La banca italiana col·lapsa en Borsa. En els primers compassos de la sessió, BPER cau un 11%, Banc BPM un altre 9%, Intesa Sanpaolo més de 7%, Unicredit gairebé un 6%... Les entitats proven de digerir l'anunci sorpresa que va fer dilluns a la nit el viceprimer ministre Matteo Salvini: un imposat a la banca del 40% sobre els beneficis extra assolits aquest exercici gràcies a la pujada de tipus d'interès.
Els números vermells també s'han imposat a la Borsa espanyola. Així, el Banc Santander queia aquest dimarts un 3,5%; Unicaja i BBVA un 3%; Bankinter, CaixaBank i Sabadell més d'un 2%. Això ha provocat que l'IBEX cedeixi més d'un 1% en aquesta jornada.
Salvini ha explicat que aquesta taxa es pagarà únicament el 2023 (a Espanya és sobre els ingressos, no beneficis, i s'ampliarà també 2024) i es destinarà a finançar la baixada d'impostos i les hipoteques de primers habitatges, segons recull la premsa local.
"La pujada de tipus del BCE ha provocat un augment del cost dels diners per a les llars i les empreses", justificava el viceprimer ministre italià. Tanmateix, "no hi ha hagut un augment igual de diligent, ràpid i important per als consumidors". Així que per compensar aquesta bretxa, el Govern imposa un gravamen del 40% "de les multimilionàries guanys extres dels bancs".
Sobre això, afegia, "basta amb mirar els guanys dels bancs del primer semestre de 2023 per entendre que no estem parlant d'un grapat de milions". Salvini entén que els guanys seran de fins i tot 3.000 milions més aquest any. L'impost del 40% només es pagarà si el marge d'interès registrat el 2022 "supera en almenys un 3% el de 2021", un percentatge que s'eleva al 6% en comparar el 2023 amb 2022.
L'Associació de Bancs Italians no ha fet comentaris, almenys de moment, encara que també és cert que encara no ha sortit publicat al Butlletí Oficial i quan ho faci, no es convertirà en llei fins a d'aquí a 60 dies. De manera que és previsible que no entri en vigor fins al setembre.
A Espanya, el famós i polèmic impost a la banca (i energètiques) es va anunciar el juliol de 2022, quan es preveia que els tipus d'interès començarien a pujar, com finalment ha passat. De fet, ja han pujat nou vegades i els tipus estan al 4,25%. També el Govern espanyol justificava que aquesta taxa (que és del 4,8% sobre el marge d'interessos i les comissions) s'imposava pels "beneficis extraordinaris" que els bancs anaven a obtenir.
De gener a juny, els bancs espanyols han guanyat 12.386 milions d'euros, un 20,2% més que l'any anterior, després de recollir un any de pujades de tipus. En aquest temps han disparat el marge d'interessos fins a un 60%.