CaixaBank, Unicaja i el BBVA preparen els seus nous plans estratègics a tres anys. Els dos primers bancs volen centrar-se en el creixement orgànic després d'haver protagonitzat grans fusions, el primer amb Bankia i el segon amb Liberbank. El que els ha convertit en el primer i cinquè banc més gran del país per actius i clients. El cas del BBVA és diferent, ja que precisament espera rebre les autoritzacions per comprar el Sabadell i convertir-se en la segona entitat més gran d'Espanya.

El nou full de ruta que preparen aquests tres bancs es produeix enmig d'un canvi de cicle. Després d'anys de tipus d'interès negatius i baixes rendibilitats, el BCE va apujar els tipus deu vegades entre 2022 i 2023, portant el preu dels diners al seu nivell més alt en una dècada. El que ha permès a la banca obtenir beneficis rècord i un important augment del marge d'interès. Però aquest el 2024 els tipus han començat a baixar i el sector busca ara continuar millorant els seus números amb altres vies de negoci.

CaixaBank serà el primer en revelar els seus plans, ho farà aquest dimarts 19 de novembre a Madrid, on presentarà el pla estratègic 2025-2027 davant d'inversors i analistes. La presentació anirà a càrrec del conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ja que el president, José Ignacio Goirigolzarri, deixarà les seves funcions el 31 de desembre i no executarà aquest nou pla.

Precisament el CEO va avançar fa uns dies que CaixaBank vol centrar-se en els seus mercats 'core', que són Espanya i Portugal (on són presents amb BPI). El seu objectiu és "accelerar el creixement" en ambdós mercats, encara que reconeixia que la seva posició actual és de "molta fortalesa" després d'haver protagonitzat l'operació corporativa més gran de la banca espanyola, la fusió per absorció de Bankia, que el va alçar com el banc líder espanyol superant els 600.000 milions d'actius.

Amb la integració, a més, han assolit estalvis de costos de 1.000 milions a l'any, "la qual cosa és molt notable", comentava. Ara se centraran a seguir sent rendibles, créixer en recursos de clients i en la concessió de crèdit, a més de continuar captant clients particulars i empreses.

Des de Jefferies també preveuen que el nou pla estratègic de CaixaBank estarà centrat en el creixement orgànic i els ingressos 'core', destacant una important aposta pels productes d'estalvi, les assegurances, el finançament al consum i la digitalització, segons han indicat en un informe.

Unicaja: pla de continuïtat

El conseller delegat de Unicaja també va revelar recentment que el banc treballa en un nou pla estratègic a tres anys ja que l'actual acaba aquest 2024. Isidro Rubiales va assenyalar que el nou pla tindrà continuïtat sobre l'actual i se centrarà a guanyar rendibilitat. El seu objectiu és ser un banc mitjà proper al territori. "Estem cuidant molt la proximitat al territori, encara que no treu que puguem créixer on no tenim presència amb digitalització", explicava.

El CEO de Unicaja, recordava que el banc només té presència a Espanya i això no canviarà, volen créixer de manera orgànica després d'un llarg període d'adquisicions. "El projecte de Unicaja és nacional. Hem fet un canvi de caixa local a banc nacional amb integracions complexes i no només per Liberbank, sinó també en les fases prèvies perquè acumulem 25 entitats".

El banc malagueny ja ha realitzat en els últims mesos alguns ajustaments i canvis organitzatius per posar el focus en el client. En endavant se centrarà a continuar creixent en hipoteques, on tenen un "pes elevat"; en el desenvolupament tecnològic i la banca digital, on esperen fer un "salt important" amb la IA. Rubiales confia que la Intel·ligència Artificial els permeti guanyar eficiència, millorar processos i optimitzar costos fins i tot a l'escenari de tipus més baixos que s'aproxima.

BBVA espera a l'opa

BBVA també culmina el seu pla estratègic aquest any i prepara un de nou, encara que la data no s'ha concretat en espera de l'opa al Sabadell, que de tirar endavant li convertiria al segon banc més gran d'Espanya per actius i clients. I també els permetria reduir el pes dels seus resultats a Mèxic, un mercat que actualment li aporta més del 50% del benefici.

Si l'opa tira endavant, el seu propòsit serà dur a terme una fusió per absorció amb el banc català i després posar en marxa un pla de reducció de costos a Espanya amb tancaments d'oficines i reducció de plantilla, segons ha avançat el banc.

Tanmateix, el conseller delegat va afirmar fa uns dies que en el cas que la creació de valor es veu compromesa pels requeriments que pugui fer la CNMC en l'opa al Sabadell, BBVA tindrà l'opció de retirar-se i no "dubtaran" a fer-ho. Onur Genç va indicar també que el banc mira al futur amb optimisme, basat en la seva estratègia de creixement rendible i una sòlida gestió del risc.