercat per les sis grans entitats posen en relleu que BBVA i Unicaja són la cara i la creu en el primer trimestre. El banc que presideix Carlos Torres és on més han pujat les despeses de personal, un 8,2% només a Espanya entre gener i març si es compara amb el mateix període de l'any anterior, fins als quatre-cents catorze milions d'euros.
Cal recordar que BBVA, a més d'apujar salaris un 4,5%, va elevar les aportacions al pla de pensions dels seus vint mil treballadors en gairebé tres-cents euros. Contràriament hi ha Unicaja, que és l'únic que ha aconseguit reduir les despeses de personal en un 7,2%, fins als cent vint milions d'euros. El banc malagueny va tancar març amb set mil set-cents vuitanta-un empleats, gairebé un 12% menys que un any enrere per l'ERO que va posar en marxa després de la fusió amb Liberbank, que encara segueix el seu curs, la qual cosa li ha permès -malgrat la pujada salarial- que pugui continuar reduint costos.
Els ERO han fet que altres entitats, com Sabadell, no disparin tant les despeses de personal com els seus rivals. El banc que dirigeix César González-Bueno va liquidar el seu últim ERO en el primer trimestre de 2022, entre gener i març d'aquell any van sortir de l'entitat mil cent persones. Per això el català només ha incrementat les despeses en el primer trimestre d'aquest any un 1,2% a Espanya, fins als dos-cents seixanta-quatre milions, mentre que a Santander i CaixaBank han pujat més d'un 4% i a Bankinter, més un 6%.
Bankinter reflecteix una despesa de persones propera als cent vint-i-dos milions d'euros (un 6,11% més) perquè a més de la pujada salarial va acordar una paga extra de mil euros per als seus empleats a Espanya, com va avançar ON ECONOMIA. A Santander les despeses de personal pugen un 4,3% i superen els mil milions i en CaixaBank es disparen un 4,8% per sobre dels vuit-cents milions.
CaixaBank i Santander són el primer i segon banc del país per actius i empleats, per això tenen els costos més elevats. En el primer treballen hi 44.654 persones i, en el segon, 27.047. A més, el banc càntabre ha elevat la seva plantilla l'últim any i compta amb gairebé mil treballadors més en plantilla.
Els sindicats demanen una nova pujada de sou
Els sindicats han demanat a les patronals AEB, CECA i Unacc que obrin la taula de negociació del conveni col·lectiu de banca, excaixes d'estalvi i caixes rurals per abordar una nova pujada salarial. Recorden que els convenis vencen el 31 de desembre, per la qual cosa tard o d'hora els tocarà asseure's, però esperen fer-ho com més aviat millor perquè "hi continua havent pèrdua de poder adquisitiu".
Entenen que els resultats rècord que ha tingut la banca en l'inici d'any a conseqüència de les pujades de tipus permetran aquesta pujada i recorden que la del 4,25% pactada amb CECA i la del 4,5% d'AEB "es deu a l'increment de la inflació de 2022", així que n'esperen una de nova per a aquest 2023, on l'IPC encara continua sent elevat.
Els representants dels treballadors van demanar per escrit a les patronals el mes de febrer passat l'obertura de l'observatori sectorial, unes jornades on s'analitza la realitat de la banca, en un procés similar al que van dur a terme el 2022. Però la resposta "no ha estat positiva", segons fonts sindicals, de manera que han passat al següent pas i ara demanen directament que s'asseguin a renegociar el conveni "ja sigui per abordar només una pujada salarial o totes les millores possibles del conveni".
Des de CCOO, que és el sindicat majoritari al sector financer, recorden que en empreses del sector tèxtil, com Primark, s'ha pactat una pròrroga de conveni actual, però amb increments salarials per a 2023, 2024 i 2025. A més, els agents socials acaben de tancar un preacord perquè s'incrementin els salaris un 4% aquest any i un altre 3% el 2024 i el 2025. "Al sector financer estem oberts a diferents fórmules, però cal negociar ja perquè els beneficis continuen creixent", conclouen.
Algunes entitats, com Unicaja, ja han confirmat que estan estudiant la possibilitat de continuar reduint costos via ERO. La banca assumeix que les despeses de personal tornaran a incrementar-se el 2023.